Back to top

Támadásban a menyétfélék

A tavasz beköszöntével nemcsak galambjaink kezdenek el szaporodni, hanem az őket könnyen zsákmányul ejtő különféle kisragadozók is. Ezek nőstényei – anyai ösztöneiknél fogva – ilyenkor sokkal bátrabbak, vérmesebbek, hiszen próbálják utódaikat minél több táplálékkal ellátni. Nyugodt helyen akár fényes nappal is olykor láthatjuk őket, s ha nem vigyázunk, galambjaink is áldozatul eshetnek.

Fotó: Dr. Zsolnay Miklós
A menyét egész Európában előfordul, hazánkban az Alföldtől a hegyvidékig, a füves pusztától az erdőségekig mindenhol közönséges. Félig fedett élőhelyeken (pl. növényzettel fedett utak, töltések, árkok széle) gyakoribb. A menyétek a ritkább vendégek közé tartoznak, ezek is vérengző kisragadozók, szintén jellemzőjük, hogy a szükségleteiken felül is ölnek, zsákmányukat akkor is megölik, ha nem eszik meg. A menyét védett.

A menyétek és a görények nem kedvelik a citrusfélék illóolaját, ezért a környezetbarát eljárás, ha ezek héjával bekenjük a dúc ajtaját, küszöbét.

A menyétfélék családjába tartozó görény lakott területen, ólak padlásán, szalmakazalban, ölfarakás alatt, istállóban telepszik meg. Magányos vadász. Egy vadászat alkalmával több galambunkkal is végezhet a menyétfélékre jellemzően: leharapja a galambok fejét és szétrágja, így reggelre csak fej nélküli testeket találunk. A tojásokat is kiissza.

A „szőrmés” ragadozók közül galambjainkat leggyakrabban az immár városlakóvá vált nyest támadhatja. A nyest az egész országban megtalálható, hegyvidéken leginkább sziklás erdőségekben, de alföldi települések gazdasági épületeinek padlásán is előfordul. Házigalamb, vadgerle, balkáni gerle, fiatal baromfi, rágcsálók, illetve különböző gyümölcsfáink termése szerepel tápláléklistáján. Egyedszáma a 90-es években megemelkedett, ezért már nem védett. A nyest ellen a legjobb védekezés, ha megpróbáljuk nem odacsalogatni. Például fontos, hogy a kertes házban élők a szemetet jól záródó kukába teszik, és nem hagyják kinn a kutya vagy a macska eledelét, miután azok befejezték az evést.

Ha van macskánk, akkor különösen óvatosak legyünk a nyest megtelepedésével: megtámadják egymást, és kölcsönösen elpusztítják egymás kölykeit.

Kísérletet tehetünk zajriasztással is, ennek megfelel bármilyen rádió, vagy ultrahanggal működő nyestriasztó, esetleg segíthet (ha nem mozognak egyéb állatok a galambház körül), mozgásérzékelős reflektortok felszerelése.

Egyedüli előny, ha menyét, görény vagy nyest költözik a körzetünkbe, hogy a patkányokat és az egereket elpusztítják.

Írásunk Dr. Zsolnay Miklósnak a Kistermelők Lapjában megjelenő részletes cikke alapján készült.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vád alatt a állatvédő "Hús áldozatai" mozgalom aktivistái

A hollandiai Boxtelben állatvédő aktivistákat tartóztattak le a múlt héten, miután elfoglaltak egy sertéstelepet. A tiltakozó akcióban, amely arra irányult, hogy felhívják a figyelmet az állatok szenvedéseire, több mint száz aktivista vett részt.

Jelentősen drágulhat a tojás

Nem árulnának ketreces tyúktartásból származó tojást a nemzetközi kiskereskedelmi láncok néhány év múlva, amivel veszélybe sodornák a közép-európai, ezen belül is a kilencven százalékban ketreces tartást alkalmazó hazai tojáságazatot - mondta a Magyar Nemzetnek Pákozd Gergely, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének alelnöke.

Egy farm, ami tisztítja a tengert

Szokatlan gazdaságot vezet egy amerikai anyuka: tengeri moszatot, kagylókat és osztrigát nevel, melyek nemcsak fenntartható élelmiszert szolgáltatnak, hanem hozzájárulnak a szennyezett vizek tisztulásához is.

Szarvasmarha-legeltetés a hüllők szolgálatában

A Kiskunsági Nemzeti Parkhoz tartozó Peszéradacsi-rét természetvédelmi szempontból különösen nagy jelentőségű terület. A fajok védelme elsősorban élőhelyeik megőrzésével biztosítható. A gyepterületek kezelésének két alapvető módja a kaszálás és a legeltetés.

A Dunánál, a Velencei- és a Tisza-tónál, valamint a Szigetközben irtják a szúnyogokat

Változatlanul csapadékos az időjárás, ami az elmúlt napok napsütésével párosulva optimális fejlődési környezetet biztosít a szúnyogok számára.

Állatgyógyászat: középpontban az antibiotikum rezisztencia és a Brexit

Magyarországon üléseztek az Európai Unió állatgyógyászati készítmények engedélyezésével foglalkozó szakemberei.

Fagyasztott hússal jegelik a sertéspestis miatt elszállt árakat

Júliustól minden vágóhíd, hűtőház, feldolgozó cég köteles lesz minden egyes sertéshús tételét tesztelni afrikai sertéspestisre Kínában. Az eredmény? Aki tud, próbál szabadulni felhalmozott készleteitől, így egyelőre nem mutatkozik a termelés visszaesése az árakban.

Kis súlyúak hátrányban: születési súly szerepe a nyulaknál

Előző cikkekből megtudhattuk, mennyire lényeges, hogy egy nyúl elegendően nagy súllyal szülessen ahhoz, hogy életképes legyen, s a fészken belül megfelelő meleg helyet foglaljon el. E téren természetes körülmények között is végeztek vizsgálatokat.

Katonák és rendőrök segítenek az afrikai sertéspestis megfékezésében Vietnámban

Úgy tűnik, az afrikai sertéspestis Vietnámban is megállíthatatlan. Bár az utóbbi két hónapban nem érkezett hivatalos jelentés újabb kitörésekről, ez azonban nem a vírus terjedésének leállása, lelassulása miatt van, sokkal inkább a visszajelzések hiányosságának tudható be.

Ők a világ legokosabb állatai

Bármennyire hihetetlennek is tűnik, egyes állatok felveszik velünk a versenyt, ha intelligenciáról, kiváló memóriáról vagy kreativitásról van szó.