0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Az EU vámot vet ki az amerikai traktorokra és a ketchupra?

Az Európai Bizottság elkészítette azoknak amerikai termékeknek a listáját, amelyekre vámtarifákat kíván bevezetni. Ez a Brüsszel és Washington közötti kereskedelmi vita része, amely az Airbus és a Boeing vállalatok támogatásával kapcsolatos konfliktussal kezdődött.

Az új vámkorlátozások értéke a meghatározott árukra vonatkoztatva körülbelül 20 milliárd euró. A hivatalos lista többek között

fagyasztott halat, gyümölcsöket, bort és egyéb szeszes italokat, traktorokat, és még a ketchupot is tartalmazza.

A lista elkészítése része annak a vitának, amelyet az EU és az Egyesült Államok a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) fórumain folytat. A múlt héten az amerikai fél kilátásba helyezte, hogy 11,2 milliárd dollár értékű európai termékre vonatkozó vámtarifákat szab ki.

Az európai áldozatok a sajt, a bor, a narancs, az olívaolaj, a tenger gyümölcsei és a tervezői divatáru lehet.

Brüsszel és Washington egymást vádolják, hogy összeegyeztethetetlenek egymás lépései a légiközlekedési vállalatok támogatására vonatkozó WTO-szabályokkal kapcsolatosan – elsősorban az amerikai Boeing és az európai Airbus esetében. Mindkét vállalat jelenleg a világ legnagyobb személyszállító repülőgép gyártói között van.

A vámszankciókkal kapcsolatban Donald Trump amerikai elnök a Twitteren azt üzente, hogy az EU sok éven át kihasználta az amerikai kereskedelmi forgalmat. Ez most hamarosan véget ér!

Mindazonáltal a WTO-nak továbbra is jóvá kell hagynia a vámkorlátozások bevezetését, mivel ez a fóruma az, ahol az EU-USA kereskedelmi vita folyik.

Eközben a média a genfi székhelyű WTO-központból kiszivárogtatta, hogy a Kereskedelmi Világszervezet célja az, hogy a vitás felek békés úton rendezzék konfliktusaikat. Ezért remélhetőleg csak szimbolikus vámszankciókat fogad el, figyelembe véve hogy mindkét fél túlzásokba esett a szigorításokat illetően.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/agronews.com