Back to top

Az agráriumnak új ünnepnapja van

Bár hivatalos ünneppé csak tavaly nyilvánították, az elkötelezett szervezők munkájának köszönhetően már a 3. Földművesek Napját tartották szeptember 7-én Bugyi nagyközségben. Itt az eseménnyel egy időben rendezték a már hagyományos Krumplifesztivált. Az eseményen részt vett dr. Torgyán Józsefné Cseh Mária, az emléknap kezdeményezőjének özvegye is.

A Földművesek Napja megrendezésének ötlete még 2015-ben Csokonyavisontán, Nagyatádi Szabó István, első kisgazda miniszter szülőfalujában merült fel, emlékeztetett a rendezvényen Petráss László alapító szervező. Mint mondta, a gondolat néhai Torgyán József, volt földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztertől származik, aki ezt a napot a „csizmás” miniszter születésnapjához igazítva (szeptember 17.) képzelte el. A gondolatból hamar tett lett, az esemény megszervezését 2016 őszén, szintén Csokonyavisontán, szerződésbe is foglalták. Ezt Torgyán József mellett aláírta Lambert Győzőné, az Arany-Korona Alapítvány képviselője, Harasztia Attila, Csokonyavisonta polgármestere és Petráss László. Akkor és ott állapodtak meg az első emléknap dátumában és helyszínében (2017. szeptember 17., Csokonyavisonta). Ezen azonban Torgyán József már nem vehetett részt, abban az évben januárban hunyt el. Petráss László ekkor kereste fel Turi-Kovács Béla és Szászfalvi László képviselőket,

támogatásukat és azt kérve, hogy az Országgyűlés határozatban mondja ki: Nagyatádi Szabó István születésnapja, szeptember 17-e legyen a Földművesek Emléknapja.

Petráss László Torgyán Józseftől vette át a szervezési feladatokat
Petráss László Torgyán Józseftől vette át a szervezési feladatokat
Még mielőtt ez megtörtént volna, Csokonyavisontán megrendezték az első emléknapot, amit a szerződés szerint minden évben más településen tartanak. Így Csokonyavisonta polgármesterétől a megszentelt Földművesek Napja zászlaját a 2. rendezvény helyszíne, Vasad polgármestere, Marton József Zoltán, tőle pedig Bugyi nevében Somogyi Béla, az idei megemlékezésnek helyt adó nagyközség polgármestere vette át.

Időközben, tavaly ősszel, az Országgyűlés határozatában egyhangúan megszavazta (18/2018. X.3.), hogy szeptember 17-e a Földművesek Emléknapja legyen.

Az idei, tehát az immár országgyűlési határozatba foglalt emléknapot az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatásával rendezhették meg a szervezők

és Bugyi nagyközség önkormányzata, akik minden tekintetben méltó rangra emelték az esemény színvonalát.

Somogyi Béla, Bugyi polgármestere megtiszteltetésnek nevezte, hogy nagyközségüket választották a szervezők a 3. emléknap helyszínéül
Somogyi Béla, Bugyi polgármestere megtiszteltetésnek nevezte, hogy nagyközségüket választották a szervezők a 3. emléknap helyszínéül
Somogyi Béla polgármester megtiszteltetésnek nevezte, hogy nagyközségüket választották a szervezők a 3. emléknap helyszínéül, itt ugyanis 12 éve rendeznek egy olyan (krumpli)fesztivált, amelyen igyekeznek bemutatni a helyi földművelők terményeit, termelőeszközeit, és nemcsak a régieket, hanem a mostaniakat is, hogy a fiatalok lássák a fejlődést. Megtapasztalható közelségbe kívánták hozni a földművelés kultúráját és a hozzá szorosan kapcsolódó kézművességet, néphagyományt, népi kultúrát. Ennek szellemében már az első fesztiválokat komoly tartalommal töltötték meg, ahogy a polgármester fogalmazott, az agrárszakma jeles képviselői tartottak előadásokat a legkorszerűbb technológiákról és technikákról. Mint mondta, az idei krumplifesztivál kiemelkedő eseményét a Földművesek Napja jelentette, ahol méltó módon ünnepelhetik meg a gazdáikat.
Farkas Sándor: a magyar gazdálkodók érdekeit mindenekelőtt a magyar termőföld védelmével tudjuk képviselni
Farkas Sándor: a magyar gazdálkodók érdekeit mindenekelőtt a magyar termőföld védelmével tudjuk képviselni

A rendezvényt támogató Agrárminisztérium, a fővédnökséget elvállaló Nagy István agrárminiszter nevében Farkas Sándor miniszterhelyettesi feladatokat ellátó parlamenti államtitkár a földművesek megbecsülésének fontosságáról szólt.

Ők azok, mondta, akik pótolhatatlan természeti kincsünkkel, mindannyiunk örökségével, a magyar földvagyonnal gazdálkodnak, és egészséges, biztonságos, ízletes élelmiszert termelnek a magyar családok számára. Mint fogalmazott, a magyar gazdálkodók érdekeit mindenekelőtt a magyar termőföld védelmével tudják képviselni.

Velkei József megyei kamarai elnök szerint a földműves, a gazdálkodó társadalmi csoport az ország nemzetmegtartó ereje is
Velkei József megyei kamarai elnök szerint a földműves, a gazdálkodó társadalmi csoport az ország nemzetmegtartó ereje is
A rendezvényt szintén támogató Nemzeti Agrárgazdasági Kamara nevében Velkei József Pest megyei elnök köszöntötte a résztvevőket, aki ahogy tavaly Vasadon, az idén is örömmel tett eleget a meghívásnak. A Földművesek Napját olyan ünnepnek nevezte, amely az agráriumból élők közösségének összetartozását jelképezi, ünnepi rangra emelése pedig régi történelmi adósság törlesztése.

A földművelőket olyan nemzeti öntudattal megáldott magyar embereknek nevezte, akik a magyar vidék éltetői.

A föld, amit művelnek, nemcsak a munkát és a megélhetést jelentik számukra, hanem az ősi köteléket ember és természet között. Mint mondta, a földművelés több mint foglalkozás: hivatás és életforma, nem mellesleg pedig a nemzetgazdaság motorja egy olyan világban, amelyben az agrárium, az élelmiszergazdaság egyre inkább felértékelődik.

Sinóros Szabó Botond: az egyre korszerűbb agrotechnikát használó földművelők felelőssége szerte a nagyvilágban, hogy az unokáinktól kölcsönkapott földet úgy használják, hogy az a lehető legjobb állapotban kerüljön az utódgenerációhoz
Sinóros Szabó Botond: az egyre korszerűbb agrotechnikát használó földművelők felelőssége szerte a nagyvilágban, hogy az unokáinktól kölcsönkapott földet úgy használják, hogy az a lehető legjobb állapotban kerüljön az utódgenerációhoz
A rendezvény meghívott előadója, Sinóros Szabó Botond a földműves szerepének és felelősségének tágabb összefüggéseit fogalmazta meg. Mint mondta, a termőföld-területek folyamatos csökkenése miatt azok minőségét egyre jobban óvnunk kell. A föld fizikai, kémiai és biológiai összetevőinek ismerete és azok lehető legjobb arányainak fenntartása a feladata a földdel foglalkozóknak. Kiemelten fontos a vízgazdálkodás optimalizálása, hiszen kevesen tudják, de a Kárpát-medencei talajok vízkészlete nagyobb, mint a felszíni vizeké. Éppen ezért

óvni kell a talajokat az elsavasodástól, és a szerkezet megtartása érdekében a tömörödéstől, mert a növények csak ilyen egészséges és tápdús talajból képesek olyan terményt adni számunkra, amiből minőségi és biztonságos élelmiszer állítható elő.

Az egyre korszerűbb agrotechnikát használó földművelők felelőssége szerte a nagyvilágban, hogy az unokáinktól kölcsönkapott földet úgy használják, hogy az a lehető legjobb állapotban kerüljön az utódgenerációhoz, hangsúlyozta a professzor.

A rendezvényen 111 helyi gazdálkodó részesült elismerésben, akik „életük munkájával tanúbizonyságot tettek azon örök értékek mellett, hogy az egyik egyetemes emberi érték létrehozója és örök hordozója a földművelő ember”.

A rendezvény záróakkordjaként Somogyi Béla, Bugyi polgármestere átadta az esemény megszentelt zászlaját a 2020. évi Földművesek Emléknapjának rendezésére jogosult Ócsa város polgármesterének, Bukodi Károlynak.

Fotó: Zsoldos Alexandra

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Történelmi pillanatok Mezőhegyesen

A Mezőhegyesi Kozma Ferenc Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium történetében kétségtelenül rendhagyó évnek számít az idei. Alighogy életbe lépett az intézményben a koronavírus-járvány terjedése ellen bevezetett digitális tanrend, egy régóta várt, az intézmény főépületét teljesen megújító beruházás munkálatai is elkezdődtek.

Penészgombákkal az aflatoxin ellen - Díjnyertes fiatal tudósok

Az erjesztett takarmányok egyik „ellensége” a penészgomba, amely az egyik leginkább rákkeltő vegyület, az aflatoxin felszaporodásáért felelős. Egy magyar kutatócsoport azon dolgozik, hogy tejsavbaktériumok és más, „jó” penészgombák felhasználásával olyan oltóanyagot fejlesszen ki, amelynek használatával visszaszorítható az aflatoxin-szennyeződés, így a gazdálkodók egészséges takarmányt adhatnak állataiknak.

A helyi élelmiszer fogyasztása a világ legnagyobb részén csak távoli álom

A globalizáció az utóbbi évtizedekben forradalmasította az élelmiszer-előállítást és -fogyasztást, a gazdálkodás pedig hatékonyabbá vált. Az étrend változatosabb, és több élelmiszer áll rendelkezésre a világ különböző részein. A világ népességének nagy része viszont importált élelmiszerektől függő országokban él, amelyek a globális élelmiszer-ellátási láncok megszakadásával fokozottan sebezhetők.

Érzékelhetően emelkedtek az agrárárak

Az első negyedévben nagyobb mértékben nőttek a mezőgazdasági termelői­ árak, mint a ráfordítások – derül ki a KSH adataiból. Az elemző szerint az emelkedés a következő hónapokban mérséklődik, majd árcsökkenés jön.

Csak egy átlagos évet szeretnének

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint, ha a jelenleg használt és fenntarthatóan öntözhető területeken valóban öntöznének, akkor újabb területek művelésbe vonása nélkül is 800 millióval több embert lehetne élelmiszerrel ellátni, mint a világ jelenlegi népessége. Hogy a tanulmánynak mennyire igaza van, arra a Mezőhegyesi Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. is bizonyítékul szolgálhat.

A száműzött lóbab

Már a bibliai időkben is széles körben jelen volt a táplálkozásban, évszázadokkal ezelőtt kezdték termelni és fogyasztani a Földközi-tenger medencéjében, ahol ma is nagy népszerűségnek örvend, és az ázsiai konyhának is kedvence. Mi miért nem fogyasztjuk?

Árutőzsde: enyhe emelkedés

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

Zajlanak a munkák az Országos Iskolakert-fejlesztési Programban

Folyamatosan szállítják az eszközöket az Országos Iskolakert-fejlesztési Program pályázatán nyert intézményeknek, emellett javában zajlik a kertészeti és pedagógiai mentorálás is – mondta el Nagy István agrárminiszter. Idén újabb 50 óvoda- és 50 iskolakert kialakítását, mentorkertek fejlesztését, valamint az intézmények mentor szerepre történő felkészítését támogatja az Agrárminisztérium.

Ne engedjük el az esővizet!

Érdemes összegyűjteni az esővizet, hiszen nagyon jól felhasználható a gazdaságokban, a kertekben és jól jöhet a nyári aszály idején. Egy körülbelül 10 percig tartó eső során a megfelelő rendszer segítségével akár 180 liter esővizet is összegyűjthetünk.

Nemzetközi agrometeorológiai helyzetkép európai termésbecslésekkel

A nagy termőterületeken bekövetkező időjárási szélsőségek vagy azok hiánya a világpiacra, így a magyarországi mezőgazdasági árakra van nagy hatással - írja az OMSZ nemzetközi agrometeorológiai elemzésében.