0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Növényvédelmi előrejelzés – támadnak a poloskák

A zöld vándorpoloska és az ázsiai márványos poloska kártételéről az idén már több alkalommal is beszámoltunk. E két inváziós poloskafaj a rendelkezésre álló tápnövények fogyásával és az idő hűvösebbre fordultával ismét látványosan támad.

A szívogatás nyomán, különösen a paradicsomon és a paprikabogyókon kifakuló foltok keletkeznek, melyek alatt a növények szövetei elhalnak. Ezek a termések csökkent értékűek, piacképtelenné válnak. Természetes ellenségeik nem lévén, védekezésre csak az engedélyezett rovarölő készítmények lennének alkalmasak, de az érett termés kezelésére nem szívesen vállalkozik a termelő.

Az ázsiai márványos poloska a mediterrán térségben már a gyümölcsösöket is veszélyezteti, mert a termésen olyan torzulásokat okoz, amitől lehetetlen az értékesítés. A hűvösödő éjszakák hatására megkezdődött a poloskák vándorlása a védettebb zugok, lakások felé. A legkisebb résen is átjutnak a melegebb helyeket keresve. Tartsuk zárva az ajtókat, ablakokat, mert csak a szúnyogháló állja útját a poloskáknak. A telelőre vonult egyedek a tavasz eljöttével aktivizálják magukat, tojásokat raknak a növényekre, és folytatódik károsításuk jövőre is. A kutatók ígérete szerint nemsokára csalogató anyag áll a kertészkedők rendelkezésére, ezzel is csökkentve a poloskapopuláció tömegét és kártételét.

Bármerre is járunk az országban, a tujaféle örökzöldek pusztulását és erős károsodását láthatjuk. Az elszáradó ágak, vörösödő levelek, a bokrok belsejének kiritkulása igen összetett okok következménye lehet.

Az idei tünetekért elsősorban a tuja- és a borókaszú tömeges elszaporodása és kártétele a felelős.

Normális időjárási körülmények esetén a növények képesek annyi gyantaanyagot termelni szöveteikben, mellyel eltömítik a szúbogarak és lárváik járatait, így azok elpusztulnak. Az idei meleg nyár kedvezőtlenül érintette a tuják fejlődését, fiziológiailag legyengültek, kisebb a gyantatermelés, így a kártevők akadálytalanul fejlődtek a növényekben. Jelenleg nem áll rendelkezésünkre olyan rovarölő szer, amivel meggátolható a szúbogarak károsítása, csak azzal segíthetünk a növényeken, ha lehetőleg ideális környezeti feltételeket biztosítunk nekik. Ha elegendő vizet juttatunk a talajba, máris javulni fog a tujafélék komfortérzete, erősödik a fákban a gyantaképződés. A legyengült növényeket más károsítók, gombabetegségek is megtámadhatják, ezért hasznos lehet számukra is az őszi rezes lemosó permetezés.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.novenyvedelem.nak.hu és a www.magyarnovenyorvos.hu honlapokat.

Forrás: Kertészet és Szőlészet