Back to top

Prédikálószéki-kilátó

A Visegrádi-hegység egyik legmagasabb pontján, 639 méterrel a tengerszint felett magasodó Prédikálószék előkelő helyet foglal el Magyarország legszebb kilátópontjai között, csúcsáról gyönyörű panoráma tárul a természetjárók elé.

Alatta kanyarog a Duna, innenső partján Visegrád látható a Salamon-toronnyal és a Fellegvárral, túlsó oldalán pedig a Börzsöny csúcsai, a Szent Mihály-hegy, a Csóványos és a Nagy-Hideg-hegy magaslik. 2016 októberétől tovább tágult a láthatár: a Pilisi Parkerdő Zrt. akkor adta át a Prédikálószéki-kilátót, ahonnan a Dunakanyar még több részletében gyönyörködhetünk.

Egyes források szerint a Prédikálószék neve a német Predigerstuhl kifejezés tükörfordításaként jöhetett létre, ami onnan ered, hogy a hegy sziklás csúcsa szószékre emlékeztet. Ha a Dunán hajózunk és föltekintünk a hegycsúcsra, akkor valóban hitelt is adhatunk ennek az eredettörténetnek. A természetjárók körében azonban nemcsak az egyedülálló panoráma miatt népszerű a Prédikálószék hegycsúcsa, hanem az elérhető közelségben lévő, szintén rendkívül látogatott kirándulócélpontok, mint a Rám-szakadék vagy a Vadálló-kövek miatt is.
A Vadálló-kövek egyike
A Vadálló-kövek egyike

Évente sok százezren kapaszkodnak fel a Vadálló-kövekhez, erről a csúcsról tekintenek körbe a térségen, vagy megpihennek és piknikeznek egyet a rendelkezésre álló padokon és asztalokon.

A hely lehetőségeit figyelembe véve a Pilisi Parkerdő Zrt. Koller József Ybl-díjas építész tervei alapján, 2016 tavaszán kezdett a Prédikálószékre megálmodott kilátó építésébe, és a rendelkezésre álló közjóléti infrastruktúra további fejlesztésébe. A tervezés során a parkerdőgazdaság különös hangsúlyt fektetett a hely korábbi állapotának megőrzésére, így a kilátópont természetes képződménye érintetlen maradt. Az építéskor a terület állat- és növényvilágának védelmére is tekintettel voltak: a madarak költési időszakában és a növények vegetációs idejében, a természetvédelmi törvénnyel összhangban szünetelt az építkezés. Az pedig szinte magától értetődő, hogy a környezetre veszélyes anyagot nem használtak fel.

A beton alapon álló, 12 méter magas, 70 négyzetméter alapterületű kilátó fa építmény, három, fölfelé egyre szélesedő teraszáról fokozatosan nyílik meg az egész Dunakanyar panorámája.
Az egyes szinteken a térségben jelentős szerepet játszó magyar királyok emlékét elevenítik fel a kézzel festett, egyedi tájékoztató táblák.

A Rám-szakadék az ország egyik leglátogatottabb szurdokvölgye
A Rám-szakadék az ország egyik leglátogatottabb szurdokvölgye

Amellett, hogy a múlt emlékeit őrzi, a kilátó a 21. század követelményeinek is megfelelő szolgáltatásokat nyújt a látogatóknak: tetején két webkamera folyamatosan élőben közvetít az időjárásról, és az építmény környékén ingyenes Wi-Fi is elérhető.

Az internetkapcsolat azonban nem csak a túrázók élményeit, vagy az aktuális időjárást hivatott közvetíteni. 2017 májusában látogatószámláló berendezést telepítettek a kilátóba az erdészek, hogy pontos képet kapjanak a látogatási szokásokról. A mért adatok még a szakembereket is meglepték. A ForestVisit készülékének üzembe helyezése óta mért adatok szerint ugyanis az elmúlt 2 évben már több mint 63 ezer kiránduló kereste fel a Prédikálószéki-kilátót. Ez azért is különösen szép teljesítmény, mert ez a hegycsúcs a legközelebbi településtől is bő 2 órányi gyalogútra található, autóval megközelíteni pedig nem lehet.

Érdemes távcsővel érkezni, hogy a betekinthessünk a visegrádi Fellegvárba
Érdemes távcsővel érkezni, hogy a betekinthessünk a visegrádi Fellegvárba

Érdekes az a tény is, hogy a kilátó tetején működő webkameráknak és meteorológiai állomásnak köszönhetően tovább nőtt a hely ismertsége. A közvetített képeket és időjárási adatokat főként kirándulás előtti tájékozódás céljából nézegetik, egy-egy látványosabb időjárási helyzetben pedig több százezren követik az internet segítségével.

A Prédikálószékre elhelyezett webkamerán kívül érdemes még nyomon követni a közelben, a Dobogókő mellett található pilis-tetői Boldog Özséb-kilátón, az Esztergom melletti Vaskapun és a visegrádi Nagy-Villámon elhelyezett webkamerákat is.

És ha az ottani kamerák képei alapján kedvet kapunk a kirándulásra, ne tétovázzunk: irány a Pilisi Parkerdő!

Mészáros Péter
Pilisi Parkerdő Zrt.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2019/2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Iskola a homokbuckák között

A találó címet az ásotthalmi iskola egyik kiadványából kölcsönöztem. Ahogyan Andrésiné dr. Ambrus Ildikó, a Bedő Albert Erdészeti Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium igazgatónője megjegyezte: akinek belement a homok a cipőjébe, az örökre itt marad.

Tűzgyújtási tilalom lépett érvénybe

Az elmúlt napok átlagosnál melegebb időjárása miatt az alföldi térség erdőterületein található avar réteg kiszáradása miatt tűzveszély alakult ki. 2019. június 14-től öt megyében életbe lép a tűzgyújtási tilalom. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

Százak futottak Pünkösdkor az erdőben

Az előző napi esők szerencsére senki kedvét nem vették el a tömegsporttól: mintegy négyszázan vettek részt szombaton, a már hagyományos Pünkösdnapi NYÍRERDŐ Futáson. A Baktalórántházi erdőben 14. alkalommal mérhették össze gyorsaságukat kicsik és nagyok.

„Minden fa új értéket teremt” - interjú Zambó Péterrel

Átalakuló erdők, természetközeli, a turizmusra nagyobb hangsúlyt fektető erdőgazdaságok és új fafajok jellemzik majd az elkövetkező évtizedek hazai erdőségeit, amelyeknek új szempontoknak kell megfelelniük – véli Zambó Péter. Az Agrárminisztérium földügyekért felelős államtitkára az erdészeti szakmából, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatói székéből érkezett a tárcához.

Védd az erdőt, vidd haza a szemeted!

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. célul tűzte ki, hogy megszünteti a hulladék lerakását az erdőkben. Ezt szemléletmódosítással, környezeti nevelési kampánnyal kívánja elérni.

Németbányai Vendégház

A Nyugat-Bakony hegyláncai között, erdőktől övezve bújik meg a festői szépségű kis település, Németbánya. Ebben a háborítatlan környezetben várja a kirándulás után megpihenni vágyókat a Bakonyerdő Zrt. családias szálláshelye.

A gazdák véleményét kérik az erdőtelepítésekről

Az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Erdészeti Tudományos Intézete és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kérdőíves felmérést végez a gazdálkodók körében az erdőtelepítési és fásítási szándékaik, valamint szempontjaik megismerése céljából.

Vértes vadásza

Csákberénnyel és az egész Vértessel összeforrt a neve. A Habsburg-ház leszármazottja, ükapja az a brandhofi birtokon élő Habsburg-Lotaringiai János főherceg, akinek apja II. Lipót császár volt. Édesapja Merán János, a Lamberg dinasztia egyik hölgyével kötött házasságot, és a XIX. század végétől a Merán család tagjainak egybekapcsolódott a neve Csákberénnyel

Múzeumot rendeztek be a Királyréti Kirándulóközpontban

Hazánk egyik legnépszerűbb túracélpontjánál, Királyréten nemrég avatták a Kirándulóközpontot. Az egykori iskola és erdészlak épületében található múzeumszárnyban a királyréti hely- és erdei gazdálkodástörténeti bemutató kapott helyet.

Szoros kötődés

Erdészéletutak – áll a kötet borítóján, amelyet egy nagykanizsai fogadó egyik asztalánál beszélgetve lapoztam fel cikkünk szereplőinek társaságában. A könyv az elmúlt bő hetven esztendőben Zala megyében tevékenykedett erdőmérnökök munkásságát foglalja össze, köztük a Páll család öt tagjának szakmai életútját.