Back to top

Napraforgós vendégházak Kárpátalja-szerte

A Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács (KMTT) az utóbbi 2 évben több tanfolyamot indított falusi vendéglátók számára, és egyúttal megszervezte a vidéken található szálláshelyek minősítését, a 30 éve, tehát rég bevált magyarországi mintára. Nemrég Ungvártól Kőrösmezőig – a magyarok által lakott területet teljes egészében lefedve – négyszáz vendégház tulajdonosa vehette át a minősítését igazoló oklevelet és táblát.

A falusi turizmus, azon belül is az agrárturizmus, nem csupán egyszerű kiegészítő jövedelemforrás a vidéken élők számára. A vendéget ugyanis nemcsak kényelmes szálláshellyel és finom vacsorával kell várni, amikor kissé fáradtan, de a nap folyamán a benne megfogalmazódott sok-sok kérdéssel este megérkezik, hanem hiteles információkkal kell neki szolgálni a szűkebb és tágabb környezetünket érintően. Ezért a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács (KMTT) az utóbbi 2 évben több tanfolyamot indított falusi vendéglátók számára, és egyúttal megszervezte a vidéken található szálláshelyek minősítését, a 30 éve, tehát rég bevált magyarországi mintára.

Nemrég Ungvártól Kőrösmezőig – a magyarok által lakott területet teljes egészében lefedve – négyszáz vendégház tulajdonosa vehette át a minősítését igazoló oklevelet és táblát.

Mert hiába emlegetik sokan, hogy a Krím félsziget elcsatolásával megyénknek a turizmusban játszott szerepe felerősödött, ha az ágazat minőségi fejlesztése abbamarad, hamar oda a versenyelőny. Enélkül biztosak lehetünk benne, hogy a vendégek előbb-utóbb elmaradnak. Ezt felismerve lépett a turisztikai tanács, és egész Ukrajnának példát mutatva, a helyi körülményekhez igazítva dolgozta ki a Kárpátaljára vonatkozó napraforgós minősítési rendszert.

– A falusi szállásadók, amikor a vendégek fogadására készülnek, és szűkebb-tágabb környezetük történelmét tanulmányozzák, alaposabban megismerik annak természeti látnivalóit és az épített örökséget. Olyan tudásra tesznek szert, amely megerősíti őket abban, hogy elődeik sok tárgyi és kulturális értéket hoztak létre, és hogy ők maguk is egy hatalmas szellemi kincsestár örökösei – magyarázza Tarpai József, a KMTT tiszteletbeli elnöke. – Az is fontos, hogy a többségi nemzet hozzánk látogató tagjai közvetlen benyomásokat szereznek arról, hogy milyen vendégszeretők, szorgalmasak a kárpátaljai magyarok, s hogy mennyire ragaszkodnak szülőföldjükhöz.

– Úgy tudom, a négyszáz vendégház minősítése másfél év alatt lezajlott.

– A magyar állam támogatásával hatalmas munkát sikerült elvégezni, ezzel is példát mutatva a turisztikában érintett többi szereplőnek – hangzik a válasz. – Ami építkezés, felújítás zajlik Kárpátalja magyarok által lakott településein, az jelentős részben a falusi vendéglátás ezt generáló hatásának köszönhető. T

udni kell, hogy az érintettek 60 százaléka háromnapraforgós minősítést szerzett, ami azt jelenti, hogy a háziakétól elkülönített fürdőszoba és WC áll a vendégek rendelkezésére, az udvaron pihenősarkot alakítottak ki nekik, s a vendégeknek arra is lehetősége van, hogy a szabadban süssenek-főzzenek – ami itt nagyon elterjedt.

De a fejlesztés folyamatos, mert Kárpátalján mindenki tisztában van vele, hogy aki nem képes megújulni, az menthetetlenül lemarad.

– Látható módon vidéki településeinknek most már a falusi turizmus segít megőrizni funkcionális jellegüket – folytatja a szakember. – Az itt élők közül sokan már felhagytak volna a kis­állattartással, ám most, hogy intenzíven foglalkoznak vendégfogadással, újra benépesült a korábban üresen álló baromfiudvar.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/30 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Munkaerőhiány a gyümölcsösökben

A szélsőséges idei időjárás Szlovákiában is nagymértékben befolyásolta a gyümölcstermés alakulását. A hosszan tartó, könyörtelen szárazság, a hűvös kora tavaszi nappalok és éjszakák, majd a váratlanul nagy mennyiségű májusi csapadék egyrészt megtizedelte a gyümölcsösök termését, másrészt sokat rontott a gyümölcsök minőségén.

Minőségi tenyészállatok seregszemléje a Kaposvári Állattenyésztési Napokon

A folyamatos piaci kihívások között is színvonalas magyar állattenyésztői munka sikere valamennyiünk számára fontos. Ezért az agrártárca támogatásokkal is segíti az ágazatot, hogy a rendkívül erős nemzetközi versenyben helyt tudjon állni – hangsúlyozta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára, a XIII. Kaposvári Állattenyésztési Napok (KÁN) megnyitóünnepségén, Kaposváron.

Akadályversenyen ismerkedtek az iskolások az év emlősével

Az Agrárminisztérium, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és a Magyar Természettudományi Múzeum égisze alatt működő Vadonleső Program tíz éve indult el a Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer társadalmi alprogjamjaként.

A fiatalítás és a generációváltás is a célja az OMÉK szakmai programjainak

A szakmának is változatos programokat kínál a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK), amely a kiállítás négy napja alatt számos konferenciának és szakmai előadásnak biztosít helyszínt.

Az őshonos fajták megőrzése közös érdekünk

Az őshonos fajok és fajták nemzeti örökségünk részei, éppen ezért a kormány kiemelt feladatként tekint génjeik megőrzésére. Minderről Rácz András környezetügyért felelős államtitkár beszélt a témáról szóló konferencián, a KÁN nulladik napján.

Tenyészbika támogatási program: lehetőség a minőségi javulásra

A legfőbb cél évek óta a minőségi előrelépés húshasznú szarvasmarhákat tenyésztőknél, ez most az új támogatási formának köszönhetően meg is valósulhat. A tenyésztők nagy lehetőséget látnak a programban.

140 milliárd forintos élelmiszeripari fejlesztésekre nyílik lehetőség

Az élelmiszer-feldolgozás fejlesztése az egész magyar gazdaság érdeke, a nagyobb hozzáadott értékű termékekkel nem csak a gazdálkodók és feldolgozók járnak jól. Tavaly októberben jelent meg a második élelmiszeripari fejlesztéseket támogató pályázat, amelyben várhatóan 70 milliárd forint támogatás révén összesen 140 milliárd forint értékben valósulhatnak meg beruházások.

A természetvédelem is része az erdőgazdaság munkájának

Természetvédelmi szakmai találkozóknak adott otthont a Pilisi Parkerdő. A Budai-hegységben található Szénás-hegycsoport Európa Diplomás Területet az Európa Tanács ellenőre tekintette meg, a program a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságával közösen zajlott. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóságával pedig a Life4OakForests pályázat eredményeit ismerhették meg a Parkerdő szakemberei.

A nemzetgazdaság első féléves külkereskedelmi többletének több mint a felét az agrárium adta

A magyar agrárgazdaság az elmúlt években látványos fejlődésen ment keresztül, termelékenysége és jövedelmezősége is nagymértékben emelkedett. Ennek köszönhetően évről évre jelentős mértékben hozzájárul a nemzetgazdaság eredményeihez - mondta el az MTI-nek Nagy István agrárminiszter.

Újabb utat fejlesztettek a Vidékfejlesztési Program forrásaiból

A vidékfejlesztés, a vidéki térségek felzárkóztatása kiemelt fontosságú a kormány politikájában. Jelentős eredmény, hogy a Vidékfejlesztési Program keretében a 2020-ig tartó uniós támogatási időszakban jelentős forrás jut mind a helyi infrastruktúrák, mind pedig a lakosság számára elérhető szolgáltatások fejlesztésére is – mondta Kis Miklós a hajdúnánási külterületi út ünnepélyes átadóján.