Back to top

Szarvasbőgő szeptember

A hétvégén belépünk Szent Mihály havába, azaz a naptári ősz első hónapjába. Ilyenkor csodálatos színekben pompázik az erdő, a fák piros, sárga, barna levelekbe öltöznek. Szeptember első hétvégéjén a meteorológusok szerint még meleg időre számíthatunk, melyet helyenként zivatarok kísérhetnek.
„Itt van az ősz, itt van újra,
S szép, mint mindig, énnekem.
Tudja isten, hogy mi okból
Szeretem? de szeretem.”

Petőfi Sándor soraival hangolódunk az őszre. A nyári szünet utolsó napjait érdemes egy erdei kirándulással összekötni. Bakancsot fel! Irány az erdő! Az EGERERDŐ Zrt, turistaútjai jól járhatóak, a kisvasutak menetrend szerint közlekednek.

Fotó: Nagy Csaba

A szeptemberi erdő a gímbikák énekétől hangos a Bükkben és a Mátrában is. A gímszarvas bika jellegzetes bőgése a tehenek terelgetését szolgálja, és egyben a többi bikának jelzi elszántságát, erejét, pozícióját.

Aki még nem hallotta, annak különleges élményt nyújthat a szarvasok éneke, ezért az EGERERDŐ Zrt. a Felsőtárkányi Állami Erdei Vasúton két alkalommal (szeptember 15. és szeptember 22.) szarvasbőgő kisvonatot indít a Stimecz-házhoz, ahol interaktív előadás, fotókiállítás is várja a kíváncsi érdeklődőket. Már lehet regisztrálni telefonon és e-mailben!

A szarvasbőgéssel elindul a vadászati szezon, melyben a vadászatok idején erdőlátogatási korlátozások várhatóak. Az erdőjárók a friss hírekről az erdőgazdálkodó facebook oldalán tájékozódhatnak!

Gasztrofesztivál

Az erdő madárvilágáról az Erdészeti Nyílt Napon az MME Bükki Helyi csoportja tart bemutatót. A képen: tengelic
Az erdő madárvilágáról az Erdészeti Nyílt Napon az MME Bükki Helyi csoportja tart bemutatót. A képen: tengelic
Vadételek ínyenceit várják a 12. Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztiválra, Soponyára, ahol az EGERERDŐ Zrt. csapata is indul. Szeptember 1-jén trófeabemutatóval, tesztvezetéssel, fegyverbemutatóval, kulturális és gyerekeknek szóló programkavalkáddal is színesítik a rendezvényt, melynek fókuszában az ízek állnak. Sok szeretettel várunk mindenkit!

Egri Erdészeti Nyílt Nap

Kedden, 9 és 16 óra között Erdészeti Nyílt Napot tart az EGERERDŐ Zrt. Egerben, az Érsekkertben. A program idei díszvendége a Magyar Madártani Egyesület Bükki Helyi Csoportja, aki a Bükk madárvilágának bemutatásával színesíti a programot. Regisztrálni még lehet a rendezveny@egererdo.hu e-mail címen.

Forrás: 
EGERERDŐ Zrt. sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Üregi nyúl nem csak vadon

Az üregi nyulat vélhetően a rómaiak hozták el Pannóniába, s itt is kialakítottak úgynevezett leporáriumokat, ahol a tenyésztés folyt. Állítólag különösen kedvelték az újszülött nyulakat, pástétomot készítettek gyönge húsukból. A rómaiak utáni évszázadokból nem igazán tudni a Kárpát-medence üregi nyulairól.

Akármilyen árváknak tűnnek, ne nyúljunk hozzájuk!

A pettyes őzgidákat, valamint dám- és gímszarvasborjakat az anyjuk számtalan okból hagyhatja magukra az erdőkben. A magányos állatkölyköket azonban a legritkább esetben kell megmentenünk, , hívja fel a figyelmet a Budakaszi Vadaspark, ahol évről évre rengeteg olyan őzgidát, szarvasborjat vagy madárfiókát nevelnek fel, amelyet a kirándulók árvának hittek.

Kocsis István 2019 erdésze

Az Országos Erdészeti Egyesület jubileumi, 150. Vándorgyűléséhez kapcsolódva rendezték meg a Tolna megyei Lengyel-Annafürdőn az Év Erdésze 2019 szakmai verseny országos döntőjét. A kétnapos megmérettetésen a NYÍRERDŐ Zrt. Halápi Erdészetének kerületvezető erdésze, Kocsis István szerezte meg a győzelmet.

Baglyok versengenek az év madara címért

A baglyok mindig is különleges szerepet töltöttek be az emberek életében. Sok hiedelem, monda kötődik hozzájuk, a bölcsesség szimbólumának tekintik őket, pedig nem kivételesen intelligens madarak. Viszont tollszerkezetük, különleges érzékszerveik és éjszakai életmódjuk miatt valóban érdekesek.

Újabb könnyítések segítik az erdősültség növelését

Az Agrárminisztérium a szakma elvárásaihoz igazította a facsemete-minősítés és forgalmazás feltételeit, hogy ezzel is hozzájáruljon az erre az évre tervezett 6000 hektárnyi új erdő telepítéséhez.

A növények kihalása felgyorsult

Egy átfogó tanulmány szerint közel 600 növényfaj tűnt el a vadonból az elmúlt 250 évben. A szám, mely nem becsléseken, hanem a tényleges kihalásokon alapul közel kétszerese az összes madár-, emlős- és kétéltű faj kihalásának együttvéve. A tudósok szerint a növények kihalása 500-szor gyorsabban fordul elő, mint ahogy azt természetesen elvárnánk.

Heti két óra a természetben egészségesebbé tesz

Legalább heti két órát kellene a természetben tölteni hetente ahhoz, hogy megőrizzük egészségünket és biztosítsuk saját jólétünket - ezt erősíti meg egy 20 ezer ember bevonásával készült tanulmány.

Belakták a kihelyezett odúkat

Madárvédelmi programja keretében a Pilisi Parkerdő Zrt. több erdészetének a területén is létesített odútelepet. Az elmúlt években a Gödöllői és a Budakeszi Arborétumban, a Pilismarót környéki erdőkben, valamint a visegrádi Bertényi Miklós Füvészkertben is helyeztek ki mesterséges odúkat.

Tűzgyújtási tilalom visszavonása az alföldi térségben

Az elmúlt hét csapadékos időjárásának köszönhetően jelentősen csökkent a tűzveszély az erdő és mezőgazdasági területeken, ezért 2019. június 21-től (péntek) az alföldi megyékben visszavonásra kerül a tűzgyújtási tilalom.

Pöttyös újszülöttek

Három vörhenyes színű, pöttyes dámborjú született néhány nappal ezelőtt a Budakeszi Vadasparkban. Elsőként Szőke, a különleges, fehér dámbika és az ugyancsak ritkaságszámba menő fekete dámtehén utódja született meg. A rozsdavörös csöppséget néhány nap múlva két újabb borjú követte. A Budakeszi Vadaspark dámállománya így immár egy tucatnyira bővült.