Back to top

Prédikálószéki-kilátó

A Visegrádi-hegység egyik legmagasabb pontján, 639 méterrel a tengerszint felett magasodó Prédikálószék előkelő helyet foglal el Magyarország legszebb kilátópontjai között, csúcsáról gyönyörű panoráma tárul a természetjárók elé.

Alatta kanyarog a Duna, innenső partján Visegrád látható a Salamon-toronnyal és a Fellegvárral, túlsó oldalán pedig a Börzsöny csúcsai, a Szent Mihály-hegy, a Csóványos és a Nagy-Hideg-hegy magaslik. 2016 októberétől tovább tágult a láthatár: a Pilisi Parkerdő Zrt. akkor adta át a Prédikálószéki-kilátót, ahonnan a Dunakanyar még több részletében gyönyörködhetünk.

Egyes források szerint a Prédikálószék neve a német Predigerstuhl kifejezés tükörfordításaként jöhetett létre, ami onnan ered, hogy a hegy sziklás csúcsa szószékre emlékeztet. Ha a Dunán hajózunk és föltekintünk a hegycsúcsra, akkor valóban hitelt is adhatunk ennek az eredettörténetnek. A természetjárók körében azonban nemcsak az egyedülálló panoráma miatt népszerű a Prédikálószék hegycsúcsa, hanem az elérhető közelségben lévő, szintén rendkívül látogatott kirándulócélpontok, mint a Rám-szakadék vagy a Vadálló-kövek miatt is.
A Vadálló-kövek egyike
A Vadálló-kövek egyike

Évente sok százezren kapaszkodnak fel a Vadálló-kövekhez, erről a csúcsról tekintenek körbe a térségen, vagy megpihennek és piknikeznek egyet a rendelkezésre álló padokon és asztalokon.

A hely lehetőségeit figyelembe véve a Pilisi Parkerdő Zrt. Koller József Ybl-díjas építész tervei alapján, 2016 tavaszán kezdett a Prédikálószékre megálmodott kilátó építésébe, és a rendelkezésre álló közjóléti infrastruktúra további fejlesztésébe. A tervezés során a parkerdőgazdaság különös hangsúlyt fektetett a hely korábbi állapotának megőrzésére, így a kilátópont természetes képződménye érintetlen maradt. Az építéskor a terület állat- és növényvilágának védelmére is tekintettel voltak: a madarak költési időszakában és a növények vegetációs idejében, a természetvédelmi törvénnyel összhangban szünetelt az építkezés. Az pedig szinte magától értetődő, hogy a környezetre veszélyes anyagot nem használtak fel.

A beton alapon álló, 12 méter magas, 70 négyzetméter alapterületű kilátó fa építmény, három, fölfelé egyre szélesedő teraszáról fokozatosan nyílik meg az egész Dunakanyar panorámája.
Az egyes szinteken a térségben jelentős szerepet játszó magyar királyok emlékét elevenítik fel a kézzel festett, egyedi tájékoztató táblák.

A Rám-szakadék az ország egyik leglátogatottabb szurdokvölgye
A Rám-szakadék az ország egyik leglátogatottabb szurdokvölgye

Amellett, hogy a múlt emlékeit őrzi, a kilátó a 21. század követelményeinek is megfelelő szolgáltatásokat nyújt a látogatóknak: tetején két webkamera folyamatosan élőben közvetít az időjárásról, és az építmény környékén ingyenes Wi-Fi is elérhető.

Az internetkapcsolat azonban nem csak a túrázók élményeit, vagy az aktuális időjárást hivatott közvetíteni. 2017 májusában látogatószámláló berendezést telepítettek a kilátóba az erdészek, hogy pontos képet kapjanak a látogatási szokásokról. A mért adatok még a szakembereket is meglepték. A ForestVisit készülékének üzembe helyezése óta mért adatok szerint ugyanis az elmúlt 2 évben már több mint 63 ezer kiránduló kereste fel a Prédikálószéki-kilátót. Ez azért is különösen szép teljesítmény, mert ez a hegycsúcs a legközelebbi településtől is bő 2 órányi gyalogútra található, autóval megközelíteni pedig nem lehet.

Érdemes távcsővel érkezni, hogy a betekinthessünk a visegrádi Fellegvárba
Érdemes távcsővel érkezni, hogy a betekinthessünk a visegrádi Fellegvárba

Érdekes az a tény is, hogy a kilátó tetején működő webkameráknak és meteorológiai állomásnak köszönhetően tovább nőtt a hely ismertsége. A közvetített képeket és időjárási adatokat főként kirándulás előtti tájékozódás céljából nézegetik, egy-egy látványosabb időjárási helyzetben pedig több százezren követik az internet segítségével.

A Prédikálószékre elhelyezett webkamerán kívül érdemes még nyomon követni a közelben, a Dobogókő mellett található pilis-tetői Boldog Özséb-kilátón, az Esztergom melletti Vaskapun és a visegrádi Nagy-Villámon elhelyezett webkamerákat is.

És ha az ottani kamerák képei alapján kedvet kapunk a kirándulásra, ne tétovázzunk: irány a Pilisi Parkerdő!

Mészáros Péter
Pilisi Parkerdő Zrt.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2019/2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A magyar erdők királya

Nem feledkezhetünk meg a zalai, somogyi, valamint a gemenci gímszarvas állományunkról, amely hungarikummá vált. A híres gímszarvas állomány megőrzéséhez azonban továbbra is elengedhetetlen a megfelelő szakmai ismeret és a szarvassal való gazdálkodás.

Oroszországi erdőtüzek: miért veszélyes a meggyulladt tőzegláp?

Előfordulhat, hogy az Oroszországban égő tőzeglápok maguktól nem alszanak ki, ez azért veszélyes, mert akár 100-szor több széndioxid kerül a levegőbe, mint az erdőtüzek miatt.

Jogszerű faanyag-kereskedelemmel a magyar erdők védelméért

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a magyar erdő- és favagyon, valamint a jogkövető faanyagkereskedők védelme érdekében a hazai faanyagkereskedelmi lánc egészét felügyeli. A hatóság az eddigi ellenőrzések tapasztalatai alapján összegezte a fatermékek jogszerű kereskedelmének alapvető követelményeit. Az összefoglaló tájékoztató ezentúl minden érdeklődő számára elérhető a Nébih honlapján.

Hulló kövei miatt veszélyes lett a Rám-szakadék

Bár szabad szemmel nem lehet látni, folyamatosan mozognak – más szóval borjadzanak – bolygónk hegyei, és a jelenséget nemcsak a föld mélyéről feltörő erők, de a jég is okozza

Erdők a főváros szomszédságában

A magyar erdők az ország leglátogatottabb turisztikai célpontjai. Ezen belül is kiemelkedik Budapest térsége. A fővárosi és az azt körülölelő erdők 2 millió ember számára nyújtanak természetes környezetet, nélkülözhetetlen tiszta ivóvizet, jó levegőt. Mindez magától értetődőnek tűnik, valójában azonban komoly munka eredménye, amelyen már 50 éve dolgoznak a Pilisi Parkerdő erdészei.

Megnyílt a világ egyik legkülönösebb hotelje - szobanövényeknek

Sokféle hotel létezik már a bababaráttól a kutyabaráton át, de olyan, ahol csak szobanövények szállhatnak meg még nem volt. Álmodtak egy nagyot az alapítók, megkönnyítik a növénytulajdonosok nyaralását, és még jó reklámot is csinálnak maguknak.

Selmeci hagyományok: Valétálás

„Hogy mit jelent a ballagás a selmeci diáknak, azt – úgy vélem – csak ennek az alma maternek fia tudja megérteni. Nincs mit szégyenkeznünk azon, hogy még a vén professzoroknak is könnybe lábad a szemük, amikor látják a zöldszalagos menetet.” – írta Roth Gyula professzor 1943-ban a Bástyánk című főiskolai lapban.

Szemtanúi lehetünk a legegészségesebb élelmiszerek születésének

Ki ne vágyna arra, hogy valóban egészséges, vegyszert szinte sose látott élelmiszer kerüljön az asztalára! De vajon léteznek még olyan zugai a világnak, ahol a tehenek, a tyúkok, a kecskék és egyéb jószágok a mezőn, a porta körül legelve vagy csipegetve táplálkoznak? Esetleg mindezért az „Isten háta mögötti” területre kell utaznunk?

Kitüntetések az államalapítás ünnepe alkalmából

Az államalapítás ünnepe alkalmából 81-en vehették át szakmai elismerésüket az Agrárminisztérium által szervezett díjátadón. Az ünnepségen Nagy István agrárminiszter úgy fogalmazott, tisztelni kell a munkát, mert ebben rejlik az az erkölcsi erő, amely minden nehézségen átsegítette a nemzetet a fennállása óta eltelt bő 1100 esztendőben.

A majortól a kolostorig: salföldi időutazás

Ősmagyar állatfajták várják a mezőgazdaság kedvelőit a Salföldi Majorban, a Balaton-felvidéken, ahol a megelőző korok állattartásába, a falusi életébe is bepillanthatunk. Akik kedvelik a túrát, azok az állati kalandok után a falu átellenes határában felkereshetik a festői környezetben megbúvó, 800 éves, pálos kolostor romjait is.