Back to top

Indul a gombaszezon

Annak ellenére, hogy Magyarországon meglehetősen sok erdei gomba terem, rendkívül kevés az olyan étterem száma, amelyben kínálják is a terméket. Pedig a gombászásnak nagy hagyománya van itthon, és az általános fogyasztásban sem áll a legutolsó helyen az ország.

Áprilisban a kucsmagombával és a papsapkával indul a gombaszezon, ilyenkor lehet a legjobban begyűjteni ezt a két fajtát - írja a Világgazdaság. Leginkább a Bakonyban érdemes keresni őket. A március meglehetősen száraz volt, az április vélhetően kissé „döccen” majd, de a meteorológiai előrejelzések szerint hamarosan jó eséllyel beindul a gombanövekedés, és folyamatosan szedhető lesz a növény.

Szabadidős elfoglaltságnak sem rossz a gombagyűjtés, bár minden szakértő igyekszik hozzátenni, hogy

többéves tapasztalat és tanulási folyamat szükséges ahhoz, hogy biztonságosan fogyasztható legyen a személyesen begyűjtött „termés”.

A tapasztalat megszerzéséig minden begyűjtött gombát érdemes bevizsgáltatni. A Netgombász oldalon megtalálható az összes szakértő elérhetősége.

A hazai gombászberkekben egyetlen szabály betartására intik a kezdő gombászt. Ennek a szabálynak két alapelve van. Fel kell ismerni a gyilkos galócát, illetve fel kell ismerni a gyilkos galócát. Viccnek is tűnhet, ám rendkívül komoly. Ez a gombafajta erős méreganyaggal rendelkezik, és ha túl is éli valaki a mérgezését, sosem lesz már egészséges.

Ugyanis annyira tönkreteszi a gomba a májat, mint a masszív, évtizedes alkoholizálás.

Gomba minden hazai erdőségben megterem. Kevesen tudják, de vargányában és egyes szarvasgombafajtákban nagyhatalom Magyarország.

Lengyelország és Olaszország számít még ide, és Erdély magasabb területein is szép számmal akadnak lelőhelyek.

Többcélú felhasználás

A kucsmagombának sajátos alakja és állaga miatt a konyhában is megkülönböztetett helye van. Érdemes nagyobb mennyiségben beszerezni belőle, mert frissen elkészítve és szárítva is tökéletes. Azon kevés fajta közé tartozik, amelynek sok elkészítési módja van. Például készíthető belőle zöldséges vagy májas töltött gomba. A felesleget érdemes megszárítani és a későbbiekben fűszerként használni. Pár darab kucsmagomba is fenséges élménnyé varázsol egy zöldséglevest, ragut vagy bármelyik pörköltet.

A hatályos jogszabályok szerint állami (nem védett) erdőben magáncélra csak max. 2 kg gomba (illetve vadgyümölcs, gyógynövény, stb.) gyűjthető naponta és személyenként. Ha ennél többet, illetve kereskedelmi céllal gyűjtenénk, akkor ez csak előzetes erdészeti engedéllyel!

Forrás: 
Világgazdaság.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az allulóz a cukorbetegek napjait is megédesítheti

Az allulóz egy új, alacsony kalóriatartalmú cukor, amely hetven százalékkal édesebb, mint a répacukor, viszont a kalória tartalma csak nagyjából a tíz százaléka.

Miért a külföldi húst?

Matej Korpáš, az SPPK sajóosztályának a munkatársa elmondta, hogy az üzletekben minden húsnál fel kell tüntetni, hogy az állatot hol nevelték, hol vágták le és a húsát hol dolgozták fel, valamint hogy hol csomagolták. A kamara ismételten figyelmezteti a vásárlókat, hogy figyelmesen, alaposan olvassák el ezeket az információkat.

Átláthatóbbá tenné az árképzést az élelmiszer-ellátási láncban

Az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő, amely a teljes élelmiszer-ellátási láncban átláthatóbbá tenné az árak alakulását és ezek közlésének a módját - közölte az uniós bizottság.

Csak képzett tanárok vezethetik a vándortáborozó gyerekeket

Mintegy 4000 gyermeket vezetnek majd végig az Erdei Vándortáborok útvonalain azok a pedagógusok, akik az Országos Erdészeti Egyesület és a Testnevelési Egyetem által koordinált gyalogos vándortáborvezető továbbképzésen részt vettek.

Mintha őserdőben járnánk

Az idén 50 éves Pilisi Parkerdő Zrt. területén található Erdőanyai-völgyben a Parkerdő alapítója, dr. Madas László több mint 60 éve indította el a maga korában forradalminak számító programot: egy erdőrészlet természetközeli gazdálkodási módszerrel történő kezelését. A Visegrádhoz közeli erdőrészlet ennek köszönhetően mára az őserdőket megközelítő állapotban van.

Élet a föld alatti ismeretlenben

Szinte nincs, ki ne ismerné a vakondot, noha igen keveseknek adatik meg, hogy élő példányát láthassa. Legtöbben a Kisvakond rajzfilmsorozat révén barátkoztunk meg vele, a mesékben bájos, nagy szemű, jószívű teremtménynek mutatja magát. De valójában hogyan is él ez a különös megjelenésű rovarevő?

Made in Italy – hamisítva

Az olasz élelmiszereket egyre gyakrabban hamisítják és utánozzák az egész világon. A legnépszerűbbek a sajt, a kolbász és az olívaolaj. A hamisítás oka főleg a kereskedelmi konfliktusokhoz vezethető vissza.

Elérhetőek a legfrissebb erdészeti adatok a Nébih honlapján

Tájékoztatja a Nébih az érintett szakembereket és az érdeklődőket, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján elérhetőek a hazai erdők legfontosabb éves, illetve idősoros statisztikai adatai.

Betiltják a műanyag tányérokat és evőeszközök

Az Európai Unió általános ügyekkel foglalkozó tanácsa a műanyagszennyezéssel szembeni fellépés jegyében tilalmat fogadott el bizonyos egyszer használatos műanyagokra vonatkozóan - közölte az uniós tanács kedden.

Magyar méz és kolbász Amszterdamban

Idén 13. alkalommal szervez közösségi megjelenést az amszterdami PLMA szakkiállításon az Agrármarketing Centrum. A 2019. május 21-22-én zajló eseményen a kereskedelmi márkás termékek széles skálája tekinthető meg, külön pavilonok állnak rendelkezésre az élelmiszergyártók, illetve az egyéb termékek gyártói számára. Az Agrármarketing Centrum standján összesen 16 kiállító jelenik meg.