Back to top

Örökzöldek ünneplőben

Karácsonykor sok lakás éke a feldíszített fenyő- fa: lehet kicsi, asztalra állítható vagy több méter magas óriás, mutatós tartóba illesztett vágott, földlabdás vagy konténeres. És vannak, akik ragaszkodnak a műfenyőhöz.

A fenyőfa évszázadok óta a karácsony egyik legfontosabb jelképe.

Az emberek otthonaikban a mestergerendákra eleinte borókát, fagyöngyöt, fenyőágat akasztottak, később azokat termékenységszimbólumokkal (tojás, alma, dió, mogyoró) is díszítették.

A fenyőfa örökzöld ágai emellett a téli napforduló ígéretét hirdették hajdanában is, de az állandóságot, az életigenlést, a fogyhatatlan energiát is jelölik.

A feldíszített karácsonyfa látványán kívül finom illatával is elvarázsol, és ezzel fölülmúlja még a legszebb műfenyőt is. Bár ez utóbbit sokan környezetvédelmi megfontolásból választják, számítások szerint olyan sok évig senki sem tartja meg a műfenyőt, hogy ezért kelljen lemondani az élő fákról, ráadásul az újrahasznosítása sem megoldott.

A karácsonyfának szánt fenyőket kifejezetten e célra termesztik, azaz az erdőkön sem esik csorba, ha azokat megbízható helyről, például dísznövényárudákban vásároljuk.

A nagyrészt Zala, Somogy, Vas és Győr-Moson-Sopron megye fenyőfatelepeihez közel lakók pedig akár személyesen kiválaszthatják, melyik egyedet vágják ki számukra.

Vízkereszt után a hulladékgazdálkodók a vágott fenyőfákat elégetés helyett többnyire fölaprítják, és talajtakaró készül belőlük.

A földlabdás vagy konténeres fák pedig kertünkben élhetnek tovább, vagy ha arra lehetőség van, visszavihetjük az árudába.

Sok fajtájú és méretű fenyőből válogathatunk kedvünk, igényünk és pénztárcánk szerint. Ékesíthetjük ünnepi otthonunkat egyebek közt szerb luccal, közönséges luccal, cukorsüveg, ezüst-, Nordmann-, törpe-, erdei- és feketefenyővel. És már azt is eldönthetjük, hogy vágott, konténeres vagy földlabdás fát szeretnénk.

A fenyőfa frissességéről könnyen meggyőződhetünk: ha meghajlítjuk egyik levelét és az görbe marad, akkor már rég kivágták, válasszunk helyette inkább másikat. A földlabdás karácsonyfát érdemes nagy kaspóba vagy edénybe állítani, hogy megvédjük a gyökérzetet a sérülésektől, így nagyobb eséllyel marad életben. A gyökeres fenyőt több lépésben szoktassuk a szoba melegéhez, és rendszeresen öntözzük, majd az ünnepek után, amint lehet - fagymentes időben - ültessük ki.

Krisztus Urunknak földön jártában bujdosnia kellett a gonosz emberek elől. Ellenségei már a sarkában voltak, amikor egy fenyőfához ért. Alig volt lombja, de azért az ágai elrejtették, és így megmenekült üldözői elől. Jézus ekkor megáldotta a fenyőfát: „Soha ne hullasd el a leveleidet. Akkor is virulj és zöldülj, amikor a többiek levéltelenül sorvadoznak. Te légy a legdélcegebb és legszívósabb minden társad között, élj meg mindenütt. Légy az emberek öröme, és emlékezetünkre rajtad gyújtsanak karácsonyi gyertyát.”

(A fenyőfa eredete Bálint Sándor népmondája nyomán)

Makra Zsuzsanna
KEFAG Zrt.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2018/6 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sikeresen zárult a kocsányos tölgy védelmét célzó horvát-magyar projekt

A Mecsekerdő Zrt. a Horvát Állami Erdők Nasice-i Erdőgazdaságával június 11-én tartotta „A Kocsányos tölgy megóvása a határmenti térségben - Oak protection” című horvát-magyar projekt záró konferenciáját. A Gajic-i Csemetekertben tartott rendezvényen a projektben résztvevő partnerek és szakértők osztották meg az együttműködés tapasztalatait és eredményeit az érdeklődőkkel.

Magyar találmány a vadgázolásos balesetek elkerülésére

Évente több ezer bejelentett vadbaleset történik hazánkban, a gépjárművekben jelentős anyagi kár keletkezik, az utakon elpusztult nagyobb állatok számát pedig harmincezerre teszik a szakértők. Egy szabadalmaztatott magyar találmánynak köszönhetően ezeknek a baleseteknek a döntő többsége elkerülhető – nyilatkozta a feltaláló.

Iskola a homokbuckák között

A találó címet az ásotthalmi iskola egyik kiadványából kölcsönöztem. Ahogyan Andrésiné dr. Ambrus Ildikó, a Bedő Albert Erdészeti Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium igazgatónője megjegyezte: akinek belement a homok a cipőjébe, az örökre itt marad.

Tűzgyújtási tilalom lépett érvénybe

Az elmúlt napok átlagosnál melegebb időjárása miatt az alföldi térség erdőterületein található avar réteg kiszáradása miatt tűzveszély alakult ki. 2019. június 14-től öt megyében életbe lép a tűzgyújtási tilalom. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

Százak futottak Pünkösdkor az erdőben

Az előző napi esők szerencsére senki kedvét nem vették el a tömegsporttól: mintegy négyszázan vettek részt szombaton, a már hagyományos Pünkösdnapi NYÍRERDŐ Futáson. A Baktalórántházi erdőben 14. alkalommal mérhették össze gyorsaságukat kicsik és nagyok.

„Minden fa új értéket teremt” - interjú Zambó Péterrel

Átalakuló erdők, természetközeli, a turizmusra nagyobb hangsúlyt fektető erdőgazdaságok és új fafajok jellemzik majd az elkövetkező évtizedek hazai erdőségeit, amelyeknek új szempontoknak kell megfelelniük – véli Zambó Péter. Az Agrárminisztérium földügyekért felelős államtitkára az erdészeti szakmából, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatói székéből érkezett a tárcához.

Gabonák a Bibliából

Jön a nyár, az aratás ideje. Manapság már nem kell naponta aggódnunk azon, hogy vajon milyen lesz az idei búzatermés. Gyakran halljuk az időjárás-jelentésekben, hogy „örülhetünk, hétvégén jó időnk lesz, nem fog esni az eső!”, ami legfeljebb a hétvégi, városi kirándulóknak jó hír. Nem volt azonban ez mindig így, különösen nem a bibliai időkben.

Védd az erdőt, vidd haza a szemeted!

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. célul tűzte ki, hogy megszünteti a hulladék lerakását az erdőkben. Ezt szemléletmódosítással, környezeti nevelési kampánnyal kívánja elérni.

Németbányai Vendégház

A Nyugat-Bakony hegyláncai között, erdőktől övezve bújik meg a festői szépségű kis település, Németbánya. Ebben a háborítatlan környezetben várja a kirándulás után megpihenni vágyókat a Bakonyerdő Zrt. családias szálláshelye.

A gazdák véleményét kérik az erdőtelepítésekről

Az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Erdészeti Tudományos Intézete és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kérdőíves felmérést végez a gazdálkodók körében az erdőtelepítési és fásítási szándékaik, valamint szempontjaik megismerése céljából.