Back to top

A Gúthi erdő legendája

Még le sem kanyarodtunk a Nyíradonyt Nyíracsáddal összekötő útról, már három dámszarvastehén „köszöntött”. Amikor pedig ráhajtottunk a NYÍRERDŐ Zrt. Gúthi Erdészetének vadászházához vezető bekötőútra, egy koronás gímszarvas kocogott el előttünk. Mintha a vendégek üdvözlésére készült koreográfia részei lettek volna.

Az erdészet dolgozóinak mindennapi látvány; nekünk, idegeneknek igazi vadregényes belépő egy másik világba.

Az Alföld északkeleti térségét alkotó Nyírség déli részén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék határán fekszik az 5175 hektáros Gúthi erdő. Alföldi mércével mérve kiemelkedően nagy összefüggő erdőtömb, ráadásul ritkaságszámba menő növény- és gazdag állatvilágának köszönhetően hazánk egyik legkülönlegesebb természeti értékeit őrzi. Híres dámvadállományáról, innen kerültek ki a világranglista dobogós trófeái.

A Gúthi erdő története a 13. századig nyúlik vissza. Árpád-házi Péter király idején Guth és Keled, a németországi Hohenstaufenből származó, nemzetséget alapító testvérpár – kései leszármazottaik az erdélyi Báthory család – a testőrség parancsnokai voltak, s hűségük jutalmául hatalmas birtokot kaptak Bihar és Szabolcs vármegyékben.

„A nagy gúthi erdőtömb négy község határában terül el, az erdészet egyike a NYÍRERDŐ kilenc egységének”

– magyarázta Pósán Ferenc, a Gúthi Erdészet megbízott igazgatója, aki a szomszédos Nyíracsádon született. Több mint nyolcezer hektáron gazdálkodnak – termőhelyi adottságaikat tekintve a részvénytársaság legjobbjai –, s ennek kétszeresén végeznek vadgazdálkodást. „Ez az erdőtömb valószínűleg a világ legszebb akácosai közé tartozik” – hangsúlyozta a szakember, hogy ez a fafaj a területnek több mint felét teszi ki, a negyede kocsányos tölgy, a többin a nyár és a fenyő osztozik.

Pósán Ferenc: egyedülállóan kétszer nyertük el az Edmond Blanc-díjat
Pósán Ferenc: egyedülállóan kétszer nyertük el az Edmond Blanc-díjat
Az erdőgazdaságnál a kerületvezető erdészek egyben vadászok is, így könnyen összehangolható a két tevékenység. „Minden az erdőben dől el, a tő mellett élő és dolgozó szakemberek tudják a legjobb döntéseket meghozni. Aki felelős a vadgazdálkodásért, ugyanaz felel az erdőgazdálkodás sikeréért is” – jegyezte meg az igazgató.

Gúthon világhírű az 1970-es évek elején betelepített dámvad, a világranglista első három helyezett trófeáját – 1991, 2002, 2017 – ott ejtették el.

A Kis-Ázsiából származó faj kiváló élettérre lelt a Nyírségben, s ehhez jön a gondos vadgazdálkodói munka. Más vadfajok is vonzzák a vadászat szerelmeseit, jelentős gímszarvas-, vaddisznó- és őzállománnyal rendelkeznek. A Gúthi Erdészet vadászterülete a világon az egyetlen, amely vadgazdálkodási munkájáért kétszer is elnyerte a Nemzetközi Vadvédelmi Tanácstól az Edmond Blanc-díjat.

A Gúthi erdőben zajló terelővadászatok világhírre tettek szert. A búcsúzó vendégek sokszor már a kapun kilépve visszaszámolják a Gúthon kívül töltött napokat. A vadászat megszervezésén túl nagyon fontos számukra a családias környezet. A vadászat javarészt a barátságról szól, nem mindegy, ezt milyen miliőben élik meg. Gúthon csapatmunka folyik, amit a vendégek is visszaigazolnak. Nem véletlen, hogy a hazaiakon kívül a világ legtávolabbi zugából – még Ausztráliából is – visszatérnek a vadászok. Ott jártunkkor éppen belga vendégek fogadására készültek.

Hostisoczki Ákosné: a világ távoli szegletéből is visszatérnek hozzánk
Hostisoczki Ákosné: a világ távoli szegletéből is visszatérnek hozzánk

„Aki erre jár, csendet, nyugalmat talál, egyesek számára az is vonzó, hogy a telefon elnémul, hiszen nincsen térerő”

– hívta fel a figyelmet Hostisoczki Ákosné, a gúthi vadászház gondnoka. A mérleg másik serpenyőjében viszont ott van a fogatüzemük – mely nem csak a gazdálkodást szolgálja –, így nyáron a lovaskocsizás, télen pedig a szánon utazás élményét is átélhetik a vendégek. Az aktív pihenésre vágyókat várja a tenisz-, a kosárlabda-, a focipálya, a fáradtabbak a szaunában töltődhetnek. Sokan reggeli futással kezdik a napot, de a kerékpározás szerelmeseinek is módjuk van nyeregbe pattanni.

A Zöldház konyhafőnöke, Vezse István öt hónapja dolgozik Gúthon, korábban több mint egy évtizedig egy vásárosnaményi étteremben lehetett megkóstolni a főztjét. Elsősorban a magyaros konyha, és ezen belül főként a vadételek állnak közel hozzá. Igyekszik a hagyományos ízeket a mai trendeknek, elvárásoknak megfelelően formálni, alakítani. A szakácsmesterségről azt mondja: számára az alkotás a legfontosabb, ráadásul itt azonnali visszajelzéseket is kap a munkájáról.

„Sok a ’visszaeső’ vendég, az egy évtizedes érkezésem óta a mostaniak 35-40 százaléka már ismerősként köszönt” – magyarázta Edit, hogy helyben a vadászvendégek élvezik az elsőbbséget. Krajcárhegyi pihenőközpontjuk esküvők, ballagások, szalagavatók ünnepélyes helyszíne.

A gúthi központ területén három épületben fogadják a vendégeket. A vadászházban 18-an szállhatnak meg, de összesen ennek a létszámnak a kétszeresét tudják fogadni. Az étkező 50 személy kiszolgálását teszi lehetővé, de a Krajcárhegyen épült filagória révén nyáron akár 200-an is élvezhetik a hely adta lehetőségeket. „A lakodalmak úgyis csak márciustól indulnak” – nyugtázta a ház gazdaasszonya, hogy egyre többen fedezik fel a helyi értékeket.

A népszerűséghez a jó étel, a családias kiszolgálás is hozzátartozik. A visszajáró csoportok elvárásait már ismerik.

Elsősorban a vadételek kerülnek előtérbe, de figyelembe veszik az egyes vendégek különleges étkezési igényeit is.

„Van olyan magyar csoport, amelyik minden alkalommal vadragulevest kér” – mutatott rá a gondnoknő, hogy bizonyos ételekhez bizonyos vendégkör köthető, így a külföldiek esetében népszerű a toroskáposzta. Ha viszont valami egészen újat rendelnek, azt előtte „lepróbálják” a konyhán.

Az erdő kimeríthetetlen tárháza a konyhai alapanyagoknak. A vadhús mellett az erdei gombák az ételek szerves összetevői. Más hozzávalókat a környékbeli termelőktől szereznek be. Helyi alapanyagokat használnak, alapfeltétel a frissesség és a kiváló minőség, s elsőbbséget élveznek a szezonális termékek. Az alma elmaradhatatlan, a szomszédos almáskertből érkezik.

Amikor a környékbeli látnivalókról kérdezem, a ház asszonya gyorsan rávágja: olyan sok legenda szól a Gúthi erdő mélyén megbújó Pusztatemplomról, hogy az szinte már gyanús.

A közelben található templomromnak sokak szerint misztikus hatása van. Erőt, hitet lehet meríteni az ódon falak között, mások gyógyulásukban bízva keresik föl. A helyiek elbeszélései alapján titkos alagutak és mesés kincsek rejtőznek az erdőben.

Nyíracsádon az Árpád-kori alapokon épült, ma református templomot érdemes megnézni. Alig harminc kilométerre pedig Nyírbátor, a Báthoryak ősi fészke csalogat.

A jó hír, hogy a Gúthi erdőben lehet túrázni – van kijelölt turistaútvonal –, így saját magunk is megtapasztalhatjuk, hogy van-e bármiféle gyógyító hatása a helynek. Emellett esélyünk van arra is, hogy fölfedezzünk egy alagútrendszert vagy véletlenül mesés kincsekre bukkanjunk a Pusztatemplomnál. Ha mégsem járunk sikerrel, akkor sincs okunk a szomorkodásra, ugyanis az erdő szépsége mindenért kárpótol.


Sertéshálóban sült dámgerinc, céklás nudlival, sütőtökpürével, zölborsmártásban

Hozzávalók:

80 dkg szarvasgerinc, 1 fodorháj, só és bors
a páchoz: kakukkfű, babérlevél, borókabogyó, mustár, olaj, őrölt feketebors
a mártáshoz: 50 dkg szarvascsont, 15 dkg sárgarépa, 10 dkg zeller, 5 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, petrezselyem, kakukkfű, só, zöldbors
a céklás nudlihoz: 30 dkg cékla, 15 dkg burgonya, 1 tojás, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg vaj és liszt
a sütőtökpüréhez: 40 dkg sütőtök, 5 dkg vaj, kakukkfű, só, fehérbors

Elkészítés:
Az előző nap letisztított, bepácolt szarvasgerincet sózzuk, majd betekerjük a fodorhájjal és sütőben 160 oC-on, 40-45 perc alatt készre sütjük. A mártáshoz a csontot és a zöldségeket tepsibe rakjuk, és sütőben aranybarnára pirítjuk. Amikor kész lábasba tesszük és annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Gyöngyözve forralva 2-3 óra alatt a negyedére redukáljuk a levét, beletesszük a zöldborsot és sózzuk. Ha esetleg nem elég sűrű, egy kevés étkezési keményítővel sűríthetünk rajta.

A tököt feldaraboljuk és sütőben készre sütjük. A belsejét kikaparjuk, vajat adunk hozzá és botmixerrel felhabosítjuk. Ízlés szerint sózzuk, kakukkfűvel és fehérborssal ízesítjük. A nudlihoz a céklát megmossuk és alufóliában készre sütjük. A burgonyákat héjában, sós vízben megfőzzük, ha kész megpucoljuk, majd a céklával együtt áttörjük. Amikor kihűlt, hozzáadjuk a tojást, megsózzuk és annyi lisztet adunk hozzá, amennyit felvesz. A masszából nudlit formázunk és sós, lobogó vízben készre főzzük, majd fokhagymás vajon lepirítjuk.


Csorbaleves dámhúsgombóccal

Hozzávalók:

35 dkg szarvascomb, 25 dkg sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg zeller, 10 dkg karalábé, petrezselyem, 1 gerezd fokhagyma, 1 tojás, 5 dkg rizs, 1 dl tejföl, 1 kanál liszt, citrom, só bors, babérlevél és lestyán

Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát kevés olajon üvegesre pirítjuk. A megtisztított zöldségeket felszeleteljük és a hagymával még néhány percig pirítjuk. Aztán felöntjük vízzel és fűszerezzük a borssal, babérlevéllel, citromlével és a sóval. A szarvascombot ledaráljuk, hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, a rizst és a tojást, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd gombócokat formázunk belőle, amiket a levesben készre főzünk. Ha már kész a leves, a tejfölt a liszttel csomómentesre keverjük és hozzámelegítjük. A végén lestyánnal és petrezselyemzölddel frissítjük levesünket.


Csokoládés brownie erdei gyümölcsmártással

Hozzávalók:
30 dkg étcsokoládé, 25 dkg margarin, 40 dkg cukor, 15 dkg liszt, 5 tojás
a mártáshoz: 15 dkg erdei gyümölcs, 5 dkg étkezési keményítő, 1 narancs, 1 citrom, 10 dkg cukor
a vaníliahabhoz: 1,5 dl habtejszín, 1 vaníliarúd, 5 dkg vaníliáscukor

Elkészítés:
Az étcsokoládét a margarinnal vízgőz felett felolvasztjuk. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és simára keverjük a masszát. Ezután hozzáadjuk a csokis keverékünket, és zsírpapírral kibélelt tepsibe tesszük. 150 oC-on 35-40 perc alatt készre sütjük.Vízből és cukorból szirupot készítünk, ehhez hozzáadjuk az erdei gyümölcsünket, és étkezési keményítővel besűrítjük. Ízlés szerint narancs- és citromhéjjal ízesítjük.

A habtejszínből, cukorból és a vaníliarúd kikapart belsejéből kemény habot verünk, majd a brownie-val tálaljuk.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2019/1 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megállíthatatlan egyelőre az aranysakál

Az aranysakál bizonyítottan őshonos ragadozó fajunk, mert már a jégkorszak előtti időszakból, a Villányi-hegységből származnak olyan leletek, melyek szerint élt Magyarországon egy állat, amit később sakálnak (Thus aureusnak) neveztek. A sakál a középkortól tagja a hazai faunának, mely kis számban, de állandóan jelen lehetett a Kárpát-medencében.

Válságossá válhat a helyzet Afrikában - korábban érkezett a szárazság

A klímaváltozással együtt járó szárazság nyomán egyre nagyobb hiánnyal és egyre magasabb élelmiszerárakkal kell számolni, de még nincs késő ahhoz, hogy ezeken a kilátásokon egyénenként is változtassunk.

Sikeresen zárult a kocsányos tölgy védelmét célzó horvát-magyar projekt

A Mecsekerdő Zrt. a Horvát Állami Erdők Nasice-i Erdőgazdaságával június 11-én tartotta „A Kocsányos tölgy megóvása a határmenti térségben - Oak protection” című horvát-magyar projekt záró konferenciáját. A Gajic-i Csemetekertben tartott rendezvényen a projektben résztvevő partnerek és szakértők osztották meg az együttműködés tapasztalatait és eredményeit az érdeklődőkkel.

Magyar találmány a vadgázolásos balesetek elkerülésére

Évente több ezer bejelentett vadbaleset történik hazánkban, a gépjárművekben jelentős anyagi kár keletkezik, az utakon elpusztult nagyobb állatok számát pedig harmincezerre teszik a szakértők. Egy szabadalmaztatott magyar találmánynak köszönhetően ezeknek a baleseteknek a döntő többsége elkerülhető – nyilatkozta a feltaláló.

Megújult a vadászati kiállítás a Vajdahunyad várában

Vadászat aranykora Magyarországon címen nyitották meg a Magyar Mezőgazdasági Múzeum megújult vadászati kiállítását. A megnyitóra a Vajdahunyad várának gótikus termeiben június 14-én került sor, ahol a tematikájában, bemutatott tárgyaiban új, gyarapodó kiállítást ismertették. A kiállítás célja a magyar vadászkultúra, vadfauna bemutatása, és hazánk vadászat nagyhatalmi mivoltának megismertetése.

A vásárlók többsége nem érti, mi szerepel az élelmiszerek címkéjén

A vásárlók közel fele megnézi az élelmiszerek címkéjét, de teljes mértékben alig egytizedük érti meg az ott feltüntetett információkat - derült ki a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének (FÉSZ) friss kutatásából.

Nagy brit összefogás az élelmiszer-pazarlás csökkentéséért

Hatalmas méreteket ölt a nyugati világ élelmiszer-pazarlása napjainkban. A brit kormány az ország legnagyobb élelmiszeripari szereplőivel - köztük a Tesco-val, az Aldival és a Sturbucks-szal - együtt készül a kritikus helyzet mérséklésére.

Iskola a homokbuckák között

A találó címet az ásotthalmi iskola egyik kiadványából kölcsönöztem. Ahogyan Andrésiné dr. Ambrus Ildikó, a Bedő Albert Erdészeti Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium igazgatónője megjegyezte: akinek belement a homok a cipőjébe, az örökre itt marad.

5 tipp, hogy kiválaszthassuk a tökéletes görögdinnyét

Nem kell a jó szerencsében bízni görögdinnye vásárláskor. Vannak módszerek, melyekkel érett, lédús és édes dinnyét választhatunk.

Tűzgyújtási tilalom lépett érvénybe

Az elmúlt napok átlagosnál melegebb időjárása miatt az alföldi térség erdőterületein található avar réteg kiszáradása miatt tűzveszély alakult ki. 2019. június 14-től öt megyében életbe lép a tűzgyújtási tilalom. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.