0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. június 12.

A mustár levele ehető: süthető, főzhető, párolható…is !

Ismerjük meg a különféle mustárokat! A mustár, ez az ősi növény, évezredek óta kíséri az emberiséget, mely ízletes és gyógyhatású fűszer. A mustár név hallatán sokaknak azonnal a sárga, csípős szósz jut eszébe, pedig a mustár ennél jóval sokoldalúbb.

Ízesít és gyógyít

A mustár a káposztafélék családjába tartozik. Több faja, fajtája is létezik. A mustárnövényre jellemző a gyors növekedés, az élénksárga virágok és a jellegzetes, fűszeres illat. Magjai aprók, gömbölyűek, és ezek tartalmazzák a mustár jellegzetes ízét és gyógyhatásait adó vegyületeket.

A mustármag legfontosabb hatóanyagai a glükozinolátok, melyek enzim hatásra izotiocianátokká alakulnak át. Ezek az izotiocianátok felelősek a mustár csípős ízéért és számos gyógyhatásáért. Emellett a mustár tartalmaz még zsíros olajokat, fehérjéket, ásványi anyagokat (kálium, kalcium, magnézium, foszfor) és vitaminokat (A-, C-, K-vitamin, folsav).
mustár növény élelmiszer

A mustárt már az ókori görögök és rómaiak is használták gyógynövényként. Napjainkban is számos jótékony hatását tartják számon. Serkenti az emésztőnedvek termelődését, ezáltal javítja az emésztést és enyhítheti a puffadást. Az izotiocianátoknak köszönhetően képes gátolni bizonyos baktériumok és gombák szaporodását. Külsőleg alkalmazva, borogatásként segíthet enyhíteni az izom- és ízületi fájdalmakat, gyulladásokat (pl. reumás panaszok). Fontos azonban a fokozott óvatosság, mert irritációt okozhat.

Helyileg alkalmazva fokozza a vérbőséget, ami segíthet hideg kezek és lábak esetén. Egyes kutatások szerint segíti a szervezet méregtelenítő funkcióinak működését. A benne lévő antioxidánsok hozzájárulnak a sejtek védelméhez a szabadgyökök káros hatásaival szemben.

Régen, amikor az élelmiszerekhez mustármagot adtak, nem csupán fűszerként tekintetek rá, hanem tudatosan kihasználták antimikrobiális tulajdonságát, hogy növeljék a készítmény eltarthatóságának idejét. E gyógyhatása nem csak e tulajdonságon alapul, hiszen hatóanyagai sokfélék. Az angol mustár legjelentősebb hatóanyaga a szinalbin, míg a fekete és a szareptai mustár esetében a szinigrin. Ezek egy enzim hatására alakulnak tovább a prevenciós, vagy gyógyhatással bíró vegyületekké. A szinigrin hatóanyaga alkalmas sebgyógyításra, mivel antibakteriális és előmozdítja a seb bezáródását. A bőrbe dörzsölve, vagy borogatás formájában a felületi és a mélyebb rétegekben is fokozza a vérkeringést, csökkenti az ízületi és az izomfájdalmakat, továbbá képes oldani a simaizom görcsöket. A tradicionális kínai gyógyászat köhögés, meghűlés, mellkasi fájdalmak gyógyítására használja, mivel hörgőtágító és köptető hatása is van.

Mellkasi területen pakolásként, vagy bedörzsölőként könnyíti a légzést és szorgalmazza a váladék eltávolítását. Fürdőben alkalmazva az egész szervezetre serkentőleg hat és fokozza az anyagcserét.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu