Back to top

Turistaházak az Észak-Börzsönyben és a Karancs-Medvesben

Az Ipoly Erdő Zrt. működési területének két, a turizmus szempontjából kevésbé felkapott térségében egy-egy új bakancsos szállás is várja a kirándulókat.

Turistaház az Észak-Börzsönyben

Az Észak-Börzsönyben autózva, a 2-es számú főútról Hont és Drégelypalánk között lekanyarodva közelíthetjük meg az erdőben megbújó Kútbereki Turistaház, Matracszállás és Nomád táborhelyet. A hont-tsitári kápolnától és a csodatévő Kutyinka-forrástól indulva pedig alig félórányi járásra érjük el a felújított egykori erdőőri lakot. Három, külön bejáratú földszinti szobájában összesen 20, a két emeleti matracos hálóteremben 19 fő fér el kényelmesen. A közösségi tér a konyhával egy légtérben található, így közös főzésekre is alkalmas. A bakancsos szálláshely különleges elhelyezkedése igazi pihentető kikapcsolódást kínál. Az óriási udvar a szabadtéri játékok remek porondja, míg a szállás melletti pincegádor és tűzrakó hely a nyári esték hangulatos közösségi terepe.

Kútbereki Turistaház, Matracszállás és Nomád szálláshely
2647 Hont, külterület (Kútberek)
GPS: 48.03305556° / 19.01361111°
Keresztes Dávid, tel.: +36 (20) 468-7045, e-mail: Kerdavid82@freemail.hu


Kulcsosház a Karancs-Medvesben

A frissen felújított Csernyik Kulcsosház a Vízválasztói horgásztó közvetlen közelében, erdőszélen áll, Salgótarjántól mindössze 7 kilométerre. A nyugalomra vágyóknak, és a horgászat szerelmeseinek egyaránt kiváló szálláshely, de a mozgékonyabb bakancsos turisták sem unatkoznak majd a környéken. Nincs messze a Salgó vára, és ha még „marad néhány kilométer a lábukban”, akkor onnan gyönyörű, 6 kilométeres túraút vezet a Somoskői várhoz. Boszorkánykő, Eresztvény, a Salgóbányai Erdészház, a Somoskői Vadaspark vagy a salgótarjáni bányamúzeum a környék kedvelt kirándulóhelyei, látnivalói több napra kínálnak programokat. A 2 szobás, fürdőszobás ház egyidőben 7 főnek kínál kellemes pihenőhelyet. A szobák külön-külön is bérelhetők.

Csernyik Kulcsosház
3141 Salgótarján-Zagyvaróna, Csernyik völgy 1.
GPS: 48.100723° / 19.873251°
Gregán Zoltánné Kucsera Nikolett, tel.: +36 (20) 468-7065, e-mail: greganzne@gmail.com

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2019/1 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egyre hatékonyabb az illegális fakitermelés és kereskedelem elleni küzdelem

Az elmúlt három év eredményei alátámasztják, hogy egyre hatékonyabban végzi a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a teljes faanyagkereskedelmi lánc ellenőrzését Magyarországon.

Keress rengeteget!

Hol vannak erdők Magyarországon? Minden fás terület erdő? Milyen erdőterületen járok? Magántulajdonban van-e a terület? Milyen turistautak vannak az erdőben? Védett területen haladok? Erre a kérdésrengetegre ad válaszokat az Erdőtérkép (https://erdoterkep.nebih.gov.hu/).

Séta a mamutok között

A Jeli Varázskert több mint arborétum. Közjóléti szolgáltatásai és folyamatosan bővülő infrastruktúrája jóval túlmutat az arborétumi kívánalmakon. Az idén újabb attrakcióval gazdagodott a kert; pénteken lombkorona-tanösvényt avattak, így most már a magasból is megcsodálhatjuk az Óriások erdejének mamutfenyőit.

Családbarát kirándulások a Vértesben

A Vértes területének túlnyomó többsége természetvédelmi oltalom alatt áll. A déli, délnyugati része a Vértesi Tájvédelmi Körzethez, az északi az Észak-Vértesi Természetvédelmi Területhez tartozik. Ezen felül magas az EU ökológiai hálózatához (Natura 2000) sorolt területek aránya, és itt létesült hazánk első natúrparkja, a Vértesi Natúrpark.

Ülésezett az Országos Erdő Tanács

Az Agrárminisztériumban tartotta ülését a Kormány tanácsadó testületeként működő Országos Erdő Tanács. A magán és állami erdőgazdálkodók, az erdészeti oktatás és kutatás, a természetvédelmi és turisztikai szervezetek képviselőiből álló szervezet a magyar erdők kezelésével kapcsolatos stratégiai kérdéseket tárgyalja.

Baltás vandál a Hármashatár-hegyen

Több bejelentés érkezett az utóbbi napokban a Pilisi Parkerdő Budapesti Erdészetéhez. A Hármashatár-hegy környékén valaki baltával hasítja le a fák kérgére festett turistajelzéseket. Az erdészet a lakosság segítségét kéri a károk felméréséhez. A megmagyarázhatatlan vandalizmus a fák pusztulásához vezethet, ráadásul jelzések hiányában az erdőjárók eltévedhetnek.

Az erdő megfiatalítását szolgálja a fakitermelés a Bükkben

A természetvédelmi hatóság engedélyével és a Bükki Nemzeti Park Igazgatósággal egyeztetett módon végzett fakitermelést az Egererdő Zrt. a Bükkben. A Tar-kő közelében a WWF által kifogásolt favágás célja az erdő megfiatalítása.

Nem vásárolhatnak minden vasárnap a lengyelek

Lengyelországban tavaly vezették be a vasárnapi kereskedelem korlátozásáról szóló törvény első lépcsőjét, amit az idén tovább szigorítottak, jövőre pedig teljes lesz a tilalom. Erre kell készülni a Lengyelországba utazóknak is. A lengyelek tiltakoznak a vasárnapi boltzár miatt.

Sötétvölgy - a kirándulók és a horgászok paradicsoma

A Szekszárdhoz közeli sötétvölgyi horgásztónál az elavult faház helyén többfunkciós fogadóépületet, valamint családi piknikezőhelyet és játszóteret építtetett a gemenci erdőgazdaság. A 130 millió forintos beruházás nemcsak a horgászoknak, hanem a bakancsos és kerékpáros természetjáróknak, baráti társaságoknak és a kirándulni-pihenni vágyó családoknak is vonzó programlehetőségeket kínál.

A természet élménye: az Év Hagyományőrző Tanyája

Reisz József, a székelyszabari Natúr-Életmód Tanya tulajdonosa, az Év Hagyományőrző Tanyája díját nyerte el az Év Tanyája pályázat versenyén. A díjat többek között a magyar tanya értékeinek bemutatásáért és a tanyán alkalmazott hagyományos, körforgásos, környezetkímélő ökológiai gazdálkodásért kapta.