0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 24.

„Kenyér és biogabonák – Nem ellenség, hanem jóbarát!”

A 82. OMÉK-on Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet a kenyér létrejöttében fontos szerepet játszó szereplőket kerekasztal beszélgetésre invitálta, hogy eloszlassa a gabonafogyasztással kapcsolatos kételyeket.

A beszélgetést Dr. Szira Fruzsina vezette, aki az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet vezető kutatója. Vendégeivel a gabona értékláncon keresztül vizsgálja, milyen választása van a fogyasztónak, mikor, hogy érdemes dönteni, mikor kenyeret választ, illetve egészséges-e a kenyér.

Beköszöntőjében elmondta, jelenleg az ország termőterületeinek 6-6,5%-án folyik ökológiai gazdálkodás. A gabonák esetében ennek a 80-85%-a feldolgozatlanul, exportcikként hagyja el az országot. Ennek legfőbb oka az, hogy a fogyasztók keveset tudnak arról, hogy mi a biotermékek milyen hozzáadott értékkel bírnak.

82. OMÉK – kenyér előállítási lánc résztvevőinek kerekasztal beszélgetése

Tamás Péter – konvencionális kontra bio

Vas vármegyei családi gazdasága mindkét termelési módjával foglalkozik 400 hektáros területen. Ökogazdaságában csak búzát termeszt. Ez a kettősség saját bevallása szerint is kétséges. Míg a konvencionális gabonatermesztés mesterséges szerekkel dolgozik, ami nem jó sem a talajnak, sem az állatnak, sem az embernek, addig a biotermesztésben ez nem megengedett.

„Viszont attól, hogy ezeket nem alkalmazzuk, még nem lesz teljes értékű a gabona, mint ahogy az alkoholista sem lesz egészséges attól, hogy megvonjuk tőle az alkoholt.  Meg kell tölteni tartalommal. Sokszor panaszkodnak az emberek, hogy drága a minőségi élelmiszer, de ekkor én azt kérdezem: Mi a drágább, a tiszta, minőségi fogyasztási cikkek vagy a gyógyszer? Éppen ezért hosszútávon a teljes területünket szeretném ökogazdasággá tenni, hogy az itt termesztett gabonát feldolgozva, lisztként tudjam eladni.”

 „A kenyér nem hizlal!”

Szabó Adrienn dietetikus számos tévhitet próbált eloszlatni a gluténnal, az élesztővel, a szénhidrátokkal és a fehérjékkel kapcsolatban. Felhívta a figyelmet arra, hogy a glutén önmagában nem okoz problémát, hacsak nincs erre irányuló autoimmun betegség. A gabona rendkívül magas fehérjeforrás, egy szelet kenyér a napi fehérjeszükséglet 1/4-ét fedezi. Az, hogy a kenyér a magas szénhidrát tartalma hizlal, az sem igaz.

„Azt szoktam mondani, hogy lehet bármilyen ősgabonából vadkovásszal készült kenyerünk, ha arra mindig egyoldalúan vajat és párizsit teszünk.”
Szabó Adrienn, klinikai dietetikus, táplálkozási szakértő

 A gabona rengeteg magnéziumot, szelént és cinket tartalmaz, tehát a jó minőségű gabona fogyasztása fedezi az átlagos igényeket.

A másik izgalmas téma az élesztő kérdése, mely az újra felfedezett vadkovászos, fermentációs módszer az élesztőt „feketelistára” tette. Ezt az dilemmát igyekezett Adrienn tisztába tenni.

Forrás: magyar mezőgazdaság

Magazin ajánló: