Back to top

Tisztább levegőre ad pénzt Brüsszel

Mintegy hárommillió lakost és tíz települést érintő, nyolc évig tartó projekt indul Hungairy néven azzal a céllal, hogy komplex módon javítsanak a levegő minőségén. Az uniós társfinanszírozással induló program 5 milliárd forintba kerül és egyebek mellett szemléletformáló kampányok, szakértői tanulmányok, közbringa-rendszer, valamint közlekedési applikációk is lesznek benne.

Nyolc évig tartó, a levegőminőség javítását célzó integrált programba kezd a Herman Ottó Intézet és mintegy húsz partnerszervezete, miután sikerrel pályáztak a LIFE környezetvédelmi projekt megvalósítására.

Az uniós társfinanszírozású projekt keretében 10 népes magyar település mintegy 3 millió lakója számára indulnak a levegőminőség javítását célzó komplex programok.

Az érintett városok a következők: Budapest, Békéscsaba, Debrecen, Eger, Kaposvár, Karcag, Miskolc, Pécs, Szolnok és Tatabánya.

A projektet elindító sajtótájékoztatón Béres András, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: a Hungairy néven induló kezdeményezés esetében átfogó, hosszabb időtávot átölelő,

komplex programról van szó, amelyet nem lehet leszűkíteni egy feladatra. A programban ezért az energiahatékonyságnak, a méréseknek, a szemléletformálásnak is nagy szerepe lesz.

A program kulcselemét jelenti majd a tudományos háttér megalapozása – mondta el a sajtótájékoztatón Riesz Lóránt, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. Nemzetközi Projektek Igazgatóságának vezetője. Ennek keretében a feladatok nagyban támaszkodnak majd az Országos Meteorológiai Szolgálat méréseire, és az OMSZ adatfeldolgozása révén részt vesz a döntés-előkészítés, döntéstámogatás fázisában is.

Létrejön egy ökomenedzseri hálózat is, amelynek keretében 20 szakértő 8 éven át fogalmaz meg javaslatokat a településeknek, és újabb, a témába vágó pályázatok felkutatásában is segít.

Riesz Lóránt hozzátette: azt remélik, hogy ez az ökomenedzseri rendszer a 8 év letelte után is tovább működhet.

A program részeként utazási appok fejlesztése, közbringa-rendszer, és számos szemléletformáló kampány is indul majd. Ez utóbbiak közül a legfontosabb a lakossági fűtés korszerűsítését célozzák, hiszen a korszerűtlen és a szabályokat figyelembe nem vevő lakossági tüzelés a levegő minőségét egyik legnegatívabban befolyásoló tényező.

A nyolcéves program 5 milliárd forintba kerül, amelynek 40 százalékát a magyar állam, 60 százalékát pedig az Európai Bizottság állja.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sikerrel vizsgázott peronoszpóra ellen

Az idén is, mint azt a peronoszpóránál megszokhattuk, délről érkezett a fertőzőanyag, és nagyon kedvező feltételeket talált. Egerben július első feléig nyolc fertőzési hullámot lehetett azonosítani. Épp jó tehát az évjárat egy új gombaölő szer hatékonyságának bemutatására. A BASF Egerben és Szekszárdon mutatta be a Delan Pro készítmény tudását peronoszpóra és feketerothadás ellen.

Szebb, keményebb fertődi málnafajták

Ne hagyjuk veszni a bogyósokat Magyarországon, hiszen sokfelé a világon fejlődik a termesztésük. Nem lehet minden gondunkat a globális fölmelegedés számlájára írni, jobban kell figyelni a termesztéstechnológia pontos betartására, derült ki a NAIK Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet fertődi állomásán rendezett tanácskozáson.

Kamilla, bodza, csalán – Gyűjtésre fel!

Magyarországon a legfontosabb gyűjtött gyógynövények közé tartozik a kamilla, a bodza, a csalán, a vadgesztenye, a cickafark, a hársvirág és a csipkebogyó – derül ki a Nemzeti Agrárkutatási Innovációs Központ (NAIK) az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) gyógynövényfelvásárlási statisztikájából.

Bock: élelmiszeriparba is fektet a borász

Élelmiszeripari jellegű beruházásokat hajt végre a villányi Bock Borászat Kft. amely 1,6 milliárd forintot költ erre 2020 végéig. Egyebek között prémium minőségű borok, szőlőlé, valamint hidegen szárított gyümölcstermékek piacra hozatala a cél. 

Az Egyesült Királyságban is felbukkant az ASP

Az erősen fertőző, és a disznókra nézve halálos afrikai sertéspestis vírussal fertőzött húst foglaltak le Észak-Írországban. Ez az első eset, hogy a betegség az Egyesült Királyság területén is felbukkant.

Új lengyel bálaszállító pótkocsik uniós engedéllyel

Új bálaszállító mezőgazdasági pótkocsi gyártását kezdték meg Lengyelországban, a gyártó cég megszerezte az Európai Uniós forgalmazási engedélyt, így bármelyik uniós országban használhatók a pótkocsik.

Méhlegelő a buszvárók tetején

A hollandiai Utrecht városában több száz buszváró fülkék tetejét telepítették be nektártermelő növényekkel a méhek számára. Az összesen 316 létesítmény tetejét zömmel varjúhájjal ültették be. A zöldtetők nemcsak a mézelő és poszméhek számára nyújtanak élelemforrást, hanem a finom szállópor-szemcséket is megkötik és az esővizet is fölfogják.

Feljelentést tettek

Feljelentést tett az Amerikai Egyesült Államok és több másik ország a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) az Európai Unió növényvédő szer és egyéb, a gazdálkodók által hasznát „fontos eszköz” „veszélyalapú” megközelítésű engedélyezési rendszere ellen. Véleményük szerint ez világszerte veszélyezteti a gazdák megélhetését és az élelmiszer-termelést.

Olcsó laborhús két éven belül

Hat évvel ezelőtt mutatták be a laborhúst, akkor még egy hamburgernyi, szaftos műhús 80 millió forintba került. Egy holland start-up 2021-re szeretné elérni hogy ipari mennyiségben és olcsón gyárthasson laborhúst.

Kajsziidény közepén Tordason

A világ kajszinemesítői elsősorban korai és még koraibb fajták létrehozásán dolgoznak, a fajtaoltalomra bejelentett újdonságok kétharmada a korai és középkorai érésidőbe tartozik. A középidőben érő fajták száma csak az utóbbi években kezdett gyarapodni. Ezeket a mi fő fajtánkkal, a Magyar kajszival egy csoportban érő kajszikat mutatták be a Nébih tordasi fajtakísérleti állomásán.