Back to top

A Muravidék ízei

Huzimec Zolán és felesége, Ica Szentlőrincen „első bálozók”, a szlovéniai Lendva ízeit hozták el a Gazdanapokra. Elsősorban bioborászattal foglalkoznak, de mellette falusi konyhát is működtetnek.

„Gondoltunk egy nagyot 2012-ben, s belevágtunk a vendéglátásba”- magyarázta a háziasszony. Zoltán fiatal kora óta szőlőt gtermel, borászkodik, ma egy hektáros ültetvényéről Rajnai rizlinget, Olaszrizlinget, Sauvignon blanc-t, Traminit és Rizlingszilvánit szüretel, s hogy ne csak a fehér fajtáikat ismerjék meg a vendégek, kevés rozéval is megörvendezteti a kíváncsibbakat.

Huzimec Zoltán és Ica őrzi a hagyományos ízeket
Fotó: viniczai

Lendvahegyen fénykorában 600 hektárnyi szőlő virított, mára alig harmadát művelik. A birtokok elaprózódtak, s az öregek kihalásával kevés fiatal választja a szőlőtermesztést.

Huzimecék a bort javarészt palackosan értékesítik részben helyben, de a kóstoló után sokan viszik magukkal. Vendégeik zöme Magyarországról érkezik. Ahol csak lehet, megmutatják magukat, rendszeresen részt vesznek hazai rendezvényeken, kiállításokon, Hajdúszoboszlótól Szombathelyig. Sauvignon blanc-uk 2016-ban nyerte el Sárvár Város Bora címet, de részt vettek a Múzeumok Éjszakáján is.

A bor mellett sajt, lekvár, rostos ivólé, pálinka és kenyér készül a portán, nem hagynak veszendőbe semmit, ami a gazdaságukban megterem.

Mintegy félszáz személyt tudnak asztalhoz ültetni, hogy megismerkedjenek a helyi ízekkel, termékekkel. Elsősorban a környékbeli specialitásokkal rakott hidegtálak örvendenek népszerűségnek. A vágott zsír mindig megfogja a vendégeket, akárcsak a teljes kiőrlésű rozs, vagy a hajdinás-diós kenyér, amit maguk sütnek kemencében, akárcsak a csülköt. „Lendva 2011 óta a Bogrács Fővárosa”- hangsúlyozta a háziasszony, hogy háromféle hús kerül a főzőedénybe, s a végeredmény leginkább a magyar pincepörköltre emlékeztet. A sajtok lehetnek füstöltek vagy rózsaborssal, tökmaggal, kaporral, dióval ízesítettek. A helyi „véndős húsnak” híre van.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Paradicsom-tájfajták árpádföldi honfoglalása

Mi is az a tájfajta, és miért próbáljuk meg a kertünkben termeszteni? Ez egy olyan kérdés, amivel nem tudtam volna mit kezdeni kb. 4 évvel ezelőtt, amikor még csak a piros fürtössel, a nagy befőzővel és a pici, akár sárga vagy egyéb színű koktélparadicsommal találkoztam. Azóta már több mint 20 paradicsom-tájfajta nő árpádföldi kertemben, és nincs megállás a gyűjtemény bővítésében.

Süssünk, főzzünk gyógynövénnyel

Kertünk gyógynövényeit érdemes megismerni az étkezéseinkben betöltött szerepük felől is, vannak ugyanis olyanok, amelyek fűszerek is egyben, ilyen a kakukkfű, a szurokfű, a fokhagyma. Néhány izgalmas és igen finom receptet ajánlunk most ahhoz, hogy a gyógynövények nagyobb teret kapjanak a konyhában is. Jó egészséget hozzá!

Dél-Afrikában is hódít a jövő élelmiszere

A rovarokat a jövő élelmiszerének tartják. Már kapható a belőlük készült liszt, valamint sós és édes csemegék. Néhány étterem kínálatában szerepel pár rovar-ínyencség; Dél-Afrikában pedig megnyílt az első étterem, ahol csak rovarokat szolgálnak fel.

Kecskesajt és „kőműveskézkrém”

Izerné Kiss Helga és családja 2008-ban vágott bele a núbiai kecskék tartásába és tenyésztésébe: foglalkoznak gidák értékesítésével, illetve kecsketejből készítenek joghurtot, túrót, túrókrémet, különböző félkemény sajtokat. Zalaszentgrót Csáford városrészének szőlőhegyén található portájukon termékkóstolóval, vásárlási lehetőséggel várják vendégeiket, és a kecskék megtekintése is sokak számára vonzó program.

A fiatalítás és a generációváltás is a célja az OMÉK szakmai programjainak

A szakmának is változatos programokat kínál a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK), amely a kiállítás négy napja alatt számos konferenciának és szakmai előadásnak biztosít helyszínt.

Zökkenőmentes szüret, kiváló évjárat

Villányban egyöntetű vélemény, hogy nagyon jó az évjárat. Ugyanez hangzott el a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának – HNT - elnökségi ülésen is, így országosan bizakodó képet festenek a gazdák.

Meddig hat? - Új ismeretterjesztő program és honlap az antibiotikum-rezisztencia elleni küzdelem jegyében

Az antibiotikum-rezisztencia világszerte egyre nagyobb gondot okoz a humán és az állategészségügy területén egyaránt. A probléma súlyosságát felismerve, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az Agrárminisztériummal közösen elindította a „Meddig hat?” című ismeretterjesztő és szemléletformáló programot, valamint az ahhoz kapcsolódó tematikus honlapot.

A lefékező Európában is hasít a hazai kisker

Értékben 7,7 százalékkal bővült a napi fogyasztási cikkek magyarországi piaca 2019 második negyedévében.

A természetvédelem is része az erdőgazdaság munkájának

Természetvédelmi szakmai találkozóknak adott otthont a Pilisi Parkerdő. A Budai-hegységben található Szénás-hegycsoport Európa Diplomás Területet az Európa Tanács ellenőre tekintette meg, a program a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságával közösen zajlott. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóságával pedig a Life4OakForests pályázat eredményeit ismerhették meg a Parkerdő szakemberei.

Ha ezt esszük, megmenthetjük a Földet!

Kaktuszok, algák, hínárok, tökvirág és lótuszgyökér. Ezek a növények is rajta vannak a jövő 50 egészséges élelmiszerének a listán, amelyek fogyasztása nem csak az emberi szervezetnek kedvező, hanem megmenthető a Föld is velük.