Back to top

Lombkorona tanösvény - Pannonhalma

Lapunk tavalyi 2. számának Zarándokúton rovatában az 1000 éves Pannonhalmi Főapátsághoz tartozó Millenniumi emlékművet, a ma is a rend temetkezési helyéül szolgáló Boldogasszony-kápolnát, valamint a parkerdő legmagasabb pontján emelt Boldog Mór-kilátót mutattuk be. Most a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. kezelésében lévő parkerdő másik büszkeségét, a pannonhalmi Lombkorona tanösvényt mutatjuk be.

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt.
saját kivitelezésében elkészült Lombkorona tanösvénye olyan hihetetlenül népszerű kirándulóhely lett, amire még a legmerészebb álmunkban sem gondoltunk. Ahogyan Orbán Tibor vezérigazgató a tavaszi megnyitón fogalmazott: a tanösvény megépítésével az volt a célunk, hogy még vonzóbbá, változatosabbá tegyük a domb turisztikai kínálatát, és ezáltal a pannonhalmi kirándulás a lelki feltöltődés mellett aktív kikapcsolódásra is lehetőséget kínáljon. Azt nem tudhatjuk, hogy a kettő közül melyik a fontosabb szempont a látogatók számára, de

egy közönséges hétköznap délután is számos látogatóval találkozhatunk az egymástól alig 50 méterre álló kilátóegyüttesnél.

A hely annyira népszerű, hogy a nagyobb ünnepeken – az átadás után hónapokkal is – folyamatos a látogatók áradata.

A tanösvényt mozgáskorlátozottak is bejárhatják
A tanösvényt mozgáskorlátozottak is bejárhatják
Világörökségi helyszínen, két impozáns megjelenésű kilátó egymás szomszédságában – már ez is különleges, vonzerejét pedig csak fokozza, hogy az új tanösvény a mozgáskorlátozottak számára is bejárható.

A tulajdonos elvárja, hogy az erdővagyonnal való korszerű szemléletű gazdálkodás mellett a közérdekű feladatokban is szerepet vállaljunk, ezért épülnek kilátók, erdei pihenőhelyek, tanösvények. Ez utóbbiból több is van a főapátságot körülölelő, védett természeti területen lévő parkerdőben. Ezeket a sétautakat sokáig csak a Pannonhalmi-dombot megkerülve lehetett elérni és bejárni, a várossal összefogva a közelmúltban elkészült lépcsősoron, a Gesztenyés horgon keresztül azonban már 15-20 perces erdei sétával is felkaptathatunk a dombtetőre a település főteréről. Az út végén jobbról a mintegy 80 méter hosszú, legmagasabb pontján a talajszinttől 14 méter magas Lombkorona tanösvény szakrális jelképként halat formázó feljárója csábít a lombok feletti sétára. Majd az enyhén emelkedő, a domboldal fölé kinyúló séta után visszatérve a tanösvényre, a bal oldali Boldog Mór-kilátó óriás fakockája hívogat.

A főapátság közelében húzódik a szépen gondozott arborétum, a szélében megbújó üveggalériával. Látogatható a pincészet, a teaház, és az évenkénti Levendulanapokról is híres gyógynövénykert ugyancsak tartalmas időtöltést kínál.

A területet kezelő erdőgazdaságként 2015-ben újítottuk fel a Boldog Mór- kilátót. Jobban mondva, a régi, ugyanezt a nevet viselő kilátó helyén felépítettünk egy, a mai kornak megfelelő újat, amely építészetileg is illeszkedik az apátsághoz. A 253 méter magaslaton álló Boldog Mór-kilátóról, és a tavasszal megnyitott Lombkorona tanösvényről (mely kilátóként is funkcionál) csodálatos panoráma nyílik a Sokorói-dombságra, és a domb előtt elterülő Pannonhalmi-medencére. Szép, tiszta időben ellátni a Bakony északi vonulatától egészen a Kőris-hegyig. Sőt, a Boldog Mór-kilátóról lehet – minden évszakban – a legszebb képeket készíteni a Lombkorona tanösvényről is.

Mindkét kilátónál tájékoztató táblák hívják fel a fi a környező turistalátványosságokra. A táblákon olvasható tanácsokat követve a ravazdi Béla-kút lehet a pannonhalmi túrájuk következő állomása. Ott miután megkóstolják a forrás vizét, térjenek be a szintén egyedülálló, évszázados méhesházba. Ez az építmény azért is nevezetes, mert erdőgazdaságunk ravazdi erdészei mentették meg a pusztulástól az utókor számára.

Több mint 100 éves a ravazdi méhesház
Több mint 100 éves a ravazdi méhesház

A több mint száz éves, fából készült épületet a szakszerű bontást követően korhűen újraépítették a Ravazdi Erdészet erdei iskolai foglalkozásaihoz kialakított gyógynövénykertjében.

Aki több napot szán a környék műemlékeinek, természeti látnivalóinak fölfedezésére, a közelmúltban felújított Villebaldi vendégházban foglalhat szállást. Egy kicsit távolabb, a Nyúl és Écs községek határában álló legújabb látványosságunkhoz, a Lila-hegyi kilátóhoz is ellátogathatnak. Ennek a kilátónak már a felvezető útja is különleges, hisz kihívásokat rejteget a látogatók számára, az építmény pedig attól egyedi, hogy kilátóként újjászületve is megtartotta geodéziai mérőtorony szerepét. A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. nevében jó túrázást, kellemes időtöltést, maradandó élményeket kívánunk! Bármelyik helyszínünkre is látogatnak el, szeretettel várjuk Önöket!

Szöveg és kép: Fekete Teréz

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2018/6 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Erdők a főváros szomszédságában

A magyar erdők az ország leglátogatottabb turisztikai célpontjai. Ezen belül is kiemelkedik Budapest térsége. A fővárosi és az azt körülölelő erdők 2 millió ember számára nyújtanak természetes környezetet, nélkülözhetetlen tiszta ivóvizet, jó levegőt. Mindez magától értetődőnek tűnik, valójában azonban komoly munka eredménye, amelyen már 50 éve dolgoznak a Pilisi Parkerdő erdészei.

Megnyílt a világ egyik legkülönösebb hotelje - szobanövényeknek

Sokféle hotel létezik már a bababaráttól a kutyabaráton át, de olyan, ahol csak szobanövények szállhatnak meg még nem volt. Álmodtak egy nagyot az alapítók, megkönnyítik a növénytulajdonosok nyaralását, és még jó reklámot is csinálnak maguknak.

Selmeci hagyományok: Valétálás

„Hogy mit jelent a ballagás a selmeci diáknak, azt – úgy vélem – csak ennek az alma maternek fia tudja megérteni. Nincs mit szégyenkeznünk azon, hogy még a vén professzoroknak is könnybe lábad a szemük, amikor látják a zöldszalagos menetet.” – írta Roth Gyula professzor 1943-ban a Bástyánk című főiskolai lapban.

Szemtanúi lehetünk a legegészségesebb élelmiszerek születésének

Ki ne vágyna arra, hogy valóban egészséges, vegyszert szinte sose látott élelmiszer kerüljön az asztalára! De vajon léteznek még olyan zugai a világnak, ahol a tehenek, a tyúkok, a kecskék és egyéb jószágok a mezőn, a porta körül legelve vagy csipegetve táplálkoznak? Esetleg mindezért az „Isten háta mögötti” területre kell utaznunk?

Kitüntetések az államalapítás ünnepe alkalmából

Az államalapítás ünnepe alkalmából 91-en vehették át szakmai elismerésüket az Agrárminisztérium által szervezett díjátadón. Az ünnepségen Nagy István agrárminiszter úgy fogalmazott, tisztelni kell a munkát, mert ebben rejlik az az erkölcsi erő, amely minden nehézségen átsegítette a nemzetet a fennállása óta eltelt bő 1100 esztendőben.

Erdésztechnikusok soproni bölcsője

Sopron belvárosa igazi kis ékszerdoboz, ahol nagy tisztelet övezi a múltat, a lelkes diákok pedig már a jövőt képviselik. A Roth Gyula Erdészeti, Faipari, Kertészeti, Környezetvédelmi Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium tanulói a hagyományok tisztelete mellett a legkorszerűbb ismeretek elsajátítására esküsznek fel.

A balesetek elkerülésére felmérik az idősödő fákat

Adatbázist készít a lakott területek és az utak mentén található, idősödő fákról a Budapesti Erdészet. A felmérés célja, hogy a szakemberek tervszerűen ütemezni tudják, melyik fát kell ellenőrizni, és így sokkal hatékonyabban kiszűrhessék a leromlott egészségi állapotú egyedeket.

Sasréti képeslapok

Főúri fogadtatás, miként a 67-es útról letérve egy mezei nyúl kíséretében érkezhetünk a Sasréti Vendégházhoz, s az út menti fák közül szarvastehenek kíváncsi tekintete figyeli mozgásunkat. Somogy és Baranya megye határán, a Zselici dombvidék legdélibb szegletében járunk, ahol nem a dombok magasak, hanem a völgyek mélyek.

Szokatlan módon harcol a maradék ellen egy vendéglő

Az egyik csehországi vendéglő tulajdonosa megelégelte, hogy vendégei több ennivalót rendelnek, mint amennyit el tudnak fogyasztani, így kilószám megy a maradék megy pocsékba. Durván lépett fel ügyfeleivel szemben, és sikerrel járt.

Így vizsgáztak a balatoni lángosozók

Ismét egy nyári slágerterméket, a lángost, valamint lángosozókat vizsgáltak a szakemberek a Nébih Szupermenta tesztsorozat legújabb állomásán. A hivatal felügyelői összesen 12 vendéglátóhelyet ellenőriztek. Több mint 140 mintán mintegy 500 laboratóriumi mérést végeztek. A hatósági ellenőrzéseken akadtak hiányosságok, de az összképet tekintve megnyugtatóak a tapasztalatok.