0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Erős felhatalmazás a brüsszeli tárgyalásokra

Példaértékű összefogással erős meghatalmazást adott a magyar gazdatársadalom az őket képviselők kezébe az új uniós ciklus tárgyalásaira, hangzott el az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magosz sajtótájékoztatóján. Az uniós agrártámogatások tervezett csökkentése miatt indítottak petíciót a gazdatársadalom képviselői, és a tiltakozáshoz közel 200 ezer aláírást gyűjtöttek össze.
A most vasárnapi európai parlamenti választás sorskérdés lesz a magyar gazdák és az egész ország számára,

fogalmazott Nagy István agrárminiszter, mert le kell váltani a jelenlegi uniós vezetést, amelyik nem veszi figyelembe az európai gazdálkodók érdekeit. A tervezett KAP költségvetés 25 százalékkal kevesebb forrással számol, mint a jelenlegi, ami veszélyezteti a magyar gazdálkodók megélhetését, és hatással lenne az egész társadalomra, hiszen drágább élelmiszerek vagy kétes minőségű import tudná helyettesíteni a mostani támogatási rendszerben előállított termékeket.

Tavaly májusban derült ki a Bizottság javaslata a KAP forrásainak csökkentésére, ami a legpesszimistább számítás szerint hektáronként 15 ezer forintos támogatáscsökkenéssel járna, mondta Győrffy Balázs, a NAK elnöke. Abban az esetben nem tudnánk folytatni a magyar mezőgazdaság felfutó fejlődési pályáját, a dráguló termelés pedig a versenyképességünket veszélyeztetné, hangsúlyozta.

A magyar emberek megértették, hogy össztársadalmi érdek az aláírásgyűjtés,

aminek a szervezésében a NAK járt az élen, de más szervezetek is csatlakoztak. Győrffy Balázs megköszönte a Kereskedelmi és Iparkamara segítségét. A falugazdászoknál mintegy 180 ezer papíralapú aláírás gyűlt össze, a 194 970 szignó fennmaradó része pedig interneten keresztül.

A magyar gazdatársadalom már többször megmutatta, hogy képes az összefogásra, ilyen például a magyarok kenyere búzagyűjtési akció. Ez az erős közösség pedig komoly háttér a brüsszeli tárgyalásokon.

A gazdák napi munkája mellett mindig ott a jövő lehetősége, hiszen folyamatosan tervezniük kell a következő évi tevékenységüket, mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke.

A legjobbkor folyt az akció, mert még nem született döntés a KAP költségvetéséről, és azt már az új Európai Bizottság és Európai Parlament fogja meghozni.

Az új szervezetek pedig remélhetőleg inkább a gazdálkodók oldalán állnak majd. A tervezet szerint 16 százalékkal csökkenne a közvetlen támogatás és közel 27 százalékkal a vidékfejlesztési támogatás, aminek ráadásul majdnem a harmadát  célzottan környezetvédelemre kellene költeni, ami rendkívül veszélyezteti az európai gazdák versenyképességét, fejtette ki Jakab István.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu