Back to top

A huntól a törökig: íjászbemutató Bábolnán

A tradicionális íjászati bemutatót is láthattunk az idei Gazdanapokon Bábolnán, a Győrből érkezett Bercsényi Miklós Diáksport Egyesület Íjász Szakosztálya tagjainak jóvoltából, s az érdeklődők ki is próbálhatták eleink fegyverének használatát.

Czvitkovics István szakosztályelnöktől megtudhattuk, hogy jelenleg 70 tagjuk van, akik többsége tradicionális, azaz reflexíjakat használ, de vannak olimpiai és csigás íjjal lövő tagjaik is. A szakosztály sikeresnek mondható, hiszen Európa- és világbajnokok is vannak soraikban.

Fotó: Csatlós Norbert
Az ember már évezredek óta használ íjakat vadászatra, ezek a hagyományos eljárással készült íjak, melyeket reflexíjaknak is nevezünk. Ezeknél a szarvak és karok fejtik ki a döntő hatást. A karokban van eltárolva az energia, melyet a szarvak felerősítenek.

Tudomásunk szerint a reflexíjat az asszírok használták széles körben, de a rómaiaknál és a görögöknél is elterjedt volt. Az ázsiai nomád népek között a szkíták voltak az első saját nyilat használók, majd feltűntek az avar és a hun íjak. Ez utóbbiak aszimmetrikusak, azaz az alsó kar rövidebb, ez kifejezetten lovas harcászatnál volt használatos. A hun íjak elterjedése után alakult ki az úgynevezett magyar íj, mely még nagyobb energiát tudott adni, így a vessző messzebb repült, a nagyobb sebesség pedig komolyabb sérülést okozhatott.

Az íj fejlődése szempontjából a mongol íj megjelenése mérföldkő volt, mivel ez húrzsámollyal is rendelkezett, így még nagyobb energiát adott,

emellett használata után nem kellett leajzani. A fejlődés következő állomása a török íj volt, mely kisebb volt ugyan a mongolnál, de nagyobb energiát adott le. Azonban nagyot is rúgott, emiatt használata nagyobb odafigyelést igényelt – tudtuk meg a Bábolnai Gazdanapokon tartott íjászati bemutatón.

Az érdeklődők közül sokan a kihelyezett léggömbökre céloztak, mások a céltáblákra, de a nyúlszobrok is benne voltak a képzeletbeli célkeresztben. Azoknak pedig, akiknek megjött a kedve az íjászathoz, de nem győriek, azt tanácsolják, érdemes az interneten böngészni, hiszen ma már minden nagyobb városban, sőt kisebb településeken is működnek hagyományőrző íjászegyesületek, ahol tagfelvételt és versenyeket is meghirdetnek honlapjaikon.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A berlini Zöld Héten Nagy István nyitotta meg a magyar standot

Elkezdődött pénteken Berlinben a Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche - IGW), a világ legnagyobb mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti kiállítása és vására, a magyar standot Nagy István agrárminiszter nyitotta meg.

Vince nap a balatonlellei Kishegyen

Január 22-e, Vince napja különösen jeles nap a borászok életében, ugyanis ezen a napon jósolják meg az adott évben várható termést. A hagyományt a lellei Kishegyen is tartják szombaton, ahol vesszőt és mangalicát is vágnak.

Az éghajlatváltozás lesz a Grüne Woche 2020 fő témája

A fenntarthatóság, a természeti erőforrások megőrzése és a környezetbarát termelési módszerek lesznek a leginkább terítéken a világ vezető mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti vásárán. Még meg sem nyílt a kiállítás, máris rekordok születtek: 72 országból több mint 1800 kiállító mutatja be termékeit. A partnerország idén Horvátország, amely „A mezőgazdaság kultúráját” viszi el Berlinbe.

Jane Goodall fogja megnyitni a nürnbergi Biofach kiállítást

Dr. Jane Goodall főemlőskutató, környezetvédelmi aktivista, az ENSZ békenagykövete, a brit birodalom lovagja fog megnyitóbeszédet mondani a világ vezető biotalálkozóján, a nürnbergi Biofach kiállításon. A világszerte elismert tudós jelenléte már önmagában is üzenet.

Nem fordítunk kellő figyelmet a zöldségekre

A karácsonyi fogások a legtöbb családban leginkább a különböző húsokból és süteményekből állnak, ez azonban sajnos nem csak az ünnepi időszakra jellemző. A Bonduelle országos reprezentatív kutatásából kiderül, hogy a magyarok mindössze 37%-a fogyaszt naponta friss zöldséget, étkezéseink nagy részét a fehérlisztből készült pékáruk, húsok és húskészítmények, valamint tejtermékek teszik ki.

Tippek gazdiknak: így készüljünk a szilveszterre

Szilveszterkor, avagy a petárdák, tűzijátékok főszezonjában, különösen fontossá válik a kutyatartó gazdák előrelátása és felkészültsége. A fokozott fény- és hanghatások nagyon megijeszthetik a kutyákat, így minden felelős gazda érdeke, mondhatni „kutyakötelessége”, hogy időben gondoskodjon kedvence nyugalmának biztosításáról, ezzel megelőzve ösztönös menekülését.

Siker a galambászdiplomáciában - Magyar fajta, magyar szemmel Európában is

Sok magyar kisállatfajta esetében küzdünk azzal a gyakorlattal, hogy a nemzetközi kiállításokon jószágainkat nem az elfogadott magyar standard, hanem valamilyen külföldi fajtaleírás alapján bírálják. Ez persze hibás ítéletekhez, parttalan vitákhoz vezethet, amelyek kára aztán a tenyésztésben csapódik le.

3500 tonna szaloncukor - ennyit kell jövőre "ledolgoznunk"

Mintegy 3500 tonna fogyhat az idén az egyik legnépszerűbb szezonális termékből, a szaloncukorból, a forgalom értéke pedig 6,5 milliárd forint lehet, egyre többen vásárolnak minőségi terméket - közölte Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének (MÉSZ) elnöke az MTI-vel.

Menő ajándék az olaszoknál a kézműves élelmiszer

Minden harmadik olasz kézműves élelmiszert vagy bort ajándékoz karácsonyra, van, aki 1000 Eurót költ, derült ki egy friss felmérésből.

Emlékerdőt avattak Kisszékelyen

Emlékerdőt avatott Kisszékelyen Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára kedden.