Back to top

Szemtanúi lehetünk a legegészségesebb élelmiszerek születésének

Ki ne vágyna arra, hogy valóban egészséges, vegyszert szinte sose látott élelmiszer kerüljön az asztalára! De vajon léteznek még olyan zugai a világnak, ahol a tehenek, a tyúkok, a kecskék és egyéb jószágok a mezőn, a porta körül legelve vagy csipegetve táplálkoznak? Esetleg mindezért az „Isten háta mögötti” területre kell utaznunk?

Az Őrség üde rétjein legelő tehéncsorda
Az Őrség üde rétjein legelő tehéncsorda
Fotó: BNE
Nos, a válasz, igen, léteznek még ilyen területek hazánkban is.

Ezek közül most az Őrség az, ahol augusztus 20.-ig, mi magunk is szemtanúi lehetünk az egészséges élelmiszerek születésének.

A HÉTRÉTORSZÁG a Szerek és Porták Köztiválja ugyanis, különös színfolt a hazai fesztiválok kínálatában. A helyben élő és gazdálkodó emberek otthonaiba látogathatunk, és akár részt is vehetünk a mindennapi munkájukban, az élelmiszerkészítéstől, tökmagolaj sajtolástól kezdve a korongozásig.


A Ferencz portán a háziasszony a maga készítette sajtokkal.
A Ferencz portán a háziasszony a maga készítette sajtokkal.
Fotó: BNE

Szalafőn, a Templomszeren a Ferencz portán tehenek, kecskék, juhok, malacok, pulykák, tyúkok láthatók és akár etethetők is. Ám ami a legvonzóbb, hogy a házigazdák az Őrségi Nemzeti Park területén legelő tehenek, kecskék tejéből készült vajat és különféle ízesítésű sajtokat állítanak elő. Portékájuk annyira kapós, hogy még piacra se kell vinni, helyben értékesítik.

Szalafő, Felsőszeren a Batha portán, az Őrség hagyományos és igen egészséges termékének a tökmagolaj készítésének lehetünk részesei. Az interaktív olajütés során kézi eszközöket használnak, mint egykoron öreganyáink.

Az Őrség nevezetes műemlékegyüttese Szalafő-Pityerszeren.
Szalafő-Pityerszer műemléke
Fotó: BNE

De barangolva Szalafő portái között megcsodálhatjuk, a hajdani világról tanúskodó pityerszeri műemlékegyüttest is. 

Felsőmarácon, Vajai István portáján a vegyszermentes kertben termett friss zöldségek, gyümölcsök és gyógynövények, az ezekből készült házi szörpök, szirupok, lekvárok, valamint a „lélegző” udvar adta kikapcsolódás, feltöltődés lehetősége vár minket.

Ispánkon, a Keleti szeren megtudhatjuk, hogy milyen Eszti falusi vendégasztala, ahol a háziasszony saját lisztből, a nagymama receptje alapján különféle termékeket  készít. E portán kóstolhatunk és az ételkészítésben is részt vehetünk.

Hegyhátszentjakabon Kiss Norbert lepárló műhelyében az illóolajok és hidrolátumok titkokkal övezett világába cseppenhetünk,

melyek előállításához csak organikus körülmények között termesztett, illetve gyűjtött növényeket és kristálytiszta, iható forrásvizet használ. 

Az Őrség és a hozzá simuló Vendvidék híres az erőiről és az ott termett gombákról is. Orfalun Jakucs Erzsébet és Stefanovits Pál biológus-kertészmérnök házaspár portája vár minket. A házigazdákkal pedig gombásztúrára indulhatunk.

Szintén Orfaluban, Gyenes Csilla füvesasszony és Galambos Gyula méhész portáján – a gyógynövényekkel teli, madárbarát kialakítású, oltalom alatt álló öreg kaszálógyümölcsösben –vezetett ökosétán vehetünk részt. A házigazdák üvegkaptár előtt mesélnek a méhek titkos életéről, az egyedi méhesház gyógyító erejéről és mézkóstoló útján mutatják be a fajtamézeket. Az érdeklődők védőruhába öltözve segíthetnek a méhésznek, és valamint kemencében, nyílt tűzön és sparhelten főzött népi ételeket fogyaszthatnak.

Házi tejből készítik a sajtokat az Őrségben
Házi tejből készített sajtok az Őrségben
Fotó: BNE
Az Örség és  Vendvidék se képzelhető el az igazi hungarikum, a pálinkakészítés nélkül. Viszák falu szeszfőzdéjében Szabó Gábor főzőmester vezetésével végig követhetik a látogatók a hagyományos pálinkafőzés lépéseit  egészen a kóstolásig.

Nos, ezek csak ízelítők mindabból, ami a HÉTRÉTORSZÁG a Szerek és Porták Köztiválján vár minket.

Az ottlétünk pedig nem csak az élmény, hanem az élelmiszerek szempontjából is lényeges. Hiszen ahhoz,

hogy valóban egészséges legyen a táplálékunk, fontos, hogy ne az étel utazzon hozzánk sok száz, vagy ezer kilométert.

Ez esetben ugyanis a tartósításához gyakorta vegyszereket használnak. Persze vannak ezekre vonatkozó szigorú szabályok, határértékek, mintavételezés, ellenőrzés és a túllépők esetében bírság, vagy élelmiszer megsemmisítés is. Ám azt senki se vitatja, sőt a világban egyre inkább hangsúlyozott tény, hogy a helyben megtermelt és fogyasztott élelmiszer a legegészségesebb. Arról nem is beszélve, hogy környékünkön, régiónkban, országunkban élők, gazdálkodók megélhetését is segítjük, valamint a környezetünket se szennyezzük agyon, ha nem igen messziről szállított élelmiszert fogyasztunk.

Forrás: 
BNE/hetretorszag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kinek a húsos, kinek a zsíros: házias ízekkel jövedelmezőbb a vállalkozás

Horváth Zoltán szerint a hozzáadott munka jelenti az igazi értéket, és úgy találta, hogy ez a sertésfeldolgozásra is igaz. Ugyanis amikor különböző termékeket készített a húsból, jövedelmezőbbnek bizonyult a vállalkozás.

Hétmillió egy kutyáért?

Emma Gray pásztor bocsátotta árverésre a két és fél éves Megant, aki pásztorkutyák tenyésztésével és képzésével foglalkozik. Gray saját korábbi rekordját döntötte meg, tavaly egy hasonló kutyát 15 ezer fontért adott el. A kiképzett pásztorkutyák átlagosan kétezer fontba kerülnek.

Különleges programokkal népszerűsítik a barlangokat márciusban

Idén is megrendezik a barlangok hónapját márciusban, a kampány ideje alatt kedvezményes jegyárakkal, különleges programokkal várják az érdeklődőket a nemzeti parkok - mondta el Rácz András környezetügyért felelős államtitkár a Baranya megyei Abaligeten, a programsorozat szerdai megnyitóján.

Hasít az uniós tejipar

Jó évet zártak az Európai Unió tejfeldolgozói és az európai tejipari exportőrök többsége, hiszen 2019-ben több árut tudtak eladni harmadik országokban, mint az előző évben. A legkeresettebb a sovány tejpor és a sajt.

A koronavírus miatt felesleges felhalmozni, élelmiszerhiánytól sem kell tartani az OKSZ szerint

Bár egyes tartós élelmiszerek iránt megnőtt a kereslet, nem kell áruhiányra számítani, és indokolatlan a lakossági felhalmozás - hívja fel a figyelmet az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Magyar borászati bemutatót tartottak Varsóban

Magyar borászati bemutatót tartottak szerdán Varsóban, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) rendezvényén a legutóbbi országos borversenyen díjazott huszonhat pincészet mutatkozott be a lengyel üzleti partnerek előtt.

Szeretnék, ha Lenny Kravitz is megkóstolná a balatoni borokat

Az amerikai rocksztár képviselői mellett, világhírű magyar akrobaták, harcművészek és balett – táncosok is licitálhatnak majd azokra a dedikált borokra, amelyeket Balatonfüreden árvereznek el február 29-én a GasztroPikniken .

Megnyugtató eredmények a Nébih kenhető sajtkészítmény tesztjén

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 31 kenhető sajtkészítményt vizsgált a legújabb Szupermenta terméktesztjén. A komplex ellenőrzésbe ezúttal is beletartoztak a laboratóriumi vizsgálatok és a termékek jelölésének vizsgálata is. A feltárt hiányosságok miatt összesen 20 esetben indult hatósági eljárás.

Így lehet talpon maradni kistermelőként a mezőgazdaságban

Domanyik András 1962-től a mezőgazdaságban dolgozik. Volt a Mezőfalvi TSZ főállattenyésztője. 1986-től a saját gazdaságát viszi.1200 anyajuhhal kezdett, egy juhhodályból és juhászlakásból álló telepet bérelve a tsz-től. Vallja a korszerűsítést szolgáló pályázatok lehetőségeivel élni kell.

Véleményeket vár az Európai Bizottság

A fenntartható élelmiszer-rendszerek kialakításával kapcsolatos véleménynyilvánítást tesz lehetővé az Európai Bizottság.