Back to top

Ötödével nőtt az élőmarhaexport

Júniusban a KSH tájékoztatása szerint – 2018 VI. hónap áraihoz viszonyítva – a vágósertés kilónkénti ára 94, a vágójuhoké 36, a vágómarháé 15, a vágóbaromfié 7, a nyerstejé pedig 6 forinttal drágult, a tojás ára stagnált. A gabona 6,5 százalékkal került többe.

A KSH adatai szerint 2019. I-VI hónapokban a vágósertés termelői átlagára (malac és süldő nélkül) 396 Ft/kg volt, 10,1 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

A felvásárlási ár júniusban a 2018. VI. havi kilónkénti 368 forinttal, valamint az előző havi 450 Forinttal szemben drasztikusan nőtt, 462 forintra emelkedett.

Ugyanakkor májushoz viszonyítva nagymértékben, 47 darabbal 278 ezerre zuhant az eladott mennyiség, de júniusban a tavaly ilyenkor mért forgalomtól is 18 ezerrel elmaradt. Június 30-ig a 2018 évinél 6,4 százalékkal kevesebb, összesen 1884 ezer darab 223136 tonna vágósertést értékesítettek. Az eladási átlagsúly 118,4 kg volt.

A vágómarha értékesítési átlagára (borjú nélkül) 2019 első hat hónapjában hónapokban 414 Ft/kg volt, 1,8 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

A felvásárlási átlagár júniusban 432 Ft volt, ez kilogrammonként 15 forinttal haladta meg a tavaly ilyenkor mértet, május viszonyítva azonban szinten maradt.

Az első félévében 24687 db, összesen 12155 tonna vágómarhát értékesítettek. A létszám 3,1 százalékkal, az összsúly pedig 1,1 százalékkal alulmúlta a tavalyit. Ugyanakkor az élő szarvasmarha kivitel 22 százalékkal nőtt. Az export mintegy harmada Törökországba, 10-20 százaléka pedig Ausztriába és Horvátországba irányult.

2019. I-VI. hónapokban a nyerstej átlagára 3,6 százalékkal erősödött, a kereskedés 803592 tonnát, az árbevétel pedig 80,3 milliárd forintot tett ki. Júniusban 99 Ft volt a felvásárlási ár, ez szintén ugyanannyi, mint májusban volt. A zsírtartalom 3,5 százalék, a fehérje-koncentráció 3,2 százalék volt. Az előbbi mutató 0,1 százalékkal idei mélypontjára csökkent, az utóbbi paraméter szinten maradt.

Az első félévében a vágójuh termelői átlagára 824 Ft/kg volt, 5,4 százalékkal több mint egy évvel korábban. Az első félévben az élőbárány, ezen belül a könnyű bárány legdrágább - 921,80, illetve 942,10 Ft/kg - áprilisban volt, míg alig több mint 800 forintot júniusban fizettek érte. A felvásárolt vágóalapanyag 3700 tonnát tett ki, 2018-hoz képest 9,3 százalékkal kevesebbet.

Júniusban a felvásárlási átlagár 763 Ft volt kilónként, ami tavalyi 727 Ft, egy hónappal ezelőtt, májusban még 793 Ft volt. A forgalom júniusban csupán 522 tonna volt, ami némileg elmaradt az V. havi 553 tonnát kitevő értékesítéstől, emellett 78 tonnával alulmúlta a tavalyi volument is.

A KSH adatai szerint a vágóbaromfi termelői átlagára júniusban - 2018. VI. hónapjához viszonyítva - a felvásárlási átlagárak az alábbiak szerint alakultak: vágócsirke: 266 Ft/kg, tavaly 257 Ft/kg: vágóliba: 630 Ft/kg, tavaly 629 Ft/kg; vágópulyka: 383 Ft/kg, tavaly 367 Ft/kg; vágókacsa: 325 Ft/kg, tavaly 339 Ft/kg. A vágókacsáért kilogrammonként 14 forinttal adtak kevesebbet, a húslibáért viszont 1 forinttal, a vágópulykáért 16 forinttal, a pecsenyecsirkéért pedig 9 forinttal fizettek többet a felvásárlók, mint egy éve ilyenkor. Az egy hónappal korábbi, májusi árakkal összevetve a vágóliba ára kilónként 16 forinttal csökkent, a csirkéé stagnált, a vágókacsáé viszont 6 forinttal, a vágópulykáé pedig 3 forinttal nőtt.

VI. havi felvásárlás 42211 tonna volt, ami 4778 tonnával ugyan elmarad az előző havi és 124 tonnával a múlt évi volumentől, de így is jelentős.

2019. I. félévében az étkezési tojás termelői átlagára 19 Ft volt, 4,7 százalékkal kevesebb, mint tavaly ilyenkor. Júniusban 18 forintot adtak a felvásárlók a tojás darabjáért, épp úgy, mint egy hónappal és mint egy évvel ezelőtt.

Forrás: 
KSH

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

300 ezer élőállatot vittek Magyarországról Kazahsztánba

Sikertörténet a magyar-kazah agrár-kapcsolatokban, hogy az év eleje óta csaknem 300 ezer élőállatot vásárolt az ázsiai ország Magyarországtól - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) külső piacok fejlesztéséért és koordinálásáért felelős miniszteri biztosa, miután Kazahsztán fővárosában találkozott Gulmira Iszajeva agrárminiszter-helyettessel.

Németország: Aggasztóan magas a baromfihúsban található antibiotikumok aránya

A Német Szövetségi Kormány aggodalmát fejezte ki a baromfihúsban található antibiotikumok mennyisége miatt, miután egy jelentés kimutatta, hogy a csirkehúsban egyre több az antibiotikumnak ellenálló szuperbaktérium.

Kukorékolhat egy kakas kora reggel? A bíróság döntött!

Aki vidéken él, vagy ott tölti a szabadságát, biztosan hallotta már kora reggel a kakas kukorékolását. Van aki számára ez idilli vagy csak természetes, de olyan is akad, akit annyira idegesít, hogy beperelt egy kakast.

A Fülöp-szigeteken is megjelent az afrikai sertéspestis

Az első jelentések szerint 7500 sertést öltek le a szigetvilágban, miután először mutatták ki a rettegett vírust házisertés állományokból. A kényszervágásokat két farmon kellett végrehajtani, Manilától nem messze.

Vízválasztóhoz ért a magyar juhágazat

A következő 5 év vízválasztó lesz a magyar juhtenyésztésben, hiszen évtizedek óta alig, sőt visszafejlődő ágazatról beszélünk, amely nagyon távol esik az élvonalat képviselő országok juhtartóinak teljesítményétől. Ha most nem lépünk gyorsan és határozottan, akkor néhány éven belül nem lesz számottevő a magyar ágazat.

Csökkent a sertésvágások száma

Hosszú idő után, az idei első fél évben ismét csökkent a vágóhidak sertésvágásainak száma. Ezt részben az okozza, hogy a környező országokban - például az afrikai sertéspestis által sújtott Romániában - erősen megnőtt az élő állat iránti kereslet - írja pénteki számában a Világgazdaság.

Tenyészbika támogatási program: lehetőség a minőségi javulásra

A legfőbb cél évek óta a minőségi előrelépés húshasznú szarvasmarhákat tenyésztőknél, ez most az új támogatási formának köszönhetően meg is valósulhat. A tenyésztők nagy lehetőséget látnak a programban.

A liszt és a péksütemények éves áremelkedése tovább gyorsult

Augusztusban átlagosan 3,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az egy évvel korábbiakhoz képest, júliushoz viszonyítva 0,1 százalékkal csökkentek - közölte kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az éves áremelkedés üteme harmadik hónapja csökken, júliusban 3,3 százalékos volt. Elemzők 3,2 százalékot vártak augusztusra.

A nyerstej árának növelésére van szükség

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács korábbi kommunikációiban is többször kihangsúlyozta, hogy rendkívül fontos feladat a tejtermelőktől a kiskereskedőkig, vagy a nyerstejtől a késztermékig jelen lévő, az elmúlt időszak általános költségnövekedésből eredő feszültségek rendezése.

A hétvégén a libamájé lesz a főszerep a Vajdahunyad várban

Libamáj fesztivált rendeznek a Vajdahunyad várban szeptember 14-15-én - mondta Ökrös Mariann, a Magyar Libamáj Szövetség elnöke az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.