0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Pöttyös újszülöttek

Három vörhenyes színű, pöttyes dámborjú született néhány nappal ezelőtt a Budakeszi Vadasparkban. Elsőként Szőke, a különleges, fehér dámbika és az ugyancsak ritkaságszámba menő fekete dámtehén utódja született meg. A rozsdavörös csöppséget néhány nap múlva két újabb borjú követte. A Budakeszi Vadaspark dámállománya így immár egy tucatnyira bővült.

A Kárpát-medencében őshonos és betelepített fajokat bemutató Budakeszi Vadasparkban a látogatók a dámszarvasokra jellemző mindhárom színváltozatot megismerhetik: láthatnak sötétszőrű tehenet és spíszert (vagyis egyéves, az első agancsát viselő, ugyancsak fekete bikát), „hagyományos” vörös alapon fehér pöttyes dámokat, valamint egy különleges, fehér színű dámszarvast is.

 

A Budakeszi Vadaspark egyik legszebb és legkülönlegesebb nagyvadja, Szőke, a fehér dámbika a napokban ünnepelte a negyedik születésnapját. A látogatók Szőkét valóságos sztárként kezelik – ez nem is csoda, hiszen a fehér színváltozat a dámoknál igen ritka, a magyarországi állomány mindössze egy százaléka ilyen. Külön érdekesség, hogy a bika nem albínó, vagyis a szeme barna és a csülkei is pigmentáltak. Bár a tehenek az újszülött borjakat néhány napig féltő gonddal igyekeznek elrejteni, a kitartó látogatók már megleshették Szőke „elsőszülöttjét”, valamint két másik dámszarvasborjút is a kifutókban.

A nyár eleji dámszaporulat nem érte meglepetésként a vadasparki gondozókat, hiszen a dámok esetében a barcogás, azaz a párzási időszak október-november közé tehető.

A vemhesség a tehén korától függően hozzávetőlegesen hét és fél hónapig tart, így az ellés jellemzően május végére, június elejére esik. A borjak már háromhetes korukban követni kezdik anyjukat, és bár az első két hónapban csak anyatejen élnek, a tejzápfogaik megjelenése után hamar áttérnek a rostban gazdag növényi étrendre.

A bikák és a tehenek általában tizenhét hónapos korukra válnak ivaréretté, a tehenek testnövekedése azonban csak a harmadik, míg a bikáké a hatodik évben fejeződik be. A hathónapos bikaborjak fején már duzzadni kezdenek a jellegzetes agancstövek, kilenchónapos korukban pedig már a „csapos” agancskezdemény is látszik, az ún. kapitális, vagyis kifejlett agancsot azonban általában csak a tizedik életévük betöltése után viselik.

Forrás: Budakeszi Vadaspark