0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Európai hőhullám: atomerőművet zárnak be, fehérre festik a síneket, sóval szórják az utakat

A Nyugat-európai hőhullám tartósnak ígérkezik. Franciaország után Németországban dőlnek meg sorban a hőmérsékleti rekordok. A munkásokat szabadságra küldik, a vasúti pályákat fehérre festik.

A hőmérők  olyan értékeket mutatnak, amelyeket az európaiak több évtizede nem láttak. A meteorológusok azt jósolják, hogy a kánikula a következő napokban is kitart. Ez vonatkozik Lengyelországra, Németországra, Hollandiára és Franciaországra is.

Lengyelországban két vajdaságban rendeltek el tegnap hőségriadót.

Németországban csütörtökön két hőmérsékleti rekord is megdőlt, mindkettő az Alsó-Szászország Emsland körzetében.

Először 41,5 ° C-t mértek, de a rekord csak néhány órán át tartott, mert nem sokkal ezután látható volt, hogy a hőmérséklet 42 Celsius fokra emelkedett. Ezért a Zöld frakció német politikusai felszólítják a munkaadókat, hogy a hőségnek leginkább kitett munkavállalóik szabadságot kapjanak, vagy legalábbis lehetőségük legyen otthoni munkavégzésre.

Szükségesnek tartják továbbá az alsó-szászországi Grohnde atomerőmű ideiglenes bezárását.

A reaktor hűtővize ugyanis túl forró ahhoz, hogy biztonságosan vissza jutassák az ökoszisztémába,  a közeli Weser folyóba.

A problémákat a vasúton utazók is tapasztalják – a pályák a hőségben deformálódtak és a vonatok mobilitási problémákkal küzdenek. Az utazni vágyókat arra ösztönzik, hogy változtassanak az utazási dátumukon, vagy váltsák vissza jegyeiket.

A vasút dolgozói fehérre festik a pályákat, locsolják és egyéb hűtési megoldásokkal próbálkoznak, hogy így csökkentsék a pályatest hőmérsékletét.

A Német Meteorológiai Szolgálat szóvivője szerint pénteken a nyugati szövetségi államok hőmérséklete meghaladhatja a 41 fokot.

Hollandiában ugyanilyen meleg van. Deelen városában csütörtökön 41,7 Celsius fokot mértek. Szerdáig tartott az 1944-es rekord, amely 38,6 fok volt.

A helyi útkezelő  munkatársai sóval szórják az aszfaltot.

Azzal magyarázták ezt a megoldást, hogy ennek köszönhetően csökkenthető az úttest hőmérséklete és így megvédhető a sérülésektől.

Az abszolút rekorder viszont Franciaország, ahol az  elmult napokban meredeken kúsztak felfelé a hőmérő értékei.

Szerdán a legmelegebb Veragues városában volt, ahol 46 Celsius  fokot mértek.

Egy nappal később Párizsban is megdőlt az ottani rekord 42,4 Celsius fokkal.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu