Back to top

Villamossal szállíthatják házhoz az élelmiszert?

Az úgynevezett „utolsó mérföldek” mindenkinek feladják a leckét, aki házhoz szállítással foglalkozik. Frankfurtban ígéretes megoldásnak tűnik a villamosközlekedés bevonása a kiszállításba azzal együtt is, hogy pusztán a kötött pályára nem lehet alapozni.

Utolsó mérföldeknek szokás nevezni a kiszállításnak azt a szakaszát, ami közvetlenül az ügyfél házáig vezető utat jelenti, és többnyire elég gazdaságtalan, mivel

egyetlen tétel kedvéért, egyetlen kiszállítási díj fejében kell megtennie hosszabb-rövidebb utakat a teljes járműnek üzemanyagostul, sofőr-órabérestül, sorolhatnánk.
Fotó: Jens Birner / Piaxabay

A Hermes nevű logisztikai cég azt vizsgálja Frankfurtban, hogy

segíthetnek-e gazdaságossá tenni az „utolsó mérföldeket” a villamosok,

és az első tapasztalatok pozitívak – számol be róla a fruchthandel.de.

„Természetesen nem lehet minden helyzetben a kötött pályás közlekedésre alapozni, de nem is ez a cél, hanem praktikusan mixelni a fenntartható városi közlekedési megoldásokat” – hangsúlyozta a projektben részt vevő Ralf Bogdanski professzor, a nürnbergi műszaki főiskola logisztikaszakértője. A frankfurti tömegközlekedési vállalat pedig partnert a projektben a kísérleti jelleggel áruszállításra is befogott villamosokat illetően.

Jelenleg a villamosok és az e-kerékpárok megfelelő kombinálásához végeznek számításokat és kísérleteket:

egy külsőbb kerületi kiindulópontról két boxot indítanak el az egyik belvárosi negyed irányába, teli kis csomagokkal; először villamos viszi a küldeményeket, majd végül e-kerékpárra „átszállva” jutnak el a célpontjaikig.

Egyrészt azt vizsgálják, hogy gazdaságos-e ez a megoldás, másrészt, hogy megbízható-e a villamos ilyen szempontból, harmadrészt pedig összehasonlítják a két típusú e-kerékpárt, melyik hatékonyabb. Végső soron pedig persze az is kérdés, hogy érdemes-e ebben gondolkozni, vagy maradjunk az elektromos autóknál – foglalta össze Marco Seibert, a Hermes logisztikai cég szakértője.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A becsületes kereskedelem 1,6 milliárd eurót ér Németországban

A Fairtrade teremékek forgalma Németországban az elmúlt évben 22 százalékkal nőtt átlépve az 1,6 milliárd eurós határt.

A hideg krumpli az új csodaszer?

Tudta, hogy egyes felmelegített ételek egészségesebbek, mint a frissek? Ilyen a krumpli, a rizs, a tészta, és a hüvelyesek. Ennek oka egyfajta keményítőben rejlik.

Magyarország hozzájárul a fejlődő országok élelmezésbiztonságának megteremtéséhez

A családi gazdaságok erősítése, az élelmezésbiztonság és a táplálkozás kérdései, valamint a klímaváltozás problémaköre is napirendre került az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO), valamint az Agrárminisztérium közös konferenciáján.

A nejlonzacskó már nem trendi

Ahogy mind több vita folyik a csomagolások körül, úgy nőnek ki a földből a csomagolásmentes boltok Németországban, és egyre nyilvánvalóbb, hogy már nem csak egy szűk társadalmi réteget érdekel a téma.

Szigorúan szabályozza a transz-zsírsavak használatát Szlovénia

A szabályozás értelmében a végső fogyasztóknak szánt élelmiszerek összes zsírtartalmának 100 grammjában a transz-zsírsavak mennyisége nem haladhatja meg a 2 grammot.

Kevesebb az élőmunka, több a tej

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Mezőgazdasági Gépesítési Intézete (NAIK MGI), illetve jogelődei a magyar mezőgazdaságot 1869 óta szolgáló kutatóintézet, mely az agrárium gépesítését elősegítő műszaki-technológiai kutatással, fejlesztéssel és tudományos tevékenységgel foglalkozik. Fennállásának 150 éves fennállása jubileumát konferenciákkal is ünneplik.

Gluténmentes lisztkeverékeket gyártó üzem épült Nyíregyházán

Gluténmentes zabfeldolgozó üzemet épített a GOF Hungary (Gabona-, Olajos és Fehérje-növények Termelését Koordináló) Kft. Nyíregyházán, az 1,3 milliárd forint értékű beruházást csütörtökön adták át a nyírségi megyeszékhelyen.

100 milliárdos beruházást tervez a Bonafarm

Csaknem 100 milliárd forintnyi hatékonyságjavító és kapacitásbővítő beruházást tervez a Bonafarm Zrt. 10 éven belül – jelentette be a cég vezérigazgatója csütörtökön Budapesten, a Bonafarm 10 éves és a csoporthoz tartozó Pick 150 éves fennállása alkalmából rendezett ünnepségen.

Továbbra is együttműködik a Tej Terméktanács és a takarékszövetkezeti bank

Megújította együttműködési megállapodását az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, céljuk, hogy erősítsék az ágazat versenyképességét és a rendelkezésre álló források maximális kihasználását.

Nemzetgazdasági szempontból is kiemelt jelentőségű az élelmiszeripar

Az élelmiszeripar kiemelkedő stratégiai ágazat, melynek fejlesztése komoly felelősséget jelent számunkra - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Magyar Termék Nonprofit Kft. konferenciáján, Budapesten.