0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Veszélyeztetett élelmiszer-termelés

Az Egyesült Nemzetek Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) egy, a közelmúltban nyilvánosságra hozott jelentése szerint a biológiai sokféleség zsugorodása, különféle állat- és növényfajták kihalása folytán egyre nagyobb veszély leselkedik a világ élelmiszer-termelésére.

„Erős fenyegetésről“ van szó mind a világ népességének élelmiszer-ellátására, mind pedig a környezetre. „Azok a növények állatok és mikroorganizmusok, melyek egyszer már kihaltak, soha többé nem éleszthetők újra“ – olvasható a jelentésben.

Az élővilág sokszínűsége nagyban hozzájárul a mezőgazdaságnak a betegségek, járványok, valamint a klimaváltozás okozta sokkok leküzdéséhez.

E sokszínűség zsugorodásának okai a föld- és vízhasználat változásaiban, a természetes tartalékok mértéktelen kizsákmányolásában és a környezetszennyezésben keresendő. A jelenség leginkább Latin-Amerikát és a karibi térséget érinti: itt van a legtöbb növény- és állatfaj, s azok vannak a legnagyobb fenyegetésnek kitéve.

A FAO ugyanakkor elismerését fejezte ki azoknak az országoknak, melyek fellépnek az élővilág sokszínűségének megőrzéséért, megjegyezve, hogy a jelentés szerzői szerint ennél is többet kellene tenniük mind a kormányoknak, mint általában a nemzetközi közösségnek.

Az ENSZ adatai szerint napjainkban a világ 7,7 milliárdos népességéből 821 millió embert sújt az éhezés.

A helyzet súlyosságát illetően pedig elég utalni arra, hogy 2050-re a világ népessége meg fogja közelíteni a 10 milliárdot.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu