Back to top

Az agráriumnak új ünnepnapja van

Bár hivatalos ünneppé csak tavaly nyilvánították, az elkötelezett szervezők munkájának köszönhetően már a 3. Földművesek Napját tartották szeptember 7-én Bugyi nagyközségben. Itt az eseménnyel egy időben rendezték a már hagyományos Krumplifesztivált. Az eseményen részt vett dr. Torgyán Józsefné Cseh Mária, az emléknap kezdeményezőjének özvegye is.

A Földművesek Napja megrendezésének ötlete még 2015-ben Csokonyavisontán, Nagyatádi Szabó István, első kisgazda miniszter szülőfalujában merült fel, emlékeztetett a rendezvényen Petráss László alapító szervező. Mint mondta, a gondolat néhai Torgyán József, volt földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztertől származik, aki ezt a napot a „csizmás” miniszter születésnapjához igazítva (szeptember 17.) képzelte el. A gondolatból hamar tett lett, az esemény megszervezését 2016 őszén, szintén Csokonyavisontán, szerződésbe is foglalták. Ezt Torgyán József mellett aláírta Lambert Győzőné, az Arany-Korona Alapítvány képviselője, Harasztia Attila, Csokonyavisonta polgármestere és Petráss László. Akkor és ott állapodtak meg az első emléknap dátumában és helyszínében (2017. szeptember 17., Csokonyavisonta). Ezen azonban Torgyán József már nem vehetett részt, abban az évben januárban hunyt el. Petráss László ekkor kereste fel Turi-Kovács Béla és Szászfalvi László képviselőket,

támogatásukat és azt kérve, hogy az Országgyűlés határozatban mondja ki: Nagyatádi Szabó István születésnapja, szeptember 17-e legyen a Földművesek Emléknapja.

Petráss László Torgyán Józseftől vette át a szervezési feladatokat
Petráss László Torgyán Józseftől vette át a szervezési feladatokat
Még mielőtt ez megtörtént volna, Csokonyavisontán megrendezték az első emléknapot, amit a szerződés szerint minden évben más településen tartanak. Így Csokonyavisonta polgármesterétől a megszentelt Földművesek Napja zászlaját a 2. rendezvény helyszíne, Vasad polgármestere, Marton József Zoltán, tőle pedig Bugyi nevében Somogyi Béla, az idei megemlékezésnek helyt adó nagyközség polgármestere vette át.

Időközben, tavaly ősszel, az Országgyűlés határozatában egyhangúan megszavazta (18/2018. X.3.), hogy szeptember 17-e a Földművesek Emléknapja legyen.

Az idei, tehát az immár országgyűlési határozatba foglalt emléknapot az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatásával rendezhették meg a szervezők

és Bugyi nagyközség önkormányzata, akik minden tekintetben méltó rangra emelték az esemény színvonalát.

Somogyi Béla, Bugyi polgármestere megtiszteltetésnek nevezte, hogy nagyközségüket választották a szervezők a 3. emléknap helyszínéül
Somogyi Béla, Bugyi polgármestere megtiszteltetésnek nevezte, hogy nagyközségüket választották a szervezők a 3. emléknap helyszínéül
Somogyi Béla polgármester megtiszteltetésnek nevezte, hogy nagyközségüket választották a szervezők a 3. emléknap helyszínéül, itt ugyanis 12 éve rendeznek egy olyan (krumpli)fesztivált, amelyen igyekeznek bemutatni a helyi földművelők terményeit, termelőeszközeit, és nemcsak a régieket, hanem a mostaniakat is, hogy a fiatalok lássák a fejlődést. Megtapasztalható közelségbe kívánták hozni a földművelés kultúráját és a hozzá szorosan kapcsolódó kézművességet, néphagyományt, népi kultúrát. Ennek szellemében már az első fesztiválokat komoly tartalommal töltötték meg, ahogy a polgármester fogalmazott, az agrárszakma jeles képviselői tartottak előadásokat a legkorszerűbb technológiákról és technikákról. Mint mondta, az idei krumplifesztivál kiemelkedő eseményét a Földművesek Napja jelentette, ahol méltó módon ünnepelhetik meg a gazdáikat.
Farkas Sándor: a magyar gazdálkodók érdekeit mindenekelőtt a magyar termőföld védelmével tudjuk képviselni
Farkas Sándor: a magyar gazdálkodók érdekeit mindenekelőtt a magyar termőföld védelmével tudjuk képviselni

A rendezvényt támogató Agrárminisztérium, a fővédnökséget elvállaló Nagy István agrárminiszter nevében Farkas Sándor miniszterhelyettesi feladatokat ellátó parlamenti államtitkár a földművesek megbecsülésének fontosságáról szólt.

Ők azok, mondta, akik pótolhatatlan természeti kincsünkkel, mindannyiunk örökségével, a magyar földvagyonnal gazdálkodnak, és egészséges, biztonságos, ízletes élelmiszert termelnek a magyar családok számára. Mint fogalmazott, a magyar gazdálkodók érdekeit mindenekelőtt a magyar termőföld védelmével tudják képviselni.

Velkei József megyei kamarai elnök szerint a földműves, a gazdálkodó társadalmi csoport az ország nemzetmegtartó ereje is
Velkei József megyei kamarai elnök szerint a földműves, a gazdálkodó társadalmi csoport az ország nemzetmegtartó ereje is
A rendezvényt szintén támogató Nemzeti Agrárgazdasági Kamara nevében Velkei József Pest megyei elnök köszöntötte a résztvevőket, aki ahogy tavaly Vasadon, az idén is örömmel tett eleget a meghívásnak. A Földművesek Napját olyan ünnepnek nevezte, amely az agráriumból élők közösségének összetartozását jelképezi, ünnepi rangra emelése pedig régi történelmi adósság törlesztése.

A földművelőket olyan nemzeti öntudattal megáldott magyar embereknek nevezte, akik a magyar vidék éltetői.

A föld, amit művelnek, nemcsak a munkát és a megélhetést jelentik számukra, hanem az ősi köteléket ember és természet között. Mint mondta, a földművelés több mint foglalkozás: hivatás és életforma, nem mellesleg pedig a nemzetgazdaság motorja egy olyan világban, amelyben az agrárium, az élelmiszergazdaság egyre inkább felértékelődik.

Sinóros Szabó Botond: az egyre korszerűbb agrotechnikát használó földművelők felelőssége szerte a nagyvilágban, hogy az unokáinktól kölcsönkapott földet úgy használják, hogy az a lehető legjobb állapotban kerüljön az utódgenerációhoz
Sinóros Szabó Botond: az egyre korszerűbb agrotechnikát használó földművelők felelőssége szerte a nagyvilágban, hogy az unokáinktól kölcsönkapott földet úgy használják, hogy az a lehető legjobb állapotban kerüljön az utódgenerációhoz
A rendezvény meghívott előadója, Sinóros Szabó Botond a földműves szerepének és felelősségének tágabb összefüggéseit fogalmazta meg. Mint mondta, a termőföld-területek folyamatos csökkenése miatt azok minőségét egyre jobban óvnunk kell. A föld fizikai, kémiai és biológiai összetevőinek ismerete és azok lehető legjobb arányainak fenntartása a feladata a földdel foglalkozóknak. Kiemelten fontos a vízgazdálkodás optimalizálása, hiszen kevesen tudják, de a Kárpát-medencei talajok vízkészlete nagyobb, mint a felszíni vizeké. Éppen ezért

óvni kell a talajokat az elsavasodástól, és a szerkezet megtartása érdekében a tömörödéstől, mert a növények csak ilyen egészséges és tápdús talajból képesek olyan terményt adni számunkra, amiből minőségi és biztonságos élelmiszer állítható elő.

Az egyre korszerűbb agrotechnikát használó földművelők felelőssége szerte a nagyvilágban, hogy az unokáinktól kölcsönkapott földet úgy használják, hogy az a lehető legjobb állapotban kerüljön az utódgenerációhoz, hangsúlyozta a professzor.

A rendezvényen 111 helyi gazdálkodó részesült elismerésben, akik „életük munkájával tanúbizonyságot tettek azon örök értékek mellett, hogy az egyik egyetemes emberi érték létrehozója és örök hordozója a földművelő ember”.

A rendezvény záróakkordjaként Somogyi Béla, Bugyi polgármestere átadta az esemény megszentelt zászlaját a 2020. évi Földművesek Emléknapjának rendezésére jogosult Ócsa város polgármesterének, Bukodi Károlynak.

Fotó: Zsoldos Alexandra

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gesztenye: akár sütve, akár főzve

Talán nincs is olyan gyermek és felnőtt, aki ne szeretné a szelídgesztenyét, ami igazi finomság, akár sütik, akár főzik. Erről a Keszthely kertvárosában lévő Kertészeti Centrum által már negyedik alkalommal megrendezett Gesztenyefesztiválon bárki meggyőződhetett.

Ez a jövő takarmánya? Lassan teret hódít a cirok

Jó tulajdonságai és olcsó termeszthetősége ellenére egyelőre lassan terjed a cirok az állati takarmányozásban, ugyanis a konzervatív tenyésztők nehezen váltanak – hangzott el egy olaszországi szakmai rendezvényen. A kukoricával jól konkuráló ciroknak ennek ellenére nagy jövőt jósolnak, mivel szinte immunis a kukoricabogárra, és a mikotoxin sem jelenik meg benne.

Téves tévelygések az állatvédelem alléján

Élőhelyi adottságának is köszönhetően, hazánk vadállománya egyedülállónak számít Európában. Természeti kincsünk, értékének óvása és gondozása társadalmi kötelezettség, a hivatásos vadász számára szakma és hivatás. A vad az állam tulajdona, gazdálkodásáról a vadászatra jogosult gondoskodik.

A holland gazdák nem adják könnyen magukat - videó

Összecsapások, letartóztatások. Minden jel arra mutat, hogy a holland mezőgazdasági termelők elvesztették türelmüket azokkal a politikusokkal szemben, akik a mezőgazdaságot okolják a környezetszennyezés növekedéséért.

Világszerte súlyosbodik az édesvízi tavakat érintő nyári algavirágzás

Az elmúlt három évtizedben világszerte súlyosbodott az édesvízi nagy tavakat érintő nyári algavirágzás - állapították meg a washingtoni Carnegie Tudományos Intézet és az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) munkatársai a témában készített eddigi leghosszabb távú, globális tanulmány keretében.

„Nekem soha nem jelentett üvegplafont, hogy nő vagyok” - A mezőgazdaság női arca

A világ teljes népességének negyede vidéken élő nő, és róluk szól október 15-e, amit 2008 óta a Vidéki Nők Nemzetközi Napjaként tartanak számon az ENSZ-ben. A világszervezet ezzel a nappal arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy ők jelentősen hozzájárulnak a mezőgazdaság és a vidék fejlődéséhez, az élelmiszer-biztonsághoz és a vidéki szegénység felszámolásához.

Nő a világ növényi olajtermelése

Az elmúlt öt évben évente átlagosan 6 millió tonnával nőtt a világ növényi olajtermelése. 2013-ban 160 millió tonna növényi olajat állítottak elő világszerte, 2018-ban pedig már 190 millió tonna volt a termelés, és az idén tovább növekszik majd a növényi olaj előállítása.

Támogatás az őszi munkák elvégzéséhez

Megkezdődik az agrártámogatások előlegfizetése október 16-án, mely a Magyar Államkincstáron keresztül kerül folyósításra a mezőgazdasági termelők részére, amely idén összesen 240 milliárd forintot tesz ki.

Nagy termés helyett jobb eredményt

Szeptember 24-én tartották a szokásos kukorica-, cirok- és napraforgófajta-, valamint technológiai bemutatót és tanácskozást Gyulatanyán. Mint a kísérleti telep gazdája, Augusztinyi András röviden utalt rá, ilyenfajta ismertetőre és szakmai konzultációra napjainkban is van igény, mert sokaknak ez a hely jelenti a lehetőséget, hogy valós információkhoz jussanak.

Fekete lepellel takarták le standjaikat a zöldség- és gyümölcsárusok

A baden-würtenbergi Freiburgban (október elején), a gyümölcs- és zöldségárusok 5 percig fekete lepellel takarták le áruikat. Tüntetésükkel arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a jelenleg bajor mintára zajló „Fajok sokfélesége- Mentsétek meg a méheket” elnevezésű népi kezdeményezés kizárólag a (helyi) termelőkre hárítja a felelősséget és rendkívül hátrányos helyzetbe hozza őket.