Back to top

Kisalföldi finomságok

Ahogyan már a régi rómaiak is megállapították: minden könyvnek megvan a maga sorsa, és története. A mi kiadványunk története onnan indult, hogy pár évvel ezelőtt megajándékoztak A gemenci ízek című igényes szakácskönyvvel. Akkor befészkelte magát a gondolat a fejembe, hogy milyen jó lenne, ha a KAEG Zrt.-nek is lenne valami hasonló reprezentációs célokra alkalmas, szépséges kiadványa.

A mi adottságaink szerényebbek, nincsenek olyan nívós erdészházaink, mint a társerdőgazdaság Gemenc Zrt.-nek, de felbátorított bennünket, hogy van egy kiváló szakács-erdészünk.

Nagy Péter kerületvezető erdész sorra nyeri a főzőversenyeket, és mivel önzetlen, segítőkész, közösségi ember, első szóra igent mondott kérésemre, hogy csináljunk mi is szakácskönyvet.

A vezérigazgatótól is zöld utat kaptam, és rábólintott a tervezett költségvetésre is. Már „csak” a kivitelező csapat hiányzott, mert sokáig elképzelésem sem volt, ki fogja álmaim könyvét fotózni, szerkeszteni és kiadni.

A sors azonban kegyes volt, elküldte hozzánk Kiss Gergely fotográfust és kollégáját, Zsoldos Alexandrát, hogy megörökítsék a mi erdész-szakácsunk főztjeit A Mi Erdőnk erdei konyha rovatába. Előtte még ők sem készítettek szakácskönyvet, de lelkesen vállalták a közös munkát. Tehát már megvolt a „pénz, paripa, fegyver”, de még mindig nem az érdemi munka, hanem mintegy egy évnyi szervezés következett… Aztán egyszer csak szerencsésen álltak össze fölöttünk a csillagok, véglegesítettük a tartalmat, és elkészült a könyvben szereplő 36 étel receptje. Beszereztük a hozzájuk való összes nyersanyagot, megvolt a megfelelő helyszín, és nem utolsósorban sikerült a közreműködőkkel egyeztetni három egymás utáni napot.

Ezalatt a három nap alatt a Szigetköz egyik vadászházában Nagy Péter és Pető Pista bácsi, a tanácsadó mesterszakács megfőzte az összes ételt akkora adagban, ahogyan azt a könyv lapjain olvashatjuk. Fotósunk hozta a frissen verbuvált alkotói csapatát. A grafikai tervező és a kiadvány kedves kis rajzait készítő Nagy Ágnest, valamint a fogások dekorálásához tanácsokat adó Filep Kata étel-stylistot.

A helyszíni munkák, és a sok apró részletre kiterjedő utómunkálatok eredményeként aztán megjelent a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. első számú szakácskönyve.

Az időközben felmerült problémák pedig gyorsan a feledés homályába merültek és itt maradt a könyv, amelyre jó ránézni, jó kézbe fogni, jó ajándékba adni. És nem utolsósorban jó kiválasztani belőle egy-egy elkészítendő finomságot, majd jóleső érzéssel begyűjteni érte a dicséretet.

Büszke vagyok erre a könyvre, és hálás mindenkinek, aki részt vett az elkészítésében. Köszönöm, hogy végigkísérhettem a kiadványt a megvalósítás kicsit sem könnyű, de mindvégig remek hangulatú útján.

(Az Erdészházunk asztalán szakácskönyv kereskedelmi forgalomban nem kapható, de a KAEG Zrt. portáján felvilágosítást adunk beszerzésének lehetőségéről. Tel.: +36 (96) 526-586)

Fekete Teréz
KAEG Zrt.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2019/1 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az allulóz a cukorbetegek napjait is megédesítheti

Az allulóz egy új, alacsony kalóriatartalmú cukor, amely hetven százalékkal édesebb, mint a répacukor, viszont a kalória tartalma csak nagyjából a tíz százaléka.

Miért árulnak ízetlen paradicsomot?

A paradicsom a szendvicsek, saláták nélkülözhetetlen kiegészítője. Szezonon kívül nehéz megtalálni az üzletben azokat, amelyek zamatosak lennének. A kutatók már tudják, miért.

Méz, de milyen? Fajtaméz, vegyes virágméz, vagy tájjellegű méz?

Minden évben visszatérő kérdés, vajon milyen méz termett az adott évben, adott területen? A fogyasztók szeretik a megszokott küllemű és ízvilágú mézet. Mivel a méz olyan termék, amelyre a biológiai sokféleség a jellemző, ezért a fajtaeredet erősen függ az adott évjárattól,

Svéd gyorsétterem-lánc a méhekért

Május 20-án a Méhek napját ünnepelte a világ. Erre a jeles napra a McDonald’s elkészítette a világ legkisebb éttermét, ami méretei ellenére több ezer vendéget szolgál ki naponta. No nem embereknek épült...

Miért a külföldi húst?

Matej Korpáš, az SPPK sajóosztályának a munkatársa elmondta, hogy az üzletekben minden húsnál fel kell tüntetni, hogy az állatot hol nevelték, hol vágták le és a húsát hol dolgozták fel, valamint hogy hol csomagolták. A kamara ismételten figyelmezteti a vásárlókat, hogy figyelmesen, alaposan olvassák el ezeket az információkat.

Átláthatóbbá tennék az árképzést az élelmiszer-ellátási láncban

Az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő, amely a teljes élelmiszer-ellátási láncban átláthatóbbá tenné az árak alakulását és ezek közlésének a módját - közölte az uniós bizottság.

Made in Italy – hamisítva

Az olasz élelmiszereket egyre gyakrabban hamisítják és utánozzák az egész világon. A legnépszerűbbek a sajt, a kolbász és az olívaolaj. A hamisítás oka főleg a kereskedelmi konfliktusokhoz vezethető vissza.

Betiltják a műanyag tányérokat és evőeszközök

Az Európai Unió általános ügyekkel foglalkozó tanácsa a műanyagszennyezéssel szembeni fellépés jegyében tilalmat fogadott el bizonyos egyszer használatos műanyagokra vonatkozóan - közölte az uniós tanács kedden.

Magyar méz és kolbász Amszterdamban

Idén 13. alkalommal szervez közösségi megjelenést az amszterdami PLMA szakkiállításon az Agrármarketing Centrum. A 2019. május 21-22-én zajló eseményen a kereskedelmi márkás termékek széles skálája tekinthető meg, külön pavilonok állnak rendelkezésre az élelmiszergyártók, illetve az egyéb termékek gyártói számára. Az Agrármarketing Centrum standján összesen 16 kiállító jelenik meg.

Büntetni fogják a kettős minőségű élelmiszerek árusítását Csehországban

A cseh kormány hétfői ülésén jóváhagyta az élelmiszertörvény módosítását, miszerint ezentúl tilos lesz az azonos csomagolású, de eltérő minőségű élelmiszerek árusítása Csehországban – közölte a cseh kormányhivatal hétfőn a Twitteren.