Back to top

Indul a gombaszezon a Bakonyban és a Balaton-felvidéken is

Beindult a gomba a Balaton-felvidéki és a bakonyi erdőkben. Kelli Lajossal, a veszprémi piac szakellenőr úgy látja, a tipikus őszi gombák még csak mutatóban vannak, remélhetőleg azokból majd októberben lehet sokat találni.

Gombaszempontból jó volt a nyár, mert elég sok eső esett, és volt például bőven nyári vargánya - mondta Kelli Lajos a likebalaton.hu-nak.

– Érdekes, hogy a szokásosnál kevesebb galambgomba jött elő, pedig ebből máskor sok szokott lenni. Későn kezdtek jönni a nyár végi gombák, most viszont, úgy tűnik, sietnek – minden egyszerre jön elő.

A tipikus őszi gombák még csak mutatóban vannak, remélhetőleg azokból majd októberben lehet sokat találni – meséli Kelli Lajos, aki közel 10 éve ellenőrzi a veszprémi piacon árusított gombákat és vizsgálja a kirándulók saját részre gyűjtött gombáit.

A túrázók egyre többen vannak, érezni lehet, hogy a Balatonra és a Balaton-felvidékre már nem csak a tó miatt jönnek az emberek. Sokan vannak, akik hátizsákjukkal nem a Balatonnak, hanem az erdőnek veszik az irányt.

Kelli Lajos
Fotó: likebalaton.hu
Kelli Lajos nem elégszik meg az ehető, nem ehető, mérgező kategória elkülönítésével, részletesen elmagyarázza, mit kell tudni az adott gombafajról. Látszik, hogy szeret magyarázni, nem véletlen, hogy civilben testnevelés–földrajz–erkölcstan tanár. Ha nem a piacon dolgozik, testnevelést oktat Balatonfüreden a Református Általános Iskolában.

– Amióta az eszemet tudom, gombászok. 10 éve egy ismerősöm javaslatára a Soproni Faipari Egyetemen végeztem el a szakellenőri képzést, és utána nem sokkal egy másik barátom szólt, hogy Veszprémben gombaszakellenőrt keresnek.

Nagyon szívesen beszélek a gombákról, még azt is el szoktam mondani, hogy melyik fajt hogyan érdemes felhasználni, sőt recepteket is szoktunk nyomtatni, amit kirakunk az asztalra és ingyen lehet vinni belőle.

Sokan csak a tanulás kedvéért jönnek, ők már csak néhány darabot hoznak a számukra ismeretlen fajokból.

Előfordul, hogy otthon keresnek, de néha még az iskolába is eljönnek, hogy „csak azt az egy gombát” nézzem meg. Itt, ha sok a gomba és sor alakul ki az asztalnál, akkor vannak, akik csak azért állnak meg, hogy meghallgassák, mit kell tudni egy-egy gombafajtáról.

Egy idősebb úr karbolszagú csiperkét hoz. Jól teszi, hogy megmutatja, mert ez bizony mérgező gomba, fogyasztása hányást, hasmenést okoz. Többen jönnek ehető akáccsiperkével, és valaki gyönyörű, hatalmas nagy spórás csiperkéket mutat.

Érkezik néhány darab császárgalóca is. Lajos felhívja a gyűjtő figyelmét, hogy ez bizony védett gomba, melynek eszmei értéke ötezer forint darabonként.

Meg kell csodálni a szépségét és ott kell hagyni a termőhelyén. Úgy látja, hogy fejlődik a gombászkultúra, szerencsére egyre kevesebb a zacskóba gyűjtött gomba.

– Én azt javaslom, hogy mindenki csak annyit gyűjtsön, amennyit fel tud dolgozni és meg tud enni, az ismeretlen fajokat gyűjtse külön.

A gyűjthető mennyiséget az erdőtörvény is szabályozza, két kilogrammot lehet saját célra szedni.

Mindig hagyjuk ott a túl öreg vagy nagyon fiatal termőtesteket, hadd szaporodjanak, akkor jövőre is találunk majd. Figyeljünk az erdészeti előírásokra is, a Bakonyerdő területein például már tart a vadászszezon, és azt kérik a kirándulóktól, hogy csak reggel 9 és 16 óra között tartózkodjanak az erdőben.

Forrás: 
likebalaton.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A becsületes kereskedelem 1,6 milliárd eurót ér Németországban

A Fairtrade teremékek forgalma Németországban az elmúlt évben 22 százalékkal nőtt átlépve az 1,6 milliárd eurós határt.

Für Anikó: A soknál több az elég

Fellélegzünk, amikor a tavaszi verőfényben magunk mögött hagyjuk a budapesti dugókat és zöldülő dombok között visz az utunk, hogy megérkezzünk a Zsámbéki-medence széléhez, ahol Für Anikó vár bennünket egy beszélgetésre.

Ők a világ legokosabb állatai

Bármennyire hihetetlennek is tűnik, egyes állatok felveszik velünk a versenyt, ha intelligenciáról, kiváló memóriáról vagy kreativitásról van szó.

A hideg krumpli az új csodaszer?

Tudta, hogy egyes felmelegített ételek egészségesebbek, mint a frissek? Ilyen a krumpli, a rizs, a tészta, és a hüvelyesek. Ennek oka egyfajta keményítőben rejlik.

Nélkülözhetetlen szerepben a bivalyok

Bő 100 esztendővel ezelőtt még mintegy 150 ezer egyedből állt a magyarországi bivalypopuláció, a mezőgazdaság gépesítése azonban az állomány nagymértékű csökkenését eredményezte.

Magyarország hozzájárul a fejlődő országok élelmezésbiztonságának megteremtéséhez

A családi gazdaságok erősítése, az élelmezésbiztonság és a táplálkozás kérdései, valamint a klímaváltozás problémaköre is napirendre került az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO), valamint az Agrárminisztérium közös konferenciáján.

A tájidegen fajok végleges kiszorítására törekednek

A Pilisi Parkerdő Zrt. az őshonos növényzet visszatelepítésével állítja helyre az évszázadok óta megváltoztatott élőhelyeket. Tavasszal a Dunabogdány környéki védett erdőkben kezdődött meg az őshonos tölgyfajok visszatelepítése.

A nejlonzacskó már nem trendi

Ahogy mind több vita folyik a csomagolások körül, úgy nőnek ki a földből a csomagolásmentes boltok Németországban, és egyre nyilvánvalóbb, hogy már nem csak egy szűk társadalmi réteget érdekel a téma.

Szigorúan szabályozza a transz-zsírsavak használatát Szlovénia

A szabályozás értelmében a végső fogyasztóknak szánt élelmiszerek összes zsírtartalmának 100 grammjában a transz-zsírsavak mennyisége nem haladhatja meg a 2 grammot.

Kevesebb az élőmunka, több a tej

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Mezőgazdasági Gépesítési Intézete (NAIK MGI), illetve jogelődei a magyar mezőgazdaságot 1869 óta szolgáló kutatóintézet, mely az agrárium gépesítését elősegítő műszaki-technológiai kutatással, fejlesztéssel és tudományos tevékenységgel foglalkozik. Fennállásának 150 éves fennállása jubileumát konferenciákkal is ünneplik.