Back to top

Szakmai kirándulás a dél-alföldi farmokra

2019. április 12-14. közötti országjáró szakmai kiránduláson vettek részt az Egyetemi Fiatal Gazda Klubok tagjai. Több, különböző tevékenységet folytató gazdaságot látogattak meg.

Az AGRYA - Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2018 óta rendezi közösen az Egyetemi Fiatal Gazda Klubokat. Az AGRYA által nyolc éve életre keltett sorozat célcsoportjába azok az agráregyetemisták tartoznak, akik nyitottak az újra és szakmailag is motiváltak. Az agráregyetemeken rendszeresen szervezett klubesemények mellett az idén egy izgalmas szakmai kirándulásra is sor került.

Az egyetemisták a Dél-Alföldre látogattak: 34 hallgató vehetett részt a szakmai kiránduláson. Az április 12-14. közötti út egyik állomása Szentes volt,

ahol meglátogatták Bakó Dániel paprikakertészetét, az Árpád Agrár cég paradicsomcsomagolóját, a SzebKo cég almalé-előállító, valamint pálinka- és ciderfőző üzemét. Várták a csapatot a Duna-R társaság vetőmag-nemesítő üzemében is. Érdekes volt a fábiánsebestyéni Kinizsi 2000 Zrt. modern, robotizált fejést alkalmazó tejgazdasága is.

A szakmai látogatásokon túl a programban szerepelt egy csongrádi borászat és szőlőoltvány előállító gazdaság felkeresése is. A programból nem maradhatott ki a precíziós gazdálkodás sem, úton Budapest felé az egyetemisták betértek Borbély István családi cégéhez Soltra, majd elérkeztek az utolsó állomáshoz, Hegedűs Zsolt csirke- és marhatartással foglalkozó gazdaságába, Kecskemétre.

A gyakorlati farmlátogatásokon túl a fiataloknak lehetőségük volt a közösség építésre is, a 3 napos, 2 éjszakás kiránduláson sor kerül sok-sok érdekes beszélgetésre is.

Így került a programba egy szakmai találkozó Farkas Sándorral az Agrárminisztérium parlamenti államtitkárával, miniszter-helyettessel is.

Forrás: 
nak.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rendhagyó agráróra fiataloknak

Mezőgazdasági érdekességekről tartott rendhagyó tanórát lapunk a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Bolyai János Műszaki Szakgimnáziumában. A pénzügyi ismeretek óra keretében a hangsúly a modern agráriumon volt.

Erős felhatalmazás a brüsszeli tárgyalásokra

Példaértékű összefogással erős meghatalmazást adott a magyar gazdatársadalom az őket képviselők kezébe az új uniós ciklus tárgyalásaira, hangzott el az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magosz sajtótájékoztatóján. Az uniós agrártámogatások tervezett csökkentése miatt indítottak petíciót a gazdatársadalom képviselői, és a tiltakozáshoz közel 200 ezer aláírást gyűjtöttek össze.

Új külpiaci távlatokat nyithat a magyar agrárdigitalizáció

Az Agrárminisztérium kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy az agrárpálya vonzóvá tételével, új, digitális tudás, készségek, szemlélet elősegítésével támogassa a gazdálkodást választó vidéki fiatalokat.

A természet és a munka szeretetére nevel

Iskolakerti műhelynapot szervezett pénteken a Répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola és az Iskolakertekért Alapítvány. A szervezet minden évben más-már térségben rendezi meg programját, amelyen a környékbeli iskolák megismerhetik egymás kertműveléssel kapcsolatos oktató, nevelő munkáját.

A nagyfehér és a lapály a XXI. században

Hogyan válik sertéskutatóvá manapság egy friss diplomás Magyarországon? Milyen végzettség szükséges ehhez az izgalmas, nem mindennapi hivatáshoz? A többi között ezt kérdeztük Balogh Esztertől, a herceghalmi Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet munkatársától.

Júniusban a likőrkészítés lesz a tananyag a NAK-nál

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatóságának „Tanuljunk együtt!” ingyenes szakmai programsorozata tovább folytatódik: júniusban a likőrkészítés témakörében mélyedhetnek el a kamarai tagok.

Középpontban a víztakarékos gazdálkodás - Országjáró körút indult

„Szárazság idején is eredményesen" címmel, telt házzal indult országjáró körútjára Herceghalmon a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) közös konferenciasorozata, amelynek témája a csapadékhiányos időszakban történő eredményes gazdálkodás - közölte a NAIK a Magyar Mezőgazdasággal.

Készülődés az ország legnagyobb szántóföldi kiállítására

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) egy rendhagyó interaktív sajtótájékoztató keretében informálta az újságírókat a május 23-24-én megrendezendő III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShowról.

Tíz helyszínen tesztelik a kukoricát

Tíz helyszínen indult el a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kukorica posztregisztrációs fajtakísérlete. Idén összesen 39 kukorica hibridet tesztelnek a szakemberek.

Még nem késő gondoskodni az időjárási kockázatok kezeléséről

Idén is számos időjárási kockázat sújthatja az agráriumot, azonban növénybiztosítás megkötésével kezelhetőek a komoly károk. A biztosítások díja után igénybe vehető a díjtámogatás, amelyek igénylése május 15-ig tehető meg szankciómentesen. A gazdák biztosítással együtt számíthatnak a legnagyobb mértékben az agrárkár-enyhítési rendszer kárenyhítő juttatására is.