0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Támadásban a menyét

A tavasz beköszöntével a menyét is aktivizálja magát. A nőstények – anyai ösztöneiknél fogva – ilyenkor sokkal bátrabbak, vérmesebbek, hiszen próbálják utódaikat minél több táplálékkal ellátni.

A tavasz beköszöntével nemcsak galambjaink kezdenek el szaporodni, hanem az őket könnyen zsákmányul ejtő különféle kisragadozók, így a menyét is. Ezek nőstényei – anyai ösztöneiknél fogva – ilyenkor sokkal bátrabbak, vérmesebbek, hiszen próbálják utódaikat minél több táplálékkal ellátni. Nyugodt helyen akár fényes nappal is olykor láthatjuk őket, s ha nem vigyázunk, galambjaink is áldozatul eshetnek.

A menyét egész Európában előfordul, hazánkban az Alföldtől a hegyvidékig, a füves pusztától az erdőségekig mindenhol közönséges. Félig fedett élőhelyeken (pl. növényzettel fedett utak, töltések, árkok széle) gyakoribb. A menyétek a ritkább vendégek közé tartoznak, ezek is vérengző kisragadozók, szintén jellemzőjük, hogy a szükségleteiken felül is ölnek, zsákmányukat akkor is megölik, ha nem eszik meg. A menyét védett.

menyét

A menyétek és a görények nem kedvelik a citrusfélék illóolaját, ezért a környezetbarát eljárás, ha ezek héjával bekenjük a dúc ajtaját, küszöbét.

A menyétfélék családjába tartozó görény lakott területen, ólak padlásán, szalmakazalban, ölfarakás alatt, istállóban telepszik meg. Magányos vadász. Egy vadászat alkalmával több galambunkkal is végezhet a menyétfélékre jellemzően: leharapja a galambok fejét és szétrágja, így reggelre csak fej nélküli testeket találunk. A tojásokat is kiissza.

A menyét kedvence a galamb

A „szőrmés” ragadozók közül galambjainkat leggyakrabban az immár városlakóvá vált nyest támadhatja. A nyest az egész országban megtalálható, hegyvidéken leginkább sziklás erdőségekben, de alföldi települések gazdasági épületeinek padlásán is előfordul. Házigalamb, vadgerle, balkáni gerle, fiatal baromfi, rágcsálók, illetve különböző gyümölcsfáink termése szerepel tápláléklistáján. Egyedszáma a 90-es években megemelkedett, ezért már nem védett. A nyest ellen a legjobb védekezés, ha megpróbáljuk nem odacsalogatni. Például fontos, hogy a kertes házban élők a szemetet jól záródó kukába teszik, és nem hagyják kinn a kutya vagy a macska eledelét, miután azok befejezték az evést.

Ha van macskánk, akkor különösen óvatosak legyünk a nyest megtelepedésével: megtámadják egymást, és kölcsönösen elpusztítják egymás kölykeit.

Kísérletet tehetünk zajriasztással is, ennek megfelel bármilyen rádió, vagy ultrahanggal működő nyestriasztó, esetleg segíthet (ha nem mozognak egyéb állatok a galambház körül), mozgásérzékelős reflektortok felszerelése.

Egyedüli előny, ha menyét, görény vagy nyest költözik a körzetünkbe, hogy a patkányokat és az egereket elpusztítják.

Írásunk Dr. Zsolnay Miklósnak a Kistermelők Lapjában megjelenő részletes cikke alapján készült.

Érdekes cikkek a témában:

Színváltó kisragadozó

Kisragadozókban nagyok vagyunk

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: