Back to top

Még Obornakon is túl

Zala megye eldugott szegletében, a festői szépségű erdőkkel borított obornaki völgyben működik a Zalaerdő Zrt. Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskolája. Tavaly tavasszal pedig nagyon igényesen felszerelt szálláshelyet is építettek a több napra érkező iskolásoknak, természetjáróknak, családoknak.

A 44 fő egyidejű elszállásolására alkalmas épületben két tágas, ízlésesen berendezett 20-20 fős hálótermet – valamint kétfős fürdőszobás tanári szobát -, egy étkezőként is használható tágas közösségi és oktató teret, és melegítő konyhát alakítottak ki, így mindenekelőtt iskolai csoportok, baráti társaságok fogadását, pihenését szolgálja. A környéket felfedezni induló kisebb csoportok, családok azonban foglalhatnak szállást az erdei iskola szomszédságában álló Obornaki Vadászházban.

Festői környezetben
Festői környezetben

Az erdei iskola szállóépülete a 21. század környezettudatos építészeti és épületgépészeti megoldásaival készült. A háromrétegű nyílászáró üvegek, a korszerű szigetelés, a biomassza alapú fűtés és a napkollektoros fűtésrásegítés lehetővé teszi, hogy télen is az iskolások, természetjárók rendelkezésére álljon. Az épület melletti fedett szabadtéri helyiség, kemence és tűzrakóhely teszi még hangulatosabbá a közös együttlétet és akár napi ötszöri étkezés is igényelhető.

Nagyon ízlésesen berendezett hálóterem
Nagyon ízlésesen berendezett hálóterem

A szállóban céges vagy családi rendezvények szervezését is vállalják. Mi A Mi Erdőnk éves szerkesztőbizottsági ülését tartottuk az épületben, és kifogástalan fogadtatásban volt részünk.

Céges és családi rendezvényekre is alkalmas a tágas közösségi tér
Céges és családi rendezvényekre is alkalmas a tágas közösségi tér

A szakmailag felkészült és elhivatott iskolavezetőnek és munkatársainak köszönhetően számos kalandos erdei és foglalkoztató program várja a Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskolába érkező gyerekeket. De az Eszteregnyéhez tartozó Obornak zsákfalu határában kialakított erdei iskolát mindenkinek érdemes felkeresni, aki csendet, jó levegőre a természet közelségére vágyik.

Forrás: 
A Mi Erdőnk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Menedék és újrakezdés

Másfél évtizede segítséget nyújtottunk a Talpalatnyi zöld Hollós Lászlóval ismeretterjesztő műsorhoz. A Kis-Sárréttel foglalkozó fejezetnek végül a Megtartó sárrét címet adtuk, majd a Menedék és újrakezdés alcímet is hozzáragasztottuk.

Megkerüli Hubertlakot

Bakonybéltől nem messze, a Magas-Bakony rengetegén át halad a Bakonyerdő Zrt. Hubertlaki Tanösvénye. Kalandos túra végigjárni, miközben sok érdekes információval gazdagodhatunk a térség élővilágáról, az erdőgazdálkodásról, és megcsodálhatjuk a környék gyöngyszemét, a bakonyi Gyilkos-tavat is.

30 év története

A fél évszázados jubileum apropóján igényes megjelenésű, a teljes időszak történetét átfogó kiadványt adott ki az év végén a Zalaerdő Erdészeti Zrt. A könyv részletezi az elmúlt évtizedek eredményeit, nehézségeit, bemutatja az öt erdészet tevékenységét és munkatársait.

Mit játszik az Ökocsiga?

Egy természetszerető óvónő és egy fáért rajongó, ügyes kezű ezermester találkozásából és színes ötleteikből született az Ökocsiga játszóház. A fantáziadús családi vállalkozást legegyszerűbben talán természet-, gyerek- és állatbarát tevékenységként lehetne bemutatni.

Hogy visszaálljon az eredeti állapot

A Peszéri-erdő a Duna-Tisza köze fajokban leggazdagabb erdeje, kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület.

Jó úton vagyunk

Tavaly Kiss Lászlót választották az Országos Erdészeti Egyesület elnökének. A hazai erdésztársadalom egyik tapasztalt alakjával a magyar erdészet és a magyar erdők jövőjéről beszélgettünk.

Valóságos főszereplők

Hajdanán az emberek szíve együtt lüktetett a természettel. Bár nem voltak tudósok vagy zsenik, jól ismerték a természet törvényeit. Olvastak a csillagok állásából, követték az állatok rejtett ösvényeit, és alaposan megfigyelték a növények törékenységét. S hogy mindez nem csak mese, arra Fekete István, korunk egyik legkiemelkedőbb írójának életműve a bizonyíték.

Határon innen

Minden magyar ember szíve hevesebben dobog a Trianon szó hallatára, hiszen az I. világháború után aláírt szerződés tragikusan megpecsételte Magyarország sorsát. A Magyarbirodalom 325 ezer négyzetkilométeres területének elcsatolták a 72 százalékát, és idegen uralom alá került a lakosság kétharmada. Az erdeink megcsonkítása ennél is csúfosabb képet mutat.

Ha sok az autó az erdőszélen

A járványhelyzet az erdők gondozása, fenntartása terén is érezteti hatását. A fővárosban és az agglomerációban élő mintegy hárommillió ember számára természetes kikapcsolódást kínáló, Pilisi Parkerdő által kezelt erdők látogatottsága rekordot döntött 2020-ban. A helyzet több helyen hasonló az országban.

Egy tragikus sorsú erdész emlékére

A kőkereszt a felirata szerint „Jézus nagyobb dicsőségére 1890 Fultán János orozva meggyilkolt erdész emlékezetére” emeltetett. De vajon ki lehetett Foltán János, és miért állított emlékére az utókor ilyen feltűnő emléket?