0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. december 7.

Megvalósult, amit tíz éve terveztek: 8 hektárnyi üvegház, családi vállalkozásban

A felgyői Profi-Tom Kft. három lépésben megvalósított meg beruházásokat. A családi vállalkozást még 2015-ben alapították, az első háromhektáros üvegházat és a hozzá tartozó 2000 négyzetméteres csarnokot önerőből és hitelből építették meg.

A fürtöket öt bogyóra metszik, így körülbelül 70-80 dekagrammosak. Ekkora súly biztonságos tartása érdekében műanyag fürttartókat helyeznek fel, amiket szedéskor gyűjtenek, fertőtlenítenek és újrahasznosítanak. A szártartó klipszeket a madzag egy részével fokozatosan eltávolítják már nyár közepétől, így azzal már nem kell bajlódni kultúraváltáskor, magyarázta Labádi Zsolt.

Kézi mozgatás, emelgetés nélkül

Holland típusú üvegháztelepet építettek,a tetőt edzett üveg borítja
Holland típusú üvegháztelepet építettek, a tetőt edzett üveg borítja

A szedési igényeknek megfelelően hetenként egyszer vagy többször érnek vissza a szedéssel, a közvetlenül rekeszekbe, ládákba rakott fürtöket a csarnokban ega­lizálják a kívánt mennyiségre. Bár a szedők már nagyjából tudják, hány fürt kell, nagy segítség a Viscon gépsor. Miután a ládák/kartonok szedőkocsikon megérkeznek a csarnokba, kézi mozgatás, emelgetés nélkül rákerülnek a szalagra, ami elviszi őket a három mérlegelő munkaállomásra. Ott pedig a mérleg kijelzője nemcsak a hiányzó vagy fölösleges tömeget jelzi, hanem azt is mutatja, hogy hány bogyóval kell kiegészíteni, vagy mennyit kell elvenni a ládában lévő fürtökből a kívánt súly eléréséhez. Ehhez a dolgozók már munka előtt „betáraznak” három- és négybogyós fürtökből. Ha minden rendben, egy felvillanó mosoly jelzi, hogy indul a láda a rakatolóhoz.

A rendszer nagyban meggyorsította az áruvá készítést, három fő hosszított üzemben naponta 40 tonnát lemérlegel anélkül, hogy megemelné a ládát,

magyarázta Labádi Zsolt.

A Profi-Tom Kft. a megalakulása óta tagja a Dél-KerTÉSZ szövetkezetnek. A paradicsom már a szedés napján bekerül a tész szentesi logisztikai központjába, majd onnan főként a kiskereskedelmi láncokba.

Most úgy tűnik, minden kerek, további bővítés nélkül, a meglévő üzemből igyekeznek kihozni a legtöbbet.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: