Back to top

Napraforgós vendégházak Kárpátalja-szerte

A Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács (KMTT) az utóbbi 2 évben több tanfolyamot indított falusi vendéglátók számára, és egyúttal megszervezte a vidéken található szálláshelyek minősítését, a 30 éve, tehát rég bevált magyarországi mintára. Nemrég Ungvártól Kőrösmezőig – a magyarok által lakott területet teljes egészében lefedve – négyszáz vendégház tulajdonosa vehette át a minősítését igazoló oklevelet és táblát.

A falusi turizmus, azon belül is az agrárturizmus, nem csupán egyszerű kiegészítő jövedelemforrás a vidéken élők számára. A vendéget ugyanis nemcsak kényelmes szálláshellyel és finom vacsorával kell várni, amikor kissé fáradtan, de a nap folyamán a benne megfogalmazódott sok-sok kérdéssel este megérkezik, hanem hiteles információkkal kell neki szolgálni a szűkebb és tágabb környezetünket érintően. Ezért a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács (KMTT) az utóbbi 2 évben több tanfolyamot indított falusi vendéglátók számára, és egyúttal megszervezte a vidéken található szálláshelyek minősítését, a 30 éve, tehát rég bevált magyarországi mintára.

Nemrég Ungvártól Kőrösmezőig – a magyarok által lakott területet teljes egészében lefedve – négyszáz vendégház tulajdonosa vehette át a minősítését igazoló oklevelet és táblát.

Mert hiába emlegetik sokan, hogy a Krím félsziget elcsatolásával megyénknek a turizmusban játszott szerepe felerősödött, ha az ágazat minőségi fejlesztése abbamarad, hamar oda a versenyelőny. Enélkül biztosak lehetünk benne, hogy a vendégek előbb-utóbb elmaradnak. Ezt felismerve lépett a turisztikai tanács, és egész Ukrajnának példát mutatva, a helyi körülményekhez igazítva dolgozta ki a Kárpátaljára vonatkozó napraforgós minősítési rendszert.

– A falusi szállásadók, amikor a vendégek fogadására készülnek, és szűkebb-tágabb környezetük történelmét tanulmányozzák, alaposabban megismerik annak természeti látnivalóit és az épített örökséget. Olyan tudásra tesznek szert, amely megerősíti őket abban, hogy elődeik sok tárgyi és kulturális értéket hoztak létre, és hogy ők maguk is egy hatalmas szellemi kincsestár örökösei – magyarázza Tarpai József, a KMTT tiszteletbeli elnöke. – Az is fontos, hogy a többségi nemzet hozzánk látogató tagjai közvetlen benyomásokat szereznek arról, hogy milyen vendégszeretők, szorgalmasak a kárpátaljai magyarok, s hogy mennyire ragaszkodnak szülőföldjükhöz.

– Úgy tudom, a négyszáz vendégház minősítése másfél év alatt lezajlott.

– A magyar állam támogatásával hatalmas munkát sikerült elvégezni, ezzel is példát mutatva a turisztikában érintett többi szereplőnek – hangzik a válasz. – Ami építkezés, felújítás zajlik Kárpátalja magyarok által lakott településein, az jelentős részben a falusi vendéglátás ezt generáló hatásának köszönhető. T

udni kell, hogy az érintettek 60 százaléka háromnapraforgós minősítést szerzett, ami azt jelenti, hogy a háziakétól elkülönített fürdőszoba és WC áll a vendégek rendelkezésére, az udvaron pihenősarkot alakítottak ki nekik, s a vendégeknek arra is lehetősége van, hogy a szabadban süssenek-főzzenek – ami itt nagyon elterjedt.

De a fejlesztés folyamatos, mert Kárpátalján mindenki tisztában van vele, hogy aki nem képes megújulni, az menthetetlenül lemarad.

– Látható módon vidéki településeinknek most már a falusi turizmus segít megőrizni funkcionális jellegüket – folytatja a szakember. – Az itt élők közül sokan már felhagytak volna a kis­állattartással, ám most, hogy intenzíven foglalkoznak vendégfogadással, újra benépesült a korábban üresen álló baromfiudvar.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/30 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Még tart a szemléletformálás

Lassan, de változik a magyar fogyasztók hozzáállása, a vásárlók egyre inkább a jobb minőséget képviselő, magyar eredetű, esetenként akár a drágább termékeket keresik – azonban még korántsem ért véget a folyamat, véli Zsigó Róbert.

Nagy István: megújítjuk a nemzetipark-igazgatóságokat

Az agrárminiszter sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a nemzetipark-igazgatóságok által végzett feladatok nagy mértékben bővültek az elmúlt időszakban, ehhez pedig a szervezeti struktúrának is törekednie kell. Az átalakítások részeként a 10 igazgatóságon belül 41 természetvédelmi feladatokat ellátó tájegységet hoznak létre.

Kagylókkal tisztítják a vizet

A kagylók vízszűrű képességén alapuló, mobil vízkezelő rendszer prototípusát dolgozta ki két magyar vállalkozás, az S+H Portfolio Zrt. és a Cement Kft.

A jelenlegi európai mézpolitika nem nyújt elegendő védelmet az európai méztermelők számára

Az európai mézpolitika teljességgel tarthatatlan, hiszen nem nyújt elegendő védelmet a laboratóriumi körülmények között létrehozott, főként Ázsiából érkező műmézekkel szemben, ezzel teljesen tönkreteszi az európai mézpiacot és a méztermelőket - jelentette ki Nagy István agrárminiszter Brüsszelben, magyar és spanyol méztermelők tüntetésén elmondott nyilatkozatában hétfőn.

AM: nem késlekedhetünk a közös agrárpolitika 2021 utáni átmeneti időszakára vonatkozó szabályainak elfogadásával

A gazdáknak a jelenlegi közös agrárpolitika (KAP) ez év végi kifutása után is meg kell kapniuk az őket megillető támogatásokat - mondta a magyar delegációt vezető Nagy István agrárminiszter a Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2020. január 27-i brüsszeli ülését követően az Agrárminisztérium (AM) hétfői közleménye szerint.

Az Agrárminisztérium támogatásával helyreállíthatják a károkat a Baráthegyi Majorságban

Egymillió forinttal támogatja az Agrárminisztérium a Szimbiózis Alapítvány által működtetett rehabilitációs Baráthegyi Majorságot, az erről szóló támogatói okiratot Szinay Attila közigazgatási államtitkár adta át Jakubinyi László kuratóriumi elnök részére Miskolcon. A szociális farmot az elmúlt hetekben háromszor érte kutyatámadás, amelynek következtében összesen 22 anyakecske pusztult el.

A zöldség-gyümölcs ágazat támogatásáért fogtak össze

Együttműködési megállapodást kötött a Takarékbank és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az AGROmashEXPO-n. Mint azt a felek hangoztatták: szakmai képzésekkel, piaci előrejelzésekkel, információ- és tapasztalatcserével, tanácsadással segítik a zöldség-gyümölcságazat versenyképességének javítását.

Piacok aranykora

A kormány támogatásainak köszönhetően a helyi termelői piacok száma 2012 és 2019 között a két és félszeresére, 117-ről 298-ra emelkedett - mondta az agrárminiszter szombaton Nagykőrösön.

A magyar gazdák stabil támogatáspolitikára számíthatnak 2020-ban is

A magyar mezőgazdaság kedvező helyzete biztos alapot nyújt ahhoz, hogy határon átívelő együttműködésekkel segítsük a felvidéki gazdák, agrár-vállalkozások versenyképesség növelő és munkahelyteremtő beruházásait - mondta el Nagy István, csütörtök este a Szepsiben rendezett gazdafórumon.

Átadták a Zöld Óvoda címeket – 235 intézmény kapta meg az elismerést

Már tizenharmadik alkalommal ítélték oda a Zöld Óvoda és az Örökös Zöld Óvoda címeket, idén összesen 235 intézménynek. Az okleveleket László Tibor Zoltán, az Agrárminisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára és Kisfaludy László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára adta át.