Back to top

A Muravidék ízei

Huzimec Zolán és felesége, Ica Szentlőrincen „első bálozók”, a szlovéniai Lendva ízeit hozták el a Gazdanapokra. Elsősorban bioborászattal foglalkoznak, de mellette falusi konyhát is működtetnek.

„Gondoltunk egy nagyot 2012-ben, s belevágtunk a vendéglátásba”- magyarázta a háziasszony. Zoltán fiatal kora óta szőlőt gtermel, borászkodik, ma egy hektáros ültetvényéről Rajnai rizlinget, Olaszrizlinget, Sauvignon blanc-t, Traminit és Rizlingszilvánit szüretel, s hogy ne csak a fehér fajtáikat ismerjék meg a vendégek, kevés rozéval is megörvendezteti a kíváncsibbakat.

Huzimec Zoltán és Ica őrzi a hagyományos ízeket
Fotó: viniczai

Lendvahegyen fénykorában 600 hektárnyi szőlő virított, mára alig harmadát művelik. A birtokok elaprózódtak, s az öregek kihalásával kevés fiatal választja a szőlőtermesztést.

Huzimecék a bort javarészt palackosan értékesítik részben helyben, de a kóstoló után sokan viszik magukkal. Vendégeik zöme Magyarországról érkezik. Ahol csak lehet, megmutatják magukat, rendszeresen részt vesznek hazai rendezvényeken, kiállításokon, Hajdúszoboszlótól Szombathelyig. Sauvignon blanc-uk 2016-ban nyerte el Sárvár Város Bora címet, de részt vettek a Múzeumok Éjszakáján is.

A bor mellett sajt, lekvár, rostos ivólé, pálinka és kenyér készül a portán, nem hagynak veszendőbe semmit, ami a gazdaságukban megterem.

Mintegy félszáz személyt tudnak asztalhoz ültetni, hogy megismerkedjenek a helyi ízekkel, termékekkel. Elsősorban a környékbeli specialitásokkal rakott hidegtálak örvendenek népszerűségnek. A vágott zsír mindig megfogja a vendégeket, akárcsak a teljes kiőrlésű rozs, vagy a hajdinás-diós kenyér, amit maguk sütnek kemencében, akárcsak a csülköt. „Lendva 2011 óta a Bogrács Fővárosa”- hangsúlyozta a háziasszony, hogy háromféle hús kerül a főzőedénybe, s a végeredmény leginkább a magyar pincepörköltre emlékeztet. A sajtok lehetnek füstöltek vagy rózsaborssal, tökmaggal, kaporral, dióval ízesítettek. A helyi „véndős húsnak” híre van.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kecskesajt sült dióval, áfonyával

Tusz Emese élete alapjaiban megváltozott, amikor otthagyta tanári állását, és kecskesajtkészítéssel kezdett foglalkozni. Azt mondja, nem bánta meg a döntést, imádja a szabadságot és a kreativitást, amit az új munkája nyújt.

Már dolgoznak a "vegán csirkén"

Az Egyesült Királyság legnagyobb pékséglánca már dolgozik egy csirkehúst helyettesíteni kívánó vegán terméken. A vásárlók imádták a növényi "kolbásszal" töltött péksüteményüket, ezért tovább bővítik az izgalmas ízvilágú vegán menüt.

Lehet, hogy a farkas megeszi Piroskát és a nagymamát, sőt a juhokra is szemet vetett?

A mesében a bátor vadász megöli a gonosz farkast. Most azonban lehet, hogy a farkas megeszi Piroskát és a nagymamát, de a juhokat és a kecskéket biztosan. Néhány hegyvidéki területről már ki is szorultak a pásztorok.

A Nestlé csaknem 2 milliárd svájci frankot ruház be a csomagolási megoldások fejlesztésébe

Csaknem 2 milliárd svájci frankot ruház be a Nestlé, hogy áttérjen az újonnan gyártott műanyagokról az élelmiszeripari minőségű újrahasznosított műanyagok használatára és felgyorsítsa az innovatív fenntartható csomagolási megoldások fejlesztését - közölte a svájci élelmiszeripari vállalat csütörtökön.

Megtartó anyaföld

Azok többsége, akik a magyar nemzet jövőjéért felelősséget éreznek, egyetértenek abban, hogy a globalizációval járó kihívások közül az egyik legnagyobb probléma a szülőföldről való elvándorlás. Az ősi föld elhagyása a kárpátaljai magyarok körében oly jelentős mértékűvé vált a mögöttünk hagyott években, hogy egyik napról a másikra megállítani lehetetlen.

Spektroszkópia segít értékelni a hús minőségét

Marhahús minőségének értékelésekor hagyományosan egy szakértő ellenőrzi a hús színét, a rostok mintázatát (márványozottság), a hasított súlyt stb. Az ilyen mérés azonban időigényes és lényegesen függ az illető szakértő szubjektív véleményétől.

Az éghajlatváltozás lesz a Grüne Woche 2020 fő témája

A fenntarthatóság, a természeti erőforrások megőrzése és a környezetbarát termelési módszerek lesznek a leginkább terítéken a világ vezető mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti vásárán. Még meg sem nyílt a kiállítás, máris rekordok születtek: 72 országból több mint 1800 kiállító mutatja be termékeit. A partnerország idén Horvátország, amely „A mezőgazdaság kultúráját” viszi el Berlinbe.

Forralt bor: egy igazi lélekmelengető ital

A tél mindezidáig megtréfált bennünket. Az igazi forraltborfogyasztók legnagyobb bánatára nem jöttek igazán a hidegek, az arcra piros színt festő, a kezünket gémberítő zimankó. Pedig a forraltborhoz nem csak megfelelő alapanyagok, hanem megfelelő külső körülmények is szükségeltetnek.

A GVH eljárást indít a Master Good és a SáGa Foods összefonódásának ügyében

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ellentmondó piaci adatok miatt eljárást indít a Master Good és a SáGa Foods összefonódásának ügyében - közölte a versenyhatóság szerdán az MTI-vel.

„Több elismerést a gazdáknak!“

„A gazdák joggal várnak több elismerést mindazért az erőfeszítésért, amit a környezet- és természetvédelemért, a biodiverzifikálásért és állatjólétért tesznek“, figyelmeztetett Joachim Rukwied, a Német Paraszt-szövetség (DBV) elnöke a Passauer Neue Presse napilapnak adott nyilatkozatában, néhány nappal a Nemzetközi Zöld Hét megnyitása (és a vásár előtt tartott szokásos tüntetések) előtt.