0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Heti két óra a természetben egészségesebbé tesz

Legalább heti két órát kellene a természetben tölteni hetente ahhoz, hogy megőrizzük egészségünket és biztosítsuk saját jólétünket - ezt erősíti meg egy 20 ezer ember bevonásával készült tanulmány.

Az Exeteri Egyetem által vezetett kutatás eredményei szerint heti 120 természetben eltöltött perc az a határ, ami már hatással van a fizikai és a mentális egészségre is. Akik ennél kevesebb időt töltenek el akár városi parkokban, erdőkben, vagy vízpartokon, azoknál ezt a pozitív hatást már nem lehet kimutatni.

A tanulmány 20 ezer ember bevonásával készült Angliában, és azt mutatja, hogy

a kritikus mennyiségű 120 percet nem szükséges egyszerre eltölteni a zöld környezetben: sok rövidebb látogatás is ugyanolyan jótékony hatású, amennyiben kiteszik a heti két órát.

A kutatás eredményeképpen arra is rájöttek, hogy nincs különbség a nők és férfiak, illetve a különböző korosztályok és népcsoportok igényei között sem, de a lakhely minősége vagy esetleges tartós betegségek, fogyatékosságok sem befolyásolják ezt az időtartamot.

Dr. Mat White, Az Exeteri Egyetem Orvosi Iskolájától elmondta: „Eddig is tudtuk, hogy a természetjárás pozitív hatással van az emberi egészségre és jólétre, azonban eddig nem lehetett pontosan meghatározni az optimális természetben eltöltött idő mennyiségét. A legtöbben az otthonuktól csupán 3 kilométeres távolságot tettek meg azért, hogy zöld környezetben töltsenek időt, tehát

már az is pozitív hatással van az emberi szervezetre, ha a közeli (városi) parkot látogatja meg valaki.

Heti két óra remélhetőleg teljesíthető célkitűzés mindenki számára, különösen azért, mert ezt egy hét alatt rövidebb időtartamokra elosztva is érezhető a pozitív eredmény.”

Egyre több bizonyíték utal arra is, hogy a zöldebb környezet is jó hatással van az egészségre, például úgy, hogy csökkenti a légszennyezést. A mostani tanulmány adataihoz az Egyesült Királyság környezetvédelmi szervezete, a Natural England egyik monitoring rendszere szolgáltatott adatot. Ez a világ egyik legnagyobb létező felmérése, mely azt vizsgálja, hogy heti bontásban mennyi időt töltenek az emberek a természetben.

A tanulmány társszerzője, Terry Hartig professzor a svédországi Uppsala Egyetemről elmondta: „Rengeteg oka van annak, hogy a természetben töltött idő miért van jó hatással az egészségre és a jólétre. Ebbe beletartozik az, hogy

kiszakadnak a hétköznapi problémáikból és kívülről tudják azokat szemlélni, illetve csökken a stressz, és minőségi időt tudnak együtt tölteni a barátokkal és a családtagjaikkal.

A mostani felfedezés segítségével az egészségügyben dolgozók már konkrét javaslatokat tehetnek arra, hogy mennyi időt töltsenek a páciensek a természetben az egészség és a jólét megőrzésének érdekében – ahhoz hasonlóan, ahogy a fizikoterápiát is előírják.”

A teljes cikk „Spending at least 120 minutes a week in nature is associated with good health and wellbeing” címen jelent meg a Scientific Reports című tudományos lapban.

Forrás: medicalxpress.com