Back to top

Reggeli fenntartható gabonából

Tudósok arra kérik a gabonapehelygyártó óriásokat, hogy fenntartható módon termesztett gabonaféléket használjanak termékeik alapanyagaként. Egy amerikai tanulmány szerint több százezer hektárnyi termőföldet lehetne így átalakítani.

A Union of Concerned Scientists (UCS) amerikai nonprofit szervezet legújabb tanulmánya szerint hatalmas területen segítené a fenntartható mezőgazdasági termelés elterjedését, ha a nagy gabonapehelygyártó cégek így termesztett gabonaféléket használnának alapanyagként — számolt be a modernfarmer.com.

Mint írják, az utóbbi évtizedekben a rendelkezésre álló számos gabonaféle közül kettő, a búza és a kukorica dominálta ezt az iparágat.

Márpedig ezeket a gabonaféléket épp a legkevésbé fenntartható módon termesztik: a kukorica például sokszor ugyanazon a helyen marad, vagy más haszonnövénnyel vetésforgóban termesztik, így a talaj jobban ki van téve az eróziónak, ami környezeti problémákhoz vezet. Ehelyett minél változatosabb vetésforgókra lenne szükség, illetve arra, hogy a vetésforgókban takarónövényeket használjanak.

A 4 fő gabonapehely-gyártó az Egyesült Államokban - a General Mills, a Kellogg Company, a Post Holdings és a Quaker Foods - uralja a piac 86 százalékát, így valóban fontos, hogy ők milyen vállalásokat tesznek.

Marcia DeLonge, a UCS senior tudósa szerint határozott, sőt agresszív lépésekre van szükség: “azok az ételek, amelyekkel sokan nap mint nap találkozunk, nagy hatással lehetnek a termőföld védelmére, a víztisztaságra, és segíthetnek a klímaváltozással kapcsolatos megoldásokban is”. A tanulmányban

konkrét számításokkal is alátámasztották, hogy ha egy-egy nagy gabonapehelygyártó csak a legnépszerűbb reggeliző termékeinek alapanyagát szerezné be fenntarható gazdálkodásokból, akkor akár több, mint százezer hektár termőföldet lehetne ily módon átalakítani.

A General Mills már ígéretet tett arra, hogy 2030-ig egymillió hektárnyi, hagyományos művelésű területet alakít át.

Forrás: 
modernfarmer.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Miniszter: biztos a csúszás, a mértéke kérdéses

Már csak azon megy a vita, hogy egy vagy két év lesz-e az agrártámogatások átmeneti időszaka – jelentette ki Nagy István, aki szerint addig sem szabad a fejlesztésekkel leállni.

Tudósok féltik a ma született gyermekek életét

Az éghajlatváltozás egyre több ember egészségét károsítja, különösen a gyermekekét. Erről tett közzé friss tanulmányt a Lancet Countdown csoport, amely a világ minden tájáról mintegy 100 szakértőt tömörít. A tudósok 35 különféle intézményből és országból érkeztek, valamint az Egészségügyi Világszervezettől (WHO) és különböző egyetemekről.

Szereti ön a Bug Mac hamburgert és a lisztkukac-muffint?

Ha ön egy étteremben rovart találna a hamburgerében, akkor valószínűleg visszaküldené. Ám az egyik angol gazdaságban teljes mértékben csúszó-mászó rovarokból készült, szaftos harapnivalókat készítenek, és ráadásul azt állítják, hogy a marhahúsnál jobb az ízük.

Mérsékelt ármozgások

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

Ételt ne dobj ki – tészta, krumpli és rizs

A világon a megtermelt étel egyharmada kárba megy, aminek 80%-a még ehető is lenne. Eközben már a pazarlás helyétől pár száz méterre akadna olyan, aki szívesen megenné az adott ételt. Erre találta ki három magyar diák a FoodOverflow rendszert, amelyben felajánlhatjuk a megmaradt ételt annak, aki elmegy érte. Ám az ételpazarlás ellen otthon mi magunk tehetjük a legtöbbet.

Ezt a gluténmentes gabonát érdemes gyakran enni

Csodagabonaként tekintenek rá a sok jótékony hatás miatt, ennek ellenére még csak most kezdik el ismét felfedezni ezt az ősi gabonát. A húsmentes táplálkozás, valamint a gluténérzékenység elterjedésével újra felfigyeltek a kölesre.

Új étel a terítéken: a levegő alapú húspótló

A levegőben található elemekből előállított, vegán húspótló szenzációjával állt elő egy amerikai cég. Az Air Protein szerint ez lehet a következő ételőrület, ami ráadásul a környezet védelmét is szem előtt tartja.

Szárnyaló e-kereskedelem

Úgy tűnik, az Amazon szárnyalása megállíthatatlan. Az eredetileg online kereskedelemben érdekelt, és mostanra ott már vezető pozíciót elért vállalkozás más üzletágakba is beteszi a lábát, így az élelmiszer- és állateledel-forgalmazásba, de a pénzügyi szolgáltatások piacán is mind aktívabb.

Stabil a tejágazat helyzete

A tejágazat helyzete stabil, a nemzetközi tejpiacon nincs felesleg, a tej hathavi átlagára is igen magas – hangsúlyozta Bognár Lajos, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, országos főállatorvos csütörtökön, Gárdonyban.

Dokumentumfilm mutatja be a Janka Tanya autista fiataljait

A Hosszú út című film a tótvázsonyi segítő közösségben élő sérült fiatalok mindennapjairól készült, a társadalmi beilleszkedés bátorító példájáról szól. A dokumentumfilm létrejöttét a SPAR támogatása tette lehetővé.