Back to top

A mezőgazdaság aranytartaléka az ifjúság

Elsőször rendezi a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara nyolc agrárszakterület országos versenyének döntőjét a Hungexpo Vásárközpontban az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával. Az Agrár Szakma Sztár Fesztiválon emellett 20 agrárszakma mutatkozik be, és ezzel pályaorientációs célokat is szolgál.

Győrffy Balázs:
Fotó: Rimóczi Irén
Az eddigi jól működő gyakorlat szerint az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyeknek (OSZ TV), valamint a Szakma Kiváló Tanulója Versenyeknek (SZ KTV) egy-egy egy intézmény adott otthont. A NAK azonban régóta tervezte, hogy jó lenne ezeket a versenyeket a szakmák népszerűsítésére is felhasználni, és ez most megvalósult, mondta Győrffy Balázs elnök. Az ingyenesen látogatható Agrár Szakma Sztár Fesztiválon ugyanis a megmérettetések mellett arra is lehetőség nyílik, hogy az általános iskolai tanulók és más érdeklődők is belelássanak a szakmai sajátosságok részleteibe. Jó alkalom, hogy bemutassák a fiataloknak, hogy az agráriumban folyamatosak a fejlesztések, az agrárszakmák nem letűnőfélben lévő hivatások, izgalmas, ígéretes életpályát kínálnak. Az elnök örvendetesnek nevezte, hogy az állami szféra mellett 53 cég és egyéni vállalkozó is felsorakozott a szakmai verseny és fesztivál támogatói közt.

A 2018/2019-es tanévben az Országos szakmai tanulmányi verseny (OSZTV) keretében kilenc, a Szakma kiváló tanulója verseny (SZKTV) keretében tizenegy szakképesítésben mérik össze tudásukat, kreativitásukat, kitartásukat a tanulók, emlékeztetett Győrffy Balázs. A versenyekre az ország 92 szakképző iskolájából 688 tanuló nevezett be, a döntőket, illetve azok első fordulóit 17 iskolában tartották, ezek zöme az Agrárminisztérium fenntartásában van.

A Hungexpo területén a 20 agrár szakképesítés közül az élelmiszeripari analitikus technikus, az élelmiszeripari technikus, a földmérő, földügyi és térinformatikai technikus, a parképítő és fenntartó technikus, az édesipari termékgyártó, a húsipari termékgyártó, a pék, valamint virágkötő szakmákban versenyeztek a legjobbak.

Farkas Sándor:
Fotó: Rimóczi Irén
Farkas Sándor, az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára szerint a verseny lényege, hogy fölébressze a résztvevőkben szunnyadó energiát, rávilágít az erősségeikre, és azokra a jellemzőkre, amiken javítani kell. Az önfejlesztő szándékon túl pedig a szemlélőknek is világos üzenetet hordoz, nevezetesen, hogy szerethető hivatásra lehet lelni az agráriumban.

A rendezvény fontos mondanivalója az is, hogy az ágazatban nemzedékváltásra van szükség. A magyar mezőgazdaság aranytartaléka az ifjúság, a fesztivál őket próbálja elérni, ennek a jegyében népszerűsíti a mezőgazdasági munkát, és esélyt ad arra is, hogy a versenyzők bizonyítsák rátermettségüket.

Jelenleg 270 ezren vesznek részt az iskolai rendszerű agrárképzésben, ebből a tárca fenntartásában lévő 47 köznevelési intézményben 18 500 tanulót oktatnak. Ezzel az Agrárminisztérium a teljes szakképzési rendszer közel 7 százalékát fedi le, és az erős mezőgazdasággal rendelkező országok képzési szerkezetéhez hasonlóan szükségesnek tartják, hogy a tárca által alapított, és fenntartásában lévő köznevelési intézmények továbbra is annak fenntartásában maradjanak. A miniszterhelyettes szerint korszerű intézményi háttérre van szükség, duális képzésre, iskolák által működtetett tangazdaságokra, s az állam által fenntartott központi gyakorló gazdaságokra kell építeni. A tárca is érzékeli az automatizáció és digitalizáció térfoglalási igényét, és erre a Digitális Agrár Stratégiában megfogalmazott követelményekkel kíván választ adni.

Az intézményeket is fel kell készíteni arra, hogy a 21. század tehát a precíziós gazdálkodás évszázada lesz.

Pölöskei Gáborné:
Fotó: Rimóczi Irén
Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára szerint jó szakemberekre van szükség, minőségi munkahelyekre, és színvonalas oktatásra is. A szakmai tanulmányi versenyek ezt a célt szolgálják, népszerűsítik a szakképzést, a szakmákat, így pályaorientációs események is egyben. Vissza kell állítani a szakma presztízsét, vonzóvá kell tenni a pályaválasztók előtt.

A digitális ismeretek igénye egyre nagyobb az agráriumban is, a gazdaság, a technológia, a munkaerőpiac gyors változása újabb kihívás elé állítja az ágazatot. A szakképzés 4.0 stratégia ezekre a kihívásokra adhat választ, amelyek elkészítésében a piaci szereplők is részt vettek.

Az a cél, hogy minél több vállalkozás kapcsolódjon a képzéshez.

A piaci igényeknek megfelelő képzésekre van szükség, a tartalom megújítása mellett erősíteni kell gyakorlati oktatást középiskolai oktatásban is, hogy a végzés után minél előtt megalapozzák egzisztenciájukat.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is azt hangsúlyozta, hogy a képzéseket a gazdaság igényei szerint kell alakítani, akár szakképzésről, felnőttképzésről vagy felsőoktatásról van szó. 

A húsz szakmából nyolcnak a legjobbjai mérettetik meg magukat
Fotó: Rimóczi Irén

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Robottraktor Japánból - videó

A G20 szervezetben részt vevő országok mezőgazdasági miniszterei számára mutatott be egy robottraktort a múlt héten a japán Iseki cég. A munkagép nem igényel üzemeltetőt, és megfelelően reagál az akadályokra.

A vállalkozások több mint negyede mezőgazdasági cég

A magyarországi vállalkozások 27 százaléka a mezőgazdaságban tevékenykedett 2018-ban - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) regisztrált gazdasági szervezeteket összegző adataiból.

Magyarország hozzájárul a fejlődő országok élelmezésbiztonságának megteremtéséhez

A családi gazdaságok erősítése, az élelmezésbiztonság és a táplálkozás kérdései, valamint a klímaváltozás problémaköre is napirendre került az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO), valamint az Agrárminisztérium közös konferenciáján.

A tájidegen fajok végleges kiszorítására törekednek

A Pilisi Parkerdő Zrt. az őshonos növényzet visszatelepítésével állítja helyre az évszázadok óta megváltoztatott élőhelyeket. Tavasszal a Dunabogdány környéki védett erdőkben kezdődött meg az őshonos tölgyfajok visszatelepítése.

Szerteágazó mezőgazdasági tevékenységet tervez a FAKT AG

A hajtatókertészeket érdeklő beruházásról esett szó a FruitVeB nyílt napján. Nagy István agárminiszter szerint most kell átállnunk a 21. századi termesztési módszerekre, ehhez adhat lendületet a tervezett beruházás. Igényes termékek európai piacokra juttatása, ésszerű energiafelhasználás – talán ezek a FAKT AG tervezett másfél milliárd eurós beruházásának kulcselemei, derült ki az előadásokból.

Gyerekeket lepett meg az erdészet és a motoros csoport

Az EGERERDŐ Zrt. és a Szelíd Motorosok facebook csoport tavasszal meghirdetett plüssállat gyűjtési akciója sikerrel zárult, mely az erdőgazdaság tavaszi véradónapjával lett összekapcsolva. A segítő kezet nyújtó emberektől, erdészektől és a civil lakosságtól több száz plüssállat gyűlt össze Egerben.

Júniusban a likőrkészítés lesz a tananyag a NAK-nál

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatóságának „Tanuljunk együtt!” ingyenes szakmai programsorozata tovább folytatódik: júniusban a likőrkészítés témakörében mélyedhetnek el a kamarai tagok.

Születésnapi nyílt borbírálat Pécsen

Az idén 70 éves a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete, amit több szakmai rendezvénnyel tesznek emlékezetessé. Így a kísérleti borok nyilvános bírálatára 70 érdeklődő vendég is jegyet válthatott. Tizenkét kísérlet eredményét mutatta be Hevér László főborász.

Összeírják az egyéni gazdaságokat

Mezőgazdasági adatgyűjtés kezdődött szerdán; a felmérés, amely június 15-ig tart, az ország 484 települését érinti, az akció célja az agráriumban jelentős szerepet betöltő egyéni gazdaságok gazdasági tevékenységének, szerkezeti sajátosságainak feltárása - közölte a KSH szerdán az MTI-vel.

Középpontban a víztakarékos gazdálkodás - Országjáró körút indult

„Szárazság idején is eredményesen" címmel, telt házzal indult országjáró körútjára Herceghalmon a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) közös konferenciasorozata, amelynek témája a csapadékhiányos időszakban történő eredményes gazdálkodás - közölte a NAIK a Magyar Mezőgazdasággal.