0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A korai tavasz miatt lekésik a méhek a virágzást

A túl korai hóolvadás miatt korábban virágoznak egyes növények, a méhek azonban még nem ébrednek fel, hogy beporozzák őket. Így viszont csökken a virágok maghozama.

Gaku Kudo a Hokkaido Egyetemről és Elisapeth J. Cooper a Norvég Sarkvidéki Egyetemről rámutattak, hogy a korai hóolvadás következtében

egy kora tavasszal virágzó keltike faj, a Corydalis ambigua azelőtt virágzik, hogy az őt megporzó poszméhek felébrednének a téli álmukból.

A tudósok 19 éve vizsgálják a Corysalis ambigua virágzását Hokkaido sziget egyik hűvösebb erdejében. Minden évben rögzítik, hogy mikor volt a hóolvadás, mikor kezdődött a virágzás, mikor ébrednek fel a növényt megporzó poszméhek, illetve hogy mekkora volt a keltikék maghozama.

Ennek eredményeképpen kiderült, hogy minél hamarabb olvad el a hó, annál korábban virágzik a növény. Azonban a talajban telelő poszméhek ébredéséhez a talajnak el kell érnie a 6 Celsius fokot. Ezért ha korán elolvad a hó, a keltike virágzása és a méhek ébredése elcsúszik egymástól. Minél nagyobb ez a csúszás, annál kisebb lesz a növény maghozama köszönhetően a nem megfelelő arányú beporzásnak.

Forrás: phys.org