Back to top

Körtvélyesi kilátó

Az Országos Kéktúra útvonaláról érdemes egy kis kitérőt tenni – Tatabánya várostól is karnyújtásnyira – a Vértesi Erdő Zrt. által 2016-ban emelt Körtvélyesi kilátóhoz.

A Vértes északi része remek választás lehet egy könnyed túrához, csekély szintkülönbségekkel, de annál nagyobb élményekkel, izgalmas látnivalóival kecsegtet a Vértes.

Északi hegyvonulatain magashegységet idéző, alhavasi jellegű növényritkaságok rejtőznek, melyeket a Kis-Kopasz-hegyre felvezető úton közelről, a csúcsán álló – különleges háromszög alakú vörösfenyő borítású – kilátóból pedig távolról csodálhatunk. A Körtvélyesi kilátó a Vértes és a Gerecse-hegység találkozásánál, a Gerecse Natúrpark területén található. A Gerecse hegység középső és nyugati fele 1977 óta a Gerecsei Tájvédelmi Körzet részét képezi, de az Európai Unió ökológiai hálózatába, a Natura 2000 Madárvédelmi és Élőhelyvédelmi Irányelv alapján kijelölt területek közé csaknem a teljes hegység, valamint annak peremvidéke is beletartozik.

A Gerecse zavartalan hegyvidékén, a dunai szigetvilág ártéri erdeiben, mocsárrétjein vagy a – Magyarország legjelentősebb karsztforrás-csoportjának számító – tatai források környezetében számos növény- és állatritkaság maradt fenn napjainkig.

A tatai tavak térségében ezen felül több tízezres vonuló madárcsapatokban is gyönyörködhetünk. Az érintetlen természet mellett a kulturális sokszínűség szintén jellemzője e tájnak. A különböző korok kultúrája jól nyomon követhető az őskortól a római koron át napjainkig. A történelem fényes eseményei és komor évszázadai e vidéket is érintették. A 16 méter magas erdei kilátóból lenyűgöző panoráma nyílik Tatabányára. Az éles szeműek kivehetik még a Turul madár kiterjesztett, innen nézve aprócska szárnyait is, míg onnan jobb felé végigpásztázva a hegygerincet tekintetünk a Ranzinger Vince-kilátó 30 méteres fémszerkezetén akadhat meg. Érdemes ezeket az emblematikus látványosságokat is felkeresni egy-egy túra alkalmával.

A magasból rálátunk a Vértes legmagasabb pontjára, a 487 méter magas Nagy-Csákányra is.

Északra tekintve a Tatai-medence terül el alattunk, felette pedig gyönyörködhetünk az egész Gerecsében. Tiszta időben ellátni akár a Dunáig. A kilátó helyét úgy választották meg, hogy fentről arra a síkra lehessen letekinteni, ahol a legenda szerint 907-ben a bánhidai csata zajlott Árpád vezér és Szvatopluk morva fejedelem hadai között. A csata pontos helye 1100 év távlatából már nehezen azonosítható, de jelentősége minden vitán felül áll.

A legendás Vitányvár romjai Csákányospusztán
A legendás Vitányvár romjai Csákányospusztán
A környék látnivalókban igen gazdag. A kilátó alatti völgyben húzódik a Vértes egyik páratlan nevezetességének, a szépséges Mária-szakadék bejárata. Végighaladva a szakadékon 500 méteren keresztül vadregényes, szűk kanyonban követhetjük a kék jelzést. Itt tör elő a Béla-forrás is. A közelben található Körtvélyespuszta régi temetőjénél és a Csákányospusztai templomromnál is érdemes megállni, elmélázni egy kis időre. Még a múlt század közepén is temettek itt el embereket, de mára, erre már csak egy szépen gondozott sírkert hívja fel a figyelmet. Körtvélyespuszta egy igazi kis erdei település volt. A puszta Felsőgalla németekkel történt betelepítése (1733) után a XVIII. század folyamán népesült be. Főként katolikus jobbágyok és zsellérek lakták. A helyi lakosságnak az Esterházy uradalom adott munkát, majd 1850 után fontos megélhetési forrás volt a mészégetés.
A legendás Vitányvár romjai
A legendás Vitányvár romjai
Aki a Vértes és a Gerecse peremvidékére tervezi következő kirándulását, ne hagyja ki a Vértes belsejének hegyormán álló romantikus Vitányvárat, a Vértes legizgalmasabb várromját, melynek legendája szintén megér egy kis utánajárást. Alig pár száz méterre a vártól, egy ismeretlen művész tisztelgett Rockenbauer Pál emlékének egy bükkfába vésett portréval, melyet azóta számtalan turistaereklye is díszít. A kilátó körpanorámája ígéri a kalandvágyó túrázónak, hogy a tatabányai Turul-emlékmű és Szelim barlang sincs messze innen. A 424 méter magas Kis-Kopasz-hegy tetején álló Körtvélyesi kilátó Körtvélyespusztától a kék sávon, majd alig párszáz méteres kitérővel a kék háromszög-jelzéseken és a kék kereszt-jelzésen közelíthető meg. Egész évben ingyenesen látogatható.

Szarvaskúti pihenő és bivakszállás
Szarvaskúti pihenő és bivakszállás
Medvehagyma-kedvelők figyelem!

Tatabánya határában, Síkvölgyön található a Vértesi Erdő Zrt. által létesített különleges Medvehagyma gasztronómiai tanösvény, ahol a kirándulók azon túl, hogy megismerkedhetnek a növénnyel, egy-egy medvehagymás receptet találnak minden táblán. A záró tájékoztató táblán az erdőgazdaság mutatja be közjóléti létesítményeit. Aki pedig egyből megkóstolná a frissen szedett medvehagymás ételkülönlegességeket, a szarvas-kúti pihenőhelyen talál tűzrakó helyet, esőbeállót, melynek tetején, bivakszálláson pihenheti ki magát a fáradt túrázó.

Fotók: Varga Norbert, Hartdégen Ákos

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2019/1 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sikeresen zárult a kocsányos tölgy védelmét célzó horvát-magyar projekt

A Mecsekerdő Zrt. a Horvát Állami Erdők Nasice-i Erdőgazdaságával június 11-én tartotta „A Kocsányos tölgy megóvása a határmenti térségben - Oak protection” című horvát-magyar projekt záró konferenciáját. A Gajic-i Csemetekertben tartott rendezvényen a projektben résztvevő partnerek és szakértők osztották meg az együttműködés tapasztalatait és eredményeit az érdeklődőkkel.

Iskola a homokbuckák között

A találó címet az ásotthalmi iskola egyik kiadványából kölcsönöztem. Ahogyan Andrésiné dr. Ambrus Ildikó, a Bedő Albert Erdészeti Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium igazgatónője megjegyezte: akinek belement a homok a cipőjébe, az örökre itt marad.

Tűzgyújtási tilalom lépett érvénybe

Az elmúlt napok átlagosnál melegebb időjárása miatt az alföldi térség erdőterületein található avar réteg kiszáradása miatt tűzveszély alakult ki. 2019. június 14-től öt megyében életbe lép a tűzgyújtási tilalom. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

Százak futottak Pünkösdkor az erdőben

Az előző napi esők szerencsére senki kedvét nem vették el a tömegsporttól: mintegy négyszázan vettek részt szombaton, a már hagyományos Pünkösdnapi NYÍRERDŐ Futáson. A Baktalórántházi erdőben 14. alkalommal mérhették össze gyorsaságukat kicsik és nagyok.

„Minden fa új értéket teremt” - interjú Zambó Péterrel

Átalakuló erdők, természetközeli, a turizmusra nagyobb hangsúlyt fektető erdőgazdaságok és új fafajok jellemzik majd az elkövetkező évtizedek hazai erdőségeit, amelyeknek új szempontoknak kell megfelelniük – véli Zambó Péter. Az Agrárminisztérium földügyekért felelős államtitkára az erdészeti szakmából, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatói székéből érkezett a tárcához.

Védd az erdőt, vidd haza a szemeted!

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. célul tűzte ki, hogy megszünteti a hulladék lerakását az erdőkben. Ezt szemléletmódosítással, környezeti nevelési kampánnyal kívánja elérni.

Németbányai Vendégház

A Nyugat-Bakony hegyláncai között, erdőktől övezve bújik meg a festői szépségű kis település, Németbánya. Ebben a háborítatlan környezetben várja a kirándulás után megpihenni vágyókat a Bakonyerdő Zrt. családias szálláshelye.

A gazdák véleményét kérik az erdőtelepítésekről

Az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Erdészeti Tudományos Intézete és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kérdőíves felmérést végez a gazdálkodók körében az erdőtelepítési és fásítási szándékaik, valamint szempontjaik megismerése céljából.

Vértes vadásza

Csákberénnyel és az egész Vértessel összeforrt a neve. A Habsburg-ház leszármazottja, ükapja az a brandhofi birtokon élő Habsburg-Lotaringiai János főherceg, akinek apja II. Lipót császár volt. Édesapja Merán János, a Lamberg dinasztia egyik hölgyével kötött házasságot, és a XIX. század végétől a Merán család tagjainak egybekapcsolódott a neve Csákberénnyel

Múzeumot rendeztek be a Királyréti Kirándulóközpontban

Hazánk egyik legnépszerűbb túracélpontjánál, Királyréten nemrég avatták a Kirándulóközpontot. Az egykori iskola és erdészlak épületében található múzeumszárnyban a királyréti hely- és erdei gazdálkodástörténeti bemutató kapott helyet.