Back to top

Nagy üzlet a feketególya-tenyésztés

A fekete gólya fenséges megjelenésével sokakat elkápráztat, nem véletlen tehát, hogy díszmadárként is megállja helyét. S mivel az utóbbi években gomba módra szaporodnak Földünkön a madárparkok, nem meglepő, hogy az irántuk való kereslet is jelentősen nőtt. Elsősorban Délkelet-Ázsia dinamikusan fejlődő országai a vásárlók, ott, ahol jelentős a turizmus.
A fekete gólya azonban hazánkban védelem alatt áll, így nálunk fogságban való tenyésztése nem lehetséges,

viszont Hollandiában, ahol szigorú feltételek mellett ez megengedett, jó üzleti érzékkel megáldott gazdák már-már futószalagon tenyésztik ezeket az igen jól értékesíthető, közel 5000 eurót érő madarakat. Takarmányozásuk viszonylag egyszerű, hiszen selejt naposcsibével és „szeméthallal” etetik őket, ami tökéletesen megfelel élettani igényeiknek. A fekete gólya tápláléka a vadonban ugyanis elsősorban vízirovarokból és azok lárváiból, ebihalakból, békákból és apró halakból áll, de ősszel gyakorta sáskán kívül apró rágcsálókra is vadászik.

Bár a fekete gólya emberkerülő, félénk madár, a fogságban jól bírja a gondozók közelségét, olyannyira, hogy nemcsak megbízhatóan üli a tojásokat, hanem fiókáit is szépen felneveli.

A tojók, akárcsak a természetben, április első felében rakják 3-5 fehér tojásukat, melyen párjukkal felváltva kotlanak. A fiókák 35-46 nap alatt kelnek ki, s ezt követően a tojó védelmezi őket, miközben a hím hordja a táplálékot. A fiatal fekete gólyák 4-5 hetes korban hagyják el a fészket, de ezt követően is szüleik mellett élnek, akár a következő tavaszig is együtt tartják a gazdák a szaporulatot a tenyészpárokkal.

Fotó: Tóth Zsigmond
A fekete gólya jól társítható más hasonló méretű gázlómadarakkal, hiszen a vadonban is gyakran előfordul, hogy az őszi vonulás előtti időszakban akár Magyarországon is a fehér gólyákkal közös csapatban vadásznak a mezőn pockokra, egerekre vagy éppen rovarokra, mielőtt elindulnának Kelet- és Dél-Afrikába.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vád alatt az állatvédő "Hús áldozatai" mozgalom aktivistái

A hollandiai Boxtelben állatvédő aktivistákat tartóztattak le a múlt héten, miután elfoglaltak egy sertéstelepet. A tiltakozó akcióban, amely arra irányult, hogy felhívják a figyelmet az állatok szenvedéseire, több mint száz aktivista vett részt.

Jelentősen drágulhat a tojás

Nem árulnának ketreces tyúktartásból származó tojást a nemzetközi kiskereskedelmi láncok néhány év múlva, amivel veszélybe sodornák a közép-európai, ezen belül is a kilencven százalékban ketreces tartást alkalmazó hazai tojáságazatot - mondta a Magyar Nemzetnek Pákozd Gergely, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének alelnöke.

Több mint 8 százalék szerint a Föld lapos

A Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) pszichológusai azt vizsgálták, hogy a lakosság milyen mértékben dől be a tudománytalan állításoknak és az összeesküvés-elméleteknek.

Egyre hatékonyabb az illegális fakitermelés és kereskedelem elleni küzdelem

Az elmúlt három év eredményei alátámasztják, hogy egyre hatékonyabban végzi a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a teljes faanyagkereskedelmi lánc ellenőrzését Magyarországon.

Egy farm, ami tisztítja a tengert

Szokatlan gazdaságot vezet egy amerikai anyuka: tengeri moszatot, kagylókat és osztrigát nevel, melyek nemcsak fenntartható élelmiszert szolgáltatnak, hanem hozzájárulnak a szennyezett vizek tisztulásához is.

Szarvasmarha-legeltetés a hüllők szolgálatában

A Kiskunsági Nemzeti Parkhoz tartozó Peszéradacsi-rét természetvédelmi szempontból különösen nagy jelentőségű terület. A fajok védelme elsősorban élőhelyeik megőrzésével biztosítható. A gyepterületek kezelésének két alapvető módja a kaszálás és a legeltetés.

A Dunánál, a Velencei- és a Tisza-tónál, valamint a Szigetközben irtják a szúnyogokat

Változatlanul csapadékos az időjárás, ami az elmúlt napok napsütésével párosulva optimális fejlődési környezetet biztosít a szúnyogok számára.

Állatgyógyászat: középpontban az antibiotikum rezisztencia és a Brexit

Magyarországon üléseztek az Európai Unió állatgyógyászati készítmények engedélyezésével foglalkozó szakemberei.

Fagyasztott hússal jegelik a sertéspestis miatt elszállt árakat

Júliustól minden vágóhíd, hűtőház, feldolgozó cég köteles lesz minden egyes sertéshús tételét tesztelni afrikai sertéspestisre Kínában. Az eredmény? Aki tud, próbál szabadulni felhalmozott készleteitől, így egyelőre nem mutatkozik a termelés visszaesése az árakban.

Kis súlyúak hátrányban: születési súly szerepe a nyulaknál

Előző cikkekből megtudhattuk, mennyire lényeges, hogy egy nyúl elegendően nagy súllyal szülessen ahhoz, hogy életképes legyen, s a fészken belül megfelelő meleg helyet foglaljon el. E téren természetes körülmények között is végeztek vizsgálatokat.