Back to top

Lecsap a fajtarendőrség

A Fleuroselect nemzetközi dísznövény fajtaoltalmi, fajtavizsgálati és promóciós szervezet cserepes dísznövény- és egynyárinövény-nemesítő tagjai kampányt indítottak a védett fajták illegális szaporítása ellen.

A licencdíj a költséges kutatás-fejlesztés, illetve új fajták létrehozásának finanszírozására hivatott
A licencdíj a költséges kutatás-fejlesztés, illetve új fajták létrehozásának finanszírozására hivatott
Karol Pawlak, a Fleuroselect jelenlegi elnöke, a lengyel Vitroflora cég tulajdonosa hangsúlyozta, hogy

az oltalom alatt álló fajták szaporítóanyaga után beszedett nemesítői díj, azaz a licencdíj a költséges kutatás-fejlesztés, illetve új fajták létrehozásának finanszírozására hivatott.

A védett fajták továbbszaporítása a nemesítő, illetve a fajtatulajdonos engedélye nélkül tilos. A Fleuroselect úgy véli, hogy a termesztők és a forgalmazók közös érdeke, hogy a fogyasztókat legálisan megtermelt, minőségi áruval szolgálják ki. A törekvést a jogkövető termelők üdvözölték, ami véleményük szerint segít a piac megtisztításában, és egyenlő versenyfeltéteket teremt.

A kampány keretében a Nemzetközi Fajtaoltalmi Igazgatóság (RAI), köznapi nevén a fajtarendőrség szúrópróbaszerű ellenőrzéseket hajt végre a véletlenszerűen kiválasztott termelők körében.

A szervezet azt ellenőrzi, hogy a megtermelt készáru mennyisége megegyezik-e a vásárolt szaporítóanyag mennyiségével. Az illegális szaporítás gyanúját továbbá bárki bejelentheti a Fleuroselect titkárságán telefonon, e-mailen, illetve a szervezet honlapjáról letölthető adatlapon. A bejelentéseket megküldik a RAI-nak, aki az érintett értesítése nélkül, rajtakapás-szerűen helyszíni ellenőrzést tart.

Amennyiben beigazolódik az illegális szaporítás gyanúja, az elkövetőnek a licencdíjon fölül bírságot is kell fizetnie.

Az ellenőrzés lefolytatásáról a bejelentő értesítést kap, ám annak eredményéről nem tájékoztatják.

Forrás: 
hortipoint.nl/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kánikulában is jól termő burgonya

Ha a hőmérő higanyszála túl magasra kúszik, jóval kevesebb gumónak örülhetnek a burgonyatermesztők. A biokémikusok pedig most megfejtették az okát: egy rövid RNS szakasz felelős a gumónövekedés blokkolásáért. Ennek a génnek a kikapcsolásával pedig létre lehet hozni a hőségnek ellenálló burgonyát.

Már hamisítják

Januárban vezette be a dísznövény- forgalmazásban világszerte használt CC-kocsik új, rádiófrekvenciás jeladóval (RFID) ellátott jelölőcímkéjét a fejlesztő és a bérleti rendszert működtető dán Container Centralen, éppen a hamisítások megelőzése érdekében.

Hasznos kerti trükk, amit egy virágkiállításról neveztek el

Hallott már ön a Chelsea-metszésről? Ha igen, akkor valószínűleg tudja, hogy miért pont egy londoni városrészről nevezték el, ha viszont nem, akkor érdemes megismernie, mert most van itt az ideje.

Idén is lesznek dísznövény és kertművészeti napok a fehérvárcsurgói Károlyi kastélyparkban

Idén 15. alkalommal rendezi meg a Károlyi József Alapítvány az Európai Dísznövény és Kertművészeti Napokat május 31. és június 2. között a fehérvárcsurgói Károlyi kastély parkjában, amelynek programjában kiállítás, vásár és konferencia is szerepel.

Tíz helyszínen tesztelik a kukoricát

Tíz helyszínen indult el a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kukorica posztregisztrációs fajtakísérlete. Idén összesen 39 kukorica hibridet tesztelnek a szakemberek.

Dísznövény-kiállítás a Sapientián

Április 12–14. között harmadik alkalommal tartottak kertészeti és dísznövény-kiállítást és -vásárt a Sapientia EMTE marosvásárhelyi campusán. Ugyanakkor ötödik alkalommal került sor az Erdélyi Kertész- és Tájépítész-konferenciára. A rendezvénnyel az elsődleges céljuk bemutatni, hogy ezen a szakterületen milyen kínálata van az egyetemnek.

Groot is segíthet a növények népszerűsítésében

Létezik egy kifejezés, amely a körülöttünk élő növényvilág alul értékelését jelenti, ez pedig a "növényi vakság".

Megnyílt a Flower Expo 2019 kertészeti világkiállítás Pekingben

Látványos ünnepség keretében nyitotta meg kapuit a Flower Expo 2019 kertészeti világkiállítás Pekingben. A világkiállítás mottója, „Élj zöldben – élj jobban” arra kíván rávilágítani, hogy a növények képesek javítani életminőségünket, közérzetünket. A nagyszabású rendezvény április 29. és október 7. között látogatható.

Park a föld alatt

A népesség növekedésével mind nagyobb területeket építenek be, a zöldfelületek rovására. New York egyedi módon, a föld alatt megépített parkkal igyekszik orvosolni a problémát.

Meghosszabbították a Virágos Magyarország verseny jelentkezési határidejét

Annak érdekében, hogy minél több település vehessen részt a Virágos Magyarország versenyversenyen, a szervezők június 1-jéig meghosszabbították a jelentkezés határidejét - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség az MTI-vel kedden.