A Germanwatch nevű szervezet által készített jelentés szerint a diszkont áruházak polcain található csirkehús fele fertőzött antibiotikumnak ellenálló baktériumokkal, ami komoly egészségügyi kockázatot jelent. A Germanwatch diszkont szupermarketekben gyűjtött 59 csirkehúsmintát elemzett egy német egyetemi laboratóriumban. Az eredmények szerint a minták 56 százalékán az antibiotikumok ellen rezisztens baktériumok települtek meg. Szakértők úgy vélik, a meg nem főzött húsból származó keresztszennyezés következtében súlyosan meg lehet betegedni.
A jelentésben az áll, hogy a Lidl, a Netto, az Aldi, a Penny és a Real diszkontáruházakból vett húsminták harmada az úgynevezett tartalék antibiotikumnak is ellenálló baktériummal volt szennyezett.
A tartalék antibiotikumok elnevezés olyan negyedik, illetve ötödik generációs gyógyszerekre vonatkozik, melyeket utolsó mentsvárként használnak a hagyományos antibiotikumokkal szemben rezisztens szuperbaktériumok ellen.
Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ tavalyi jelentése szerint az antibiotikumoknak ellenálló szuperbaktériumok az Európai Unióban több mint 33 000 ember halálát okozzák évente. A halálozási arány 2007 óta emelkedett meg jelentősen, és a kórokozók olyan veszélyt jelentenek, mintha egyesítenénk a HIV-et, az influenzát és a tuberkolózist – figyelmeztet a közlemény.