0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A Fülöp-szigeteken is megjelent az afrikai sertéspestis

Az első jelentések szerint 7500 sertést öltek le a szigetvilágban, miután először mutatták ki a rettegett vírust házisertés állományokból. A kényszervágásokat két farmon kellett végrehajtani, Manilától nem messze.

Az Egyesült Királyságbeli laboratóriumba küldött eddigi 20 vérmintából 16 bizonyult fertőzöttnek, de további vizsgálatok várhatók.

A hírek ellenére a Fülöp-szigetek agrárminisztere, William Dar szerint egyelőre szó sincs járványról.

„Szeretnék kiemelni, hogy még sosem volt az országban járvány. Egyelőre csak az elhullott sertések növekvő száma miatt intézkedünk.”

– mondta.

A sertéságazat az ország gazdasága szempontjából meghatározó. Ezért a kormány minden szükséges intézkedést megtesz a magánszektor segítségével. Elsődleges céljuk az, hogy megvédjék az ágazatot és megakadályozzák annak összeomlását.

A Fülöp-szigetek a világ 10. legnagyobb sertésfogyasztója,

ahol az összes elfogyasztott hús 60 százalékát teszi ki a disznóhús. Emellett a világ 8. legnagyobb előállítója is, így a tenyésztésben is jelentős szerepe van. Az ágazat összesen 260 milliárd pezóra rúg, ami nagyjából 1,4 billió forintnak felel meg.

Az afrikai sertéspestis az emberre nem jelent veszélyt, azonban a sertésfélékre nézve halálos. Mostanra széles körben elterjedt Ázsiában, különösen Kínában, illetve Európa egyes részein, többek közt Szlovákiában és Bulgáriában.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/Farming UK