Back to top

Újjászületett emlékhelyek

Tavaly 27 vallási vonatkozású erdei emlékhely és annak környezete újulhatott meg a Mecsekerdő Zrt. által kezelt területeken. Az egyes helyszínek és a hozzájuk kapcsolódó információk online böngészhetők, de a téma iránti fokozott érdeklődésre való tekintettel a tartalom zsebfüzet formájában is megjelent.

Baranya megyét az aprófalvas településhálózat, a sokrétű történeti és sokszínű nemzetiségi gyökerek jellemzik, így a térségben viszonylag sok a vallási vonatkozású emlékhely. A több partnert összefogó kezdeményezés fa- és kőkeresztek, források és emlékművek helyreállításával, az egykori települések templomai helyén haranglábak felújításával tiszteleg az előző századokból fennmaradt jeles elődök és történetek előtt.
A homokkőből faragott képoszlop a Szabari erdőben felújítás előtt (balról) és után
A homokkőből faragott képoszlop a Szabari erdőben felújítás előtt (balról) és után

A felújításokat a fellelhető dokumentumok (fényképek, leírások) és helytörténeti, régészeti kutatómunka alapján a korabeli formához illeszkedve végezték, ám modern és időtálló megoldásokkal.

Az érintett helyszínek elszórtan helyezkednek el az erdőgazdaság működési területén, ezért a kiadvány külön térképszelvényeken jelölve, három fejezetre bontva mutatja be azokat, mintegy túrával egybekötött felfedezésre buzdítva az olvasót.

A füzet első fele a zselici helyszíneket mutatja be, ezt követik a Mecsek nyugati, illetve középső részén található emlékhelyek, míg a harmadik térképszelvény a hegység keleti szegletébe és a Baranyai-dombságba kalauzol bennünket.

A magyaregregyi Mária-kút környezete is megszépült
A magyaregregyi Mária-kút környezete is megszépült

A fejlesztés keretében az emlékhelyek környezetét is rendezték, többnél erdei pihenőket is kialakítottak a bakancsos kirándulók nagy örömére.

A helyszíneken kihelyezett információs emléktáblákról és a kiadványból az adott emlékhelyhez kapcsolódó érdekes és értékes történeteket, legendákat is megismerhetünk a lelkes munkatársak és segítők sokrétű kutatómunkájának, visszaemlékezéseknek vagy a különböző felméréseknek köszönhetően.

A felújítást megelőző vagy korábbi állapotokat ábrázoló fotók, rekonstrukciós rajzok és térképek szemléltetik az egyes objektumok korabeli szerepét, a régi vagy éppen romos, valamint az immár újjászületett állapotát.

A fejlesztés a szaktárca által nyújtott forrásból, a Mecsek Egyesülettel és a Pécsi Egyházmegyével közösen valósult meg, az ünnepélyes átadásra 2017 októberében került sor a Sasrét-pusztai Mária szobor megáldásával. Az egyesülettel való együttműködés keretében a kezdeményezés tovább él, azóta további 5 helyszínen történt meg az értékmentés és még számos objektum vár arra, hogy méltó állapotban maradhasson mementó az utókor számára. Ebből fakadóan várhatóan a kiadványnak is lesz folytatása.

A zsebfüzet beszerezhető a Mecsek­erdő Zrt. pécsi központjában és a Mecsek Egyesületnél.

Szauer Melinda
Mecsekerdő Zrt.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2018/4 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Iskola a homokbuckák között

A találó címet az ásotthalmi iskola egyik kiadványából kölcsönöztem. Ahogyan Andrésiné dr. Ambrus Ildikó, a Bedő Albert Erdészeti Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium igazgatónője megjegyezte: akinek belement a homok a cipőjébe, az örökre itt marad.

Gabonák a Bibliából

Jön a nyár, az aratás ideje. Manapság már nem kell naponta aggódnunk azon, hogy vajon milyen lesz az idei búzatermés. Gyakran halljuk az időjárás-jelentésekben, hogy „örülhetünk, hétvégén jó időnk lesz, nem fog esni az eső!”, ami legfeljebb a hétvégi, városi kirándulóknak jó hír. Nem volt azonban ez mindig így, különösen nem a bibliai időkben.

A gazdák véleményét kérik az erdőtelepítésekről

Az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Erdészeti Tudományos Intézete és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kérdőíves felmérést végez a gazdálkodók körében az erdőtelepítési és fásítási szándékaik, valamint szempontjaik megismerése céljából.

Szoros kötődés

Erdészéletutak – áll a kötet borítóján, amelyet egy nagykanizsai fogadó egyik asztalánál beszélgetve lapoztam fel cikkünk szereplőinek társaságában. A könyv az elmúlt bő hetven esztendőben Zala megyében tevékenykedett erdőmérnökök munkásságát foglalja össze, köztük a Páll család öt tagjának szakmai életútját.

A Herman, a természetközeli szakmák iskolája

A szombathelyi Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium a nyugat-dunántúli régió egyik legrangosabb, természetközeli szakmákat oktató, környezetvédő és agrár-szakképző iskolája.

Magyarok tartottak lovasbemutatót a brit királyi család előtt

Hortobágyi csikósok részvételével zajlott le idén a hét évtizedes hagyományokra visszatekintő brit lovasrendezvény, a Royal Windsor Horse Show, amelynek a királyi család windsori birtoka adott otthont.

Hagyomány, érték, minőség

Hrivnák Tünde ruháiban hagyományaink tükröződnek vissza, a díszítő népi hímzések tökéletesen illeszkednek az elegáns szabásvonalakhoz. A divattervező régi magyar értékekből teremt újat a legelismertebb népművészek közreműködésével. Munkáit letisztult anyaghasználat és színösszetétel jellemzi, a tökéletesség, a hit és a tisztelet benne van minden öltésben.

Vadásznap kitüntetésekkel, trófeákkal, gasztrofesztivállal

Május 25-én Szentlőrincen zajlott a Baranya megyei vadásznap, melyen a Mecsekerdő Zrt. munkatársai több kitüntetést és díjat is átvehettek.

A solymászattól a vadászíjászatig

A hagyományos vadászati eszközök használatával közelebb kerülhet az ember a természethez - mondta Farkas Sándor Csongrádon, a III. Hagyományos vadászati módokat és eszközöket népszerűsítő vadásznap és konferencia megnyitóján.

Prédikálószéki-kilátó

A Visegrádi-hegység egyik legmagasabb pontján, 639 méterrel a tengerszint felett magasodó Prédikálószék előkelő helyet foglal el Magyarország legszebb kilátópontjai között, csúcsáról gyönyörű panoráma tárul a természetjárók elé.