0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 13.

Válasszunk bort könnyedén!

Bár egy bizonyos fogyasztói réteg egyre többet tud a borról, mégis bort rendelni egy étteremben sokak számára stresszes élmény.

A borkultúra fejlődésével párhuzamosan az éttermi borfogyasztás is tudatosabbá válik, mégis sok vendég bizonytalan a választásban. Főleg akkor, ha túl színes a borlap, vagy a kínálatban kevésbé ismert magyar, esetleg külföldi borvidékek tételei is szerepelnek. Készüljünk fel, hogy a bor ne feszültség forrása, hanem az étkezés természetes és örömteli része legyen.

bor borfolyasztás

Sokszor zavarba jövünk, hiszen a pincér az étlap átadásával egyidőben az italválasztásra is rákérdez. Ne hagyjuk magunkat csőbe húzni, kérjünk itallapot, vagy válasszunk majd az eldöntött ételnek, hangulatnak megfelelően. Ha színes a borlap, s csak tétova elképzeléseink vannak az azon szereplő tételekről, inkább tisztázzunk magunkban néhány kérdést.

Milyen nap- illetve évszak van, mennyi időt szánunk a kóstolásra, mekkora a szerepe az étkezésen belül a bornak, inkább csak csendes kísérője vagy vezéregyénisége lesz?

Akarunk-e róla beszélni, vagy inkább hagyjuk, hogy a bor beszéljen? És természetesen ugyanolyan fontos az étel, mit az azt közösen elfogyasztó partner személyisége. Hiszen soha nem szabad a másikat zavarba hozni egy kiemelkedő tétellel, főként, ha nem egy specialistával, borszakértővel ülsz egy asztalhoz. Egy borválasztás mindig személyes döntés, ami egyben megmutatja az egyéniségedet.

borok fröccs habzóbor

Éppen ezért ne engedj a csábításnak, hogy már ismert, megismert fajtákat, borászatokat választasz. Legyen a döntésed egyfajta kalandtúra. Nyugodtan le lehet mondani a biztos tippről, hiszen a bor szépsége éppen a sokszínűségében rejlik. Az új fajta, egy új termelő lehet mindig kellemes meglepetés, nem kell félni a rossz választástól. Erre garanciának egyébként is ott van az étterem, vagy éppen a sommelier. És persze a borász, aki nevét adja a termékéhez. Szóval ki kell lépni a komfortzónából, s új utakat megismerni, ami csak előre vezethet.

Ha idáig eljutottál, az első korty mesélni fog: fajtáról, termőhelyről, évjáratról, borászról… Történetek bontakoznak ki, ami az étkezést, a beszélgetés, az együtt töltött időt is gördülékennyé teszi.

A közös felfedezés maradandóvá változtatja ezeket a pillanatokat, amit szívesen hazavisztek. Párbeszéd alakul ki étel, bor és a vendég között.

bor pezsgő

A hazai borászatok bőven tartogatnak meglepetéseket, melyek megismerése nem csak gasztronómiai élmény, hanem borkultúra is. Borkultúra, amely szerves része az egyetemes és a magyar kultúrának, életünk elválaszthatatlan kísérője.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: