Back to top

Egy rövid kilovaglás is aranyat ér a lónak

Egy új kutatás szerint már napi 25 perc kevésbé megerőltető mozgás is jótékony hatással lehet a lovak egészségére, függetlenül attól, hozzájárul-e a súlyvesztésükhöz vagy sem.

Ne tartson vissza senkit a lovaglástól, hogy nincs túl sok ideje. A lovaknak már egy rövid, körülbelül félórás, kilovaglás is rendkívül hasznos. Erre jutottak a Melbourne Egyetem tanárai egy friss kutatás alapján.

Az Állatorvosi és Mezőgazdaság-tudományi Kar tanárai a Spillers takarmánygyártó céggel együttműködve azt vizsgálták, hogyan hat az étrend-korlátozás és az alacsony intenzitású mozgás az elhízott lovak testsúlycsökkenésére és inzulinérzékenységére.

Összesen huszonnégy elhízott lovat és pónit vizsgáltak, véletlenszerűen két csoportra osztották őket. Az egyikben csak diétás étrenden voltak, a másikban pedig a diéta mellett mozogtak is. Minden ló és póni ugyanazt az ételt kapta: korlátozott mennyiségű szénát, lucernát és szójababot, valamint vitamin- és ásványi kiegészítőket.

A mozgásprogramot a lótulajdonosok megkérdezésével állították össze, úgy hogy az viszonylag könnyen beilleszthető legyen a hétköznapi életbe is. Ez tizenöt perc élénk ügetésből állt, amit ötperces séta előzött meg és zárt. Heti ötször kellett mozogniuk, tizenkét héten keresztül.

Azok a lovak és pónik, melyek csak diétás étrenden voltak fogytak, valamint csökkent az inzulinszintjük. A másik csoportban lévő lovak mozogtak is, de ez nem növelte náluk a testsúlycsökkenést. Viszont az állatok előnyére vált a kilovaglás, hisz javult az inzulinérzékenységük.

Azoknak a lovaknak, melyeknek rendben van az inzulinérzékenysége, kevesebb inzulint kell előállítania a vércukorszint szabályozásához. Ez azért is fontos, mert a vér magas inzulinszintje és / vagy a csökkent inzulinérzékenység növeli a patairha gyulladás (laminitis) kockázatát.

Még egy előnye volt a lovak és pónik mozgásának. Csökkent az állatok szérum-amyloid-A szintje, ez a fehérje a gyulladáscsökkentésben játszik fontos szerepet.

Tehát, a súlycsökkentés felé vezető úton a legfontosabb lépés a bevitt kalóriamennyiség csökkentése, valamint az alacsony cukor és keményítő tartalmú diéta. Viszont a tanulmány eredményei jól mutatják, hogy a diéta melletti testmozgás további egészségügyi előnyökkel is jár.

Amennyiben felmerül a gyanú, hogy bármilyen betegsége lehet a lovunknak, mindenképpen beszéljünk állatorvossal. Kérjünk tanácsot a mozgást illetően is: milyen testmozgást végezhet, és milyen intenzitással.

Az egészséges állatoknál is az a legbiztonságosabb, ha minden új mozgásformát fokozatosan vezetünk be.

 

Forrás: 
horsetalk.co.nz

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Harapni lehet a csendet

Városi származásúak lévén nagyon büszkék rá, hogy a csibéket saját kotlósaik keltik ki, és hogy a kecskéik tejéből készített sajtot, joghurtot tudnak az asztalra tenni. Az állatok abrakját is meg tudják termelni maguknak, valamint veteményesük és gyümölcsösük egyre több zöldséget, gyümölcsöt ad.

Újabb áfacsökkentésre készül Románia

A román kormány úgy döntött, hogy támogatja az egészséges és hazai hagyományos ételek fogyasztását, ezért azok áfáját 9-ről 5 százalékra mérsékli. A cél az, hogy 5-6 éven belül a „Made in Romania” feliratú termékek fogyasztása általános és mindennapos legyen.

Állatgyógyászat: középpontban az antibiotikum rezisztencia és a Brexit

Magyarországon üléseztek az Európai Unió állatgyógyászati készítmények engedélyezésével foglalkozó szakemberei.

Fagyasztott hússal jegelik a sertéspestis miatt elszállt árakat

Júliustól minden vágóhíd, hűtőház, feldolgozó cég köteles lesz minden egyes sertéshús tételét tesztelni afrikai sertéspestisre Kínában. Az eredmény? Aki tud, próbál szabadulni felhalmozott készleteitől, így egyelőre nem mutatkozik a termelés visszaesése az árakban.

A hideg krumpli az új csodaszer?

Tudta, hogy egyes felmelegített ételek egészségesebbek, mint a frissek? Ilyen a krumpli, a rizs, a tészta, és a hüvelyesek. Ennek oka egyfajta keményítőben rejlik.

Szigorúan szabályozza a transz-zsírsavak használatát Szlovénia

A szabályozás értelmében a végső fogyasztóknak szánt élelmiszerek összes zsírtartalmának 100 grammjában a transz-zsírsavak mennyisége nem haladhatja meg a 2 grammot.

Közös cél a minőségi alapanyagok, élelmiszerek megjelenése a közétkeztetésben

Célunk, hogy a hazai közétkeztetésben olyan egészséges, biztonságos és megbízható, főként helyi és bio–alapanyagokból előállított ételek készüljenek, amelyek mennyiségileg és minőségileg is megfelelnek a különböző korcsoportok élettani igényeinek – hangsúlyozta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetségének Országos Szakmai Napján.

Zöld turmixot csak mértékkel!

A nyers zöldségekből készített zöld turmixok – smoothie-k – kedvező tulajdonságokkal bírnak, túlzott fogyasztásuknak azonban az emberi egészségre gyakorolt kedvezőtlen hatásai is lehetnek.

Csökkent a bioélelmiszerek áfája Romániában

A legkisebb, ötszázalékos szintre csökken Romániában a bioélelmiszerek és az agrártárca által hagyományos termékeknek minősített élelmiszerek, illetve a hagyományos, alkoholt nem tartalmazó italok általános forgalmi adója (áfa). Erről keddi ülésén hozott sürgősségi rendeletet a bukaresti kormány.

Hiperaktivitást okozhat a nyelvszínező cukorka

A szlovák hatóság – kereskedelmi ellenőrzés során – a megengedettnél több kinolinsárga (E104) és nem jelölt tartrazin (E102) színezékeket mutatott ki gyermekeknek szánt, nyelvszínező cukorkában. A lengyel előállítású termékből Magyarországra is érkezett. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a RASFF rendszeren keresztül értesült az esetről.