Back to top

Ahol foglyul ejt a konyha

Tekintélyes vadászház fogad Derekegyház határában. Kevesen gondolnák, hogy az épület falait az 1970-es években húzták fel az akkori stílus szerint, s a helyi állami gazdaságtól 1994-ben vásárolta meg a DALERD Zrt. A vadászház vezetője, Szabó-Tóth Angéla mutatja a korabeli képet, s nem ismerek rá a mai, gazdagon faragott belsőjű, ízlésesen és igényesen felújított épületre.

Szabó-Tóth Angéla és Szabó András
Szabó-Tóth Angéla és Szabó András
„Az őszi-téli időszakban a vadászok veszik birtokukba, az év többi napján pedig esküvők, ballagások, születésnapok, vállalati összejövetelek, évzárók, csapatépítő tréningek számára nyílik meg a vadászház” – vezet körbe Szabó-Tóth Angéla. Tizenöt szoba, 30 férőhellyel várja a vadászvendégeket, többségük „visszaeső”, szerelmese a helynek, a varázslatos miliőnek. Romániából, Szlovákiából rendszeresen jönnek, de érkeztek már amerikai, orosz, sőt ausztrál vendégek is. Nemcsak a vadászat vonzza vissza őket, hanem a családias fogadtatás is, amiben részük van.

„Hiába érzik jól magukat a vadászaton, ha a vadászházban nem otthonos a légkör”

– mosolygott a gazdaasszony. A vadászok jellemzően szeretik a hasukat, s megbecsülik a jó konyhát.

A „civil” vendégek fogadására, nagyobb létszámú események megtartására 150 fős rendezvényházuk áll rendelkezésre. „Az első lakodalmamat a világhálón keresztül ausztrál-magyar vendégeknek szerveztem” – emlékezett vissza Angéla, milyen élményt nyújtott a kalapos úrihölgyek megjelenése.

A kertben álló Hubertus-kereszt nemcsak a terítékeknek, hanem a menyegzőknek is hangulatos háttere.

A környékre kíváncsiak számára mindjárt két fürdőt – Szentes és Gyopárosfürdő – ajánlanak, továbbá Szeged, Ópusztaszer és Gyula is elérhető távolságban található. Ám az ország délkeleti szegletébe inkább a kikapcsolódni vágyók jönnek. Őket elsősorban az erdő, a nyugodt környezet vonzza. A vadászházat festői park öleli körbe, őz, mókus, nyúl néz szembe az ablakon hajnalban kikandikáló vendéggel. Lovas kocsis kirándulást is szerveznek a háziak, a település túlsó végén pedig egy halastó várja a horgászokat.

A közelben halad az Országos Kéktúra útvonala, a Derekegyház központjából induló zöld jelzésen meg a vadászház érintésével jutunk az erdő bejárható részébe. A 10 kilométeres út Tompahát és a horgásztavak érintésével kapcsolódik vissza a településhez. A Weiss Manfréd és a Károlyi grófok által fúratott, facsoportok övezte kutakhoz ma is sokan járnak ki vízért a településről.

Az öt kút valamikor rendszert alkotott, s Magyarországon először itt üzemelt öntözőhajó, amire a növénytermesztés épült.

Az akkoriban embereket és terményeket egyaránt szállító lóré-vasút maradványai még fölfedezhetők, Szegvártól Nagymágocsig kötötte össze a térséget. Így érkezett az öntözött területekről a zöldség, a tavakból a hal.

A falu északi részén, a volt piactér alatt pince húzódik, ez visz le a közeli Kórógy-éri csatornához, ahol télen jeget vágtak, hogy hosszabban eltárolhassák a pincében a romlandó árut. A faluban álló Károlyi-kastély alatti alagút a legenda szerint kivezet a vadászházat körülvevő Rákóczi-erdőbe.

A környék alapos ismerője, Szabó András kerületvezető vadász 11 ezer hektáron „tereli a vadat”. „Az apróvad vadászata legalább három személyt feltételez, de egyszerre akár nyolcvanan is részt vehetnek benne” – mondja. Igazi társas foglalkozás, ahol az egymásra figyelés, a barátság, az együttlét a fontos, s ettől nagyon más, mint az egyéni cserkelő nagyvadas vadászat. A revírben található erdőterületeket kimondottan vadászerdőnek alakították ki a régi időkben. Ma már egyre kisebb az igény nagyterítékű apróvad-vadászatokra, éppen ezért áttértek a „bokrászásra”, amikor a vadász egyben a hajtó is, folyamatos mozgásban van.

Az erdőgazdaság 2005-ben az elsők között csatlakozott az agrártárca által meghirdetett fogoly repatriációs programhoz. Míg az 1950–60-as években komoly fogolyállományról beszéltek, az ezredfordulóra erősen lecsökkent a számuk.

Mire ők bekapcsolódtak, már csak 20-25 párt figyeltek meg a területen, ami mára 500-600 egyedre emelkedett.

Azért is csatlakoztak a programhoz, hogy megmaradjon a biológiai sokféleség, s bár már nem jár érte támogatás, a munkát folytatják, különben az előző 14 év munkája semmisülne meg. Nem csak foglyokat nevelnek, a csenderesek telepítése, a vaditatók, a vadföld-rendszerek kialakítása is javítja az apróvadfajok élőhelyének minőségét.

A fogolyvadászat különleges élmény. A madár mindössze 1,5-2 méterre emelkedik el a földtől, s ráadásul nem egyenes vonalban repül, hanem szinte bukfencezik a levegőben. Az évenként nevelt és különböző módszerekkel kibocsájtott 700-1000 fogolyból alig 100-150-et vadásznak le.

Az erdészet vizes élőhelyeire tőkés récéket helyeznek ki. Évente 2000-3000 víziszárnyast nevelnek, röptetett réceként vadásztatják le őket, nagy az érdeklődés iránta. Sok vadász éppen azért jön Derekegyházra, mert egy területen tud elejteni mezei nyulat, fácánt, foglyot és röptetett récét. Már nem a mennyiség a lényeg, hanem az élmény.

Ahol apróvad él, ott a ragadozók is megjelennek. Ne feledjük, a vadász vadgazdálkodik, ezért társas és egyéni vadászatokat szerveznek a dúvadak – róka, aranysakál, szajkó, szarka, dolmányos varjú és borz – gyérítésére.

Családi rendezvényhez is szívesen választják a derekegyházi vadászházat.

Sárai Zsolt bő hat éve vezeti a konyhát
Sárai Zsolt bő hat éve vezeti a konyhát
Mára szinte baráti kapcsolatok alakultak ki a vendégek és a személyzet között. A kellemes környezetet Sárai Zsolt konyhaművészete teszi még felejthetetlenebbé. A vidám szakács bő hat éve csillogtatja tudását a vadászház konyháján, ahol „egyed-uralkodóként” szabad kezet kap az főzésnél. Sokszor nevet sem ad a vacsoránál felszolgált ételnek, minden főztje egyszerűen „sárais”.

A helyi vad főszereplője a konyhának, mezei nyúl, fácán, fogoly, vadkacsa, őz, vaddisznó, szarvas egyaránt megtalálható a kínálatban. Bár sokan tartanak attól, hogy a vadhús könnyen kiszárad, szakácsunk csak legyint. A szárnyasok a levesek kedvelt alapjai, sütve pedig szaftosan készíti el. Úgy helyezi el az edényben, hogy bőven jut alá folyadék, s tejfölös, zöldséges, mustáros, pikáns mártást társít hozzá. Érződik rajta, hogy vad, de sok múlik a fűszerezésen.

„Vadkacsából pörköltet készíteni, szenzációs”

– csettint, kicsit vörösebb, talán szárazabb a házi kacsánál, de kiváló hús. A szarvas- és vaddisznóhús pedig sütés előtt megkívánja a szalonnás tűzdelést.

A vendég kérésére vegetáriánus ételeket is kínálnak, kedveltek a sült zöldségek, a grillezett sajtok. A gyakran a közeli erdőben szedett gombát bevizsgálás után használják fel. Padlizsán vagy cukkini is gyakran kerül a tányérra, ha van rá mód, a környékbeli termelőktől. A kökényt az erdőszélen gyűjti a szakács, és a barack-, az eper-, a meggy-, a csipkebogyólekvár és a szörpök is saját készítésűek. A kökényt akkor kell szedni, amikor már megcsípte a dér, de feldolgozás előtt még célszerű pár napra lefagyasztani, s azután befőzni, így édesebb, ízletesebb lesz a lekvár.

A vadászházban nincsen étlap, mindent a szezonhoz igazítva, a vendégek kívánságának megfelelően készítenek.

Az oly népszerű csülök, illetve töltött káposzta viszont a kinti kemencében készül, jóféle főzőalkalmatosság, meggyorsítja a főzést, sütést.

Vargányás, gorgonzolás fogolysült

Hozzávalók: 4 fogoly, 20 dkg vargányagomba, 10 dkg gorgonzola sajt, 5 dkg bacon, 3 evőkanál tejföl, kevés zsír, liszt, ízlés szerint fűszerek

Elkészítés: A foglyokat egészben tepsibe fektetjük, teszünk rá kevés zsiradékot, mellészórjuk a gombát, a bacont, megfűszerezzük, öntünk alá egy kevés vizet, és letakarva 180 oC-os sütőbe helyezzük. Amikor már majdnem megpuhult, hozzáadjuk a gorgonzolát, a kevés liszttel elkevert tejföllel behabarjuk a levét, és letakarás nélkül készre sütjük. Burgonyapürével tálaljuk.

Medvehagymás vadkacsa-raguleves

Hozzávalók: 2 vadkacsamell, 20 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér, 10 dkg zeller, 10 dkg karalábé, 30 dkg burgonya, 3 evőkanál tejföl, kevés liszt
fűszerezéshez: ízlés szerint só, bors, fokhagyma, 4-5 szál medvehagyma

Elkészítés: A fölkockázott húst a fűszerekkel, medvehagymával hideg vízben föltesszük főni. Amikor a hús félig megpuhult, hozzáadjuk a kockázott zöldségeket és burgonyát, majd behabarjuk. Újhagymával, vagy friss medvehagymával díszítjük, főtt tojással tálaljuk.

Narancsos kuglóf kökénylekvárral

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 5 dkg vaj, 3 tojássárgája, 2 dl tej, fél adag élesztő, 20 dkg cukor, 1 narancs reszelt héja

Elkészítés: A lisztet a vajjal összemorzsoljuk, hozzáadjuk a reszelt narancshéjat, a tojássárgákat, a cukrot és a tejben megfuttatott élesztőt. Jól eldolgozzuk és amikor elválik az edény oldalától kivajazott, lisztezett formába helyezzük. 45 percig pihentetjük, majd 180 oC-os sütőben 30-40 percig sütjük. Házi készítésű kökénylekvárt adunk hozzá.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2019/2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A mézhamisítás múltja

„A mézhamisítás Európa-szerte óriási méreteket öltött” – írta a Hazánk című folyóirat. A téma most időszerűbb, mint valaha! Az Európai Parlament (EP) 2018. március 1-jei állásfoglalása is súlyozottan foglalkozik a mézhamisítással. A fenti idézet viszont csaknem 120 éves...

A sajtkészítés alapanyaga a tej – A sajtkészítés ABC-je (1.)

Egyre több kistermelő kezd sajtgyártásba. Sokan készítenek kiváló kézműves termékeket, ugyanakkor megjelennek a piacon a gyengébb minőségű, esetenként hibás sajtok is. Ezért – segítségképpen – a következőkben egy szakcikksorozatban ismertetjük a sajtgyártással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, a sajtkészítés feltételeit, technológiai folyamatait.

Az ehető virágok oldják meg a kertészeti ágazat nehézségeit?

Franciaország és Olaszország Ligur- tengeri térségében ehető virágok termesztésével kísérleteznek. A program az Európai Unió kohéziós politikájának részeként jött létre. Az ANTEA projekt egy határokon átnyúló kezdeményezés, melynek célja a kertészeti ágazat kiterjesztése, illetve a gazdasági és társadalmi összetartás erősítése az EU régiói között.

Egy kicsiny kutyaféle – Sivatagi róka

Ma már nem csupán a nyugat-európai állatbörzéken, hanem olykor már Prágában is hozzá lehet jutni sivatagi rókához (Vulpes zerda). Ez a faj a legkisebb és talán legbájosabb kutyaféle, így nem csoda, hogy borsos ára ellenére olykor haza is visznek egy-egy ilyen homok-színű sivataglakót. A bajok általában ekkor kezdődnek, ugyanis hamar kiderül, hogy a sivatagi róka nem kutya!

Folytatódott a Zöld Szív program

Ahogyan eddig már több alkalommal, a közelmúltban is jó ügy mellé álltak az ÉSZAKERDŐ Zrt. munkatársai, ezúttal kifutót építettek a Miskolci Állatkertben.

Ránkparancsolna az élelmiszer, hogy sportoljunk?

Világos és könnyen érthető életmód-tanácsokat adna egy brit kutatócsoport az élelmiszerek csomagolásán az elhízás elleni harc jegyében. Ha javaslatukat elfogadják, a csomagoláson le lenne írva, hogy mennyit kell sportolnunk, hogy a termék kalóriatartalmát elégessük.

Büszkék vagyunk kollégánkra, aki hivatalból iszik munkaidőben

Viniczai Sándor, kiadónk munkatársa, a Borászati Füzetek felelős szerkesztője kapta idén a Magyar Sommelier Szövetség Par Excellence díját szakíró kategóriában.

Öt évre kellene kiszámítható szerződéseket kötni – Tejpiaci körkép

Jelenleg nyugodtak a körülmények a hazai tejpiacon, de nem volt ez elmondható négy, vagy akár öt évvel ezelőtt. Mindez annak köszönhető, hogy kevesebb az olyan kirívó piaci jelenség, ami évekkel ezelőtt minden napos volt. De már látszódnak olyan jelek is, melyek aggodalomra adnak okot. Nem a keresleti oldalról vannak félelmek, mert azt látni, hogy kínálat – kereslet egyensúlyban van.

Hat természetes gyógyszer meghűlés és influenza ellen

Abban az időszakban vagyunk, amikor a meghűlés vagy az influenza könnyebben ledönthet bennünket a lábunkról. Van néhány, a konyhában is megtalálható természetes orvosság, ami hozzájárulhat a gyorsabb gyógyuláshoz, sőt segíthet a megelőzésben is.

Az egységes támogatásért tüntettek a kelet-európai gazdák Brüsszelben

Több mint 50 közép-kelet-európai, lengyel, cseh, szlovák, litván és lett gazda tüntetett tegnap Brüsszelben, az EU vezetőinek csúcstalálkozója előtt, felhívva a figyelmüket korábbi ígéreteikre, ami szerint egységesítik a KAP-kifizetéseket az EU teljes területén.