0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Gluténmentes ételek az éttermekben?

Az élelmiszerekben még egy egészen kis mennyiségű glutén is gondot okoz a lisztérzékenységtől szenvedők számára, és az éttermek azok, ahol a legnehezebb elkerülni a glutén fogyasztását.

A vizsgált éttermekben a gluténmentes pizzák és tésztaételek több mint fele glutén jelenlétére nézve pozitív volt, és a feltételezetten gluténmentes ételek körülbelül egyharmadában kimutatható mennyiségben volt glutén. A betegek már régóta gyanítják, hogy az éttermi ételek gluténkontaminációja gyakorta előfordul, és ezek az eredmények is ezt támasztják alá. Legvalószínűbb, hogy a pizzával, tésztával és a vacsorára felszolgált ételekkel vannak gondok.

A kutatás szerint a tesztek 32 százaléka kimutatható mennyiségű glutént jelzett a gluténmentesként számon tartott ételekben.

A tesztek 51 százalékában a gluténmentes tésztaminták, 53 százalékában pedig a gluténmentes pizzák bizonyultak pozitívnak. A reggelik 27, az ebédek 29 és a vacsorák 34 százalékában mutattak ki glutént.

Ahhoz, hogy az Egyesült Államokban egy étel gluténmentes címkét kapjon, a terméknek 20 ppm-nél kevesebbet kell tartalmaznia ebből a fehérjéből.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság/www.mailman.columbia.edu