Back to top

Kié a legszebb konyhakert 2019-ben?

Lezajlottak a kertbejárások és kiosztották a települések legszebb konyhakertjeinek járó jutalmakat „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei program idei versenyében. Az idén összesen 378 településről közel 2400 kertnevezés érkezett. Az országos eredményhirdetésre és díjkiosztóra az OMÉK keretében kerül sor.

Kovács Szilvia, „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei ötletgazdája, programigazgatója az idei évet értékelve elmondta, hogy a „kertesek” ügyesen leküzdötték a nagy szárazság, hőség és jégverés okozta nehézségeket. A kártevők közül elsősorban a poloskák kártételével kellett megbirkózniuk a kerteseknek, amik sok helyütt ellepték a paradicsomot és az őszibarackot is.

Az idei év egyik legkedvezőbb tapasztalata, hogy jelentősen visszaesett a vegyszerhasználat a kertekben. Egyre többen alkalmazzák a növénytársítást, védőnövényeket telepítenek, természetes növényi levekkel és más öko, bio módszerekkel védekeznek.

A „kertesek” ügyesen leküzdötték a nagy szárazság, hőség és jégverés okozta nehézségeket
A „kertesek” ügyesen leküzdötték a nagy szárazság, hőség és jégverés okozta nehézségeket

Az év témája, a „Tájfajtákat, saját megőrzésű, régi fajtákat a kertbe!” ráirányította a kertművelők figyelmét saját kertjeikben generációk óta újravetett zöldségfajtákra, illetve a kert végében vagy a szomszéd telkén álló, ősrégi, permetezés, gondozás nélkül is bőségesen termő gyümölcsfákra. Bár az idén még kevesen kérték, hogy a Növényi Diverzitás Központ (Nödik) szakemberei bevizsgálják, beazonosítsák ezeket a fajtákat, ez a lehetőség továbbra is nyitott, hiszen sokan talán még most kezdik felfedezni, milyen kincs birtokában is vannak - mondta Kovács Szilvia.

Az idén ismét gyarapodott a lakóközösségek, intézmények által közösen művelt kertek száma. A programigazgató kiemelte, hogy közösségi kategóriában az idén 308 kert nevezett, ami minden rekordot megdöntött.

Örvendetes, hogy az idén minden eddiginél több kertbarát közösség, klub, illetve önkormányzat nevezett közösségi kerttel „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei programba. Közülük a legjobbakat különdíjjal jutalmazzák az országos döntőben.

Nőtt azoknak a száma is, akik egy-egy versenyző példája nyomán konyhakertet kezdett művelni háza körül.

Elmondható, hogy egy kertes átlagosan hat új személyt ösztönzött az idén a kert megművelésére.
Kovács Szilvia személyesen látogatja végig a kerteket
Kovács Szilvia személyesen látogatja végig a kerteket

Ez az elmúlt évek számaihoz képest nagyszerű eredmény, emelte ki Kovács Szilvia.

Az idei adatokat tekintve országosan összesen 378 településről közel 2400 kertnevezés érkezett. A résztvevő településeknek közel a fele, 156 a Dunántúlon található. A megyék közül a legtöbb településsel Pest (45) és Jász-Nagykun-Szolnok (26) megye képviseltette magát. Budapesten az idén 9 kerület (III., X., XI., XIII., XIV., XVI., XVIII., XIX., XXI.) vett részt a programban.

2019-ben a magánkertesek is szép számban jelentkeztek „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei programba; 95 településről, 137 kert nevezett. A települési kertnevezések tekintetében Gutorfölde volt a legaktívabb; 105 kerttel vett részt az idén a versenyben.

Országos díjra 7 kategóriában 95 településről 233 kertet jelöltek, amelyek közül – az országos zsűri döntése alapján – 35 településről 45 kert érdemelte ki a Magyarország Legszebb Konyhakertje országos díjat. Ezen kívül 3 közösségi kertnek Magyarország Legszebb Óvodai/Iskolai/Önkormányzati Konyhakertje különdíjat adományoz a zsűri.

Az országos eredményhirdetésre és díjkiosztóra az OMÉK keretében kerül sor. Az OMÉK-on a „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei Magyar Örökség-díjas program kiállítóként is részt vesz.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A cikória nem csak kávéhelyettesítő, egészségjavító is

A cikóriát sokan kávéhelyettesítőként ismerek, pedig a növény gyökere valóságos aranybánya az egészséges rostok tekintetében. Nem véletlen, hogy már ötezer évvel ezelőtt az ősi egyiptomiak is egészségjavító tulajdonságai miatt termesztették. A növényt a mai napig hasznosítják a gyógyhatása miatt, és talán további lehetőségeket is rejt magában.

Pókhálós réteken

Sok pókhálót figyelhetünk meg a réteken szeptemberben és októberben, néhol egész mezőket fednek be fehér lepellel a pókok. Különleges természeti jelenség, amiért érdemes korán fölkelni, mert hajnalban a leglátványosabb, amikor a harmat kicsapódik, és gyöngysormintáival rajzolja meg a pókhálók szerkezetét.

Közadakozásból épült újjá a Kékbegy-tanösvény pallósora Farmoson

Az országban egyedülálló, közösségi összefogással épült újjá a Farmosi Madárvárta területén található Kékbegy-tanösvényhez tartozó 200 méter hosszú pallóhíd, amely februárban egy nádas tűz során vált a lángok martalékává – mondta el Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára Farmoson a Nagy-nádasba vezető pallósor és a tanösvény táblák avatásán.

Kártevőroham már nem lesz - Növényvédelmi előrejelzés

Akár már az őszi lemosó permetezésen is gondolkozhatunk, ahol lehullott a lomb körülbelül fele. A „klasszikus” kártevőkből már nem kell rohamra számítani – legföljebb a meztelen csigákat érdemes gyéríteni –, azonban meglehetősen aktívak még a poloskák és a harlekinkaticák.

A hobbi virágvetőmagokat vizsgált a Nébih

Számos hibát feltárt a Nébih tavaszi hobbi virágvetőmag ellenőrzés-sorozata. Az 50 megvizsgált vetőmagtétel közül 11-gyel volt probléma, többek között 6 tétel csírázóképességével, egynek pedig a tisztaságával voltak gondok. A nem megfelelő csírázóképesség miatt két kis- és középvállalkozással szemben figyelmeztetést, míg két áruházlánc esetében minőségvédelmi bírságot szabott ki a hatóság.

A természet utat mutat

A természet utat mutat, megadja az utasításokat, és ezekkel élni kell, méghozzá szabadon, erőlködés nélkül – fogalmazott Páli Barna, akivel párja, Lampert Mária társaságában találkoztunk Alsópáhokon, annak is festői vasboldogasszonyfai részében, ahová letelepedett családjával. Állatokat tartanak, egy különleges gyümölcsöst művelnek, ottjártunkkor éppen jurtát építettek, és kertet is terveznek.

Kevesebb szőlő, alacsony árak Szlovákiában

Szlovákiában az idén nagyjából két héttel később kezdődött a szőlőszüret, mint például 1 évvel ezelőtt. Az előzetes becslések szerint 15 százalékkal gyengébb termés várható.

Mi terem a szőlő alatt?

Ha mókásan akarnánk megválaszolni a kérdést, mit is találhatunk a szőlő alatt, mondhatnánk, hogy ott lehetnek a számunkra legfontosabbak: családunk, hűsölő háziállataink, autónk... Viccet félretéve, a szőlő közvetlen környezetéről, vagyis a tőkék alatti tér kihasználásáról szeretnék bővebben szólni.

A növényvédő szerek okozta károk

A hormonhatású gyomirtó szerek, amelyeket elsősorban a gabonaféléknél és a kukoricában használnak, a légmozgás hatására elérhetik a szőlőültetvényeket is, ahol nagy károkat okozhatnak.

Az aktív termelési módozatoké a jövő

Az időjárási anomáliák, a mind meglepőbb kihívások ébresztik rá a gazdákat arra, hogy tudatosan és aktívan be kell avatkozniuk a jó terméseredmények érdekében – véli Éber Csaba. A Malagrow kereskedelmi vezetője szerint a változékony helyzetből kell kihozni a legtöbbet, ehhez pedig profi termékek és magabiztos szaktudás kell.