Back to top

Kié a legszebb konyhakert 2019-ben?

Lezajlottak a kertbejárások és kiosztották a települések legszebb konyhakertjeinek járó jutalmakat „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei program idei versenyében. Az idén összesen 378 településről közel 2400 kertnevezés érkezett. Az országos eredményhirdetésre és díjkiosztóra az OMÉK keretében kerül sor.

Kovács Szilvia, „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei ötletgazdája, programigazgatója az idei évet értékelve elmondta, hogy a „kertesek” ügyesen leküzdötték a nagy szárazság, hőség és jégverés okozta nehézségeket. A kártevők közül elsősorban a poloskák kártételével kellett megbirkózniuk a kerteseknek, amik sok helyütt ellepték a paradicsomot és az őszibarackot is.

Az idei év egyik legkedvezőbb tapasztalata, hogy jelentősen visszaesett a vegyszerhasználat a kertekben. Egyre többen alkalmazzák a növénytársítást, védőnövényeket telepítenek, természetes növényi levekkel és más öko, bio módszerekkel védekeznek.

A „kertesek” ügyesen leküzdötték a nagy szárazság, hőség és jégverés okozta nehézségeket
A „kertesek” ügyesen leküzdötték a nagy szárazság, hőség és jégverés okozta nehézségeket

Az év témája, a „Tájfajtákat, saját megőrzésű, régi fajtákat a kertbe!” ráirányította a kertművelők figyelmét saját kertjeikben generációk óta újravetett zöldségfajtákra, illetve a kert végében vagy a szomszéd telkén álló, ősrégi, permetezés, gondozás nélkül is bőségesen termő gyümölcsfákra. Bár az idén még kevesen kérték, hogy a Növényi Diverzitás Központ (Nödik) szakemberei bevizsgálják, beazonosítsák ezeket a fajtákat, ez a lehetőség továbbra is nyitott, hiszen sokan talán még most kezdik felfedezni, milyen kincs birtokában is vannak - mondta Kovács Szilvia.

Az idén ismét gyarapodott a lakóközösségek, intézmények által közösen művelt kertek száma. A programigazgató kiemelte, hogy közösségi kategóriában az idén 308 kert nevezett, ami minden rekordot megdöntött.

Örvendetes, hogy az idén minden eddiginél több kertbarát közösség, klub, illetve önkormányzat nevezett közösségi kerttel „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei programba. Közülük a legjobbakat különdíjjal jutalmazzák az országos döntőben.

Nőtt azoknak a száma is, akik egy-egy versenyző példája nyomán konyhakertet kezdett művelni háza körül.

Elmondható, hogy egy kertes átlagosan hat új személyt ösztönzött az idén a kert megművelésére.
Kovács Szilvia személyesen látogatja végig a kerteket
Kovács Szilvia személyesen látogatja végig a kerteket

Ez az elmúlt évek számaihoz képest nagyszerű eredmény, emelte ki Kovács Szilvia.

Az idei adatokat tekintve országosan összesen 378 településről közel 2400 kertnevezés érkezett. A résztvevő településeknek közel a fele, 156 a Dunántúlon található. A megyék közül a legtöbb településsel Pest (45) és Jász-Nagykun-Szolnok (26) megye képviseltette magát. Budapesten az idén 9 kerület (III., X., XI., XIII., XIV., XVI., XVIII., XIX., XXI.) vett részt a programban.

2019-ben a magánkertesek is szép számban jelentkeztek „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei programba; 95 településről, 137 kert nevezett. A települési kertnevezések tekintetében Gutorfölde volt a legaktívabb; 105 kerttel vett részt az idén a versenyben.

Országos díjra 7 kategóriában 95 településről 233 kertet jelöltek, amelyek közül – az országos zsűri döntése alapján – 35 településről 45 kert érdemelte ki a Magyarország Legszebb Konyhakertje országos díjat. Ezen kívül 3 közösségi kertnek Magyarország Legszebb Óvodai/Iskolai/Önkormányzati Konyhakertje különdíjat adományoz a zsűri.

Az országos eredményhirdetésre és díjkiosztóra az OMÉK keretében kerül sor. Az OMÉK-on a „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei Magyar Örökség-díjas program kiállítóként is részt vesz.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A boldogság kerti magvai

A Princeton Egyetem egyik kutatása szerint a „politikacsinálók” által rendszerint figyelmen kívül hagyott otthoni kertészkedésnek legalább olyan jótékony hatásai vannak, mint a közösségi fejlesztéseknek.

Pipacsos mákföld

Bár a lila és piros virágok színei festői látványt nyújtanak, a hazai máktermesztők inkább bosszankodnak azon, hogy nem sikerül a veteményeket gyommentesíteni. Ahogy más kertészeti kultúrákban, a mákföldeken is azzal küzdenek a gazdálkodók, hogy az EU hatóanyagkivonási rendelkezéseinek köszönhetően nincs hatékony engedéllyel rendelkező gyomirtószer ebben a növényben sem.

Csak cukkini - Egy kertész, aki kizárólag a cukkini termesztésével foglalkozik

A cukkinit általában másodkultúrában termesztik, Tarjányi Roland azonban erre a zöldségfajra építette a kertészetét. Már 18 éve tanulja ennek a kultúrának csínját-bínját, próbálgatja a fajtákat, és mára elérte, hogy a tavaszi és őszi hajtatással meghosszabbított idényből április végétől decemberig szállít cukkinit a piacra.

Így ültettünk el tízezer fát

A 10 000 új fát Budapestre! faültetési program 2016 októberében indult és 2019 szeptemberében fejeződött be. Az első egyed a Városligeti fasor részeként került a földbe, az utolsót pedig a Margit-szigeten ültették el, az lett egyúttal az Országfásítási Program első fája. Zakar Andrást, a Főkert Zrt. vezérigazgatóját a faültetés tapasztalatairól és a további fásítási tervekről kérdeztük.

Különleges kóstoló: 800 paradicsomfajta egy helyen

Hollandiában, a legnagyobb paradicsomtermesztő körzetben nyitotta meg kapuit a TomatoVision. A Syngenta 1,4 hektáros bemutatóközpontjában a nemesítés mellett 1500 négyzetméteren a cég 800 paradicsomfajtáját láthatják az érdeklődők. A korszerű létesítményt mesterséges megvilágítással is fölszerelték, teljes a klímaszabályozás, így a gyakorlatban alkalmazott módszerek közt tesztelhetik a hibrideket.

Kint is bent? Teraszok királynői

A mi kedvenc növényünk most a teraszok királynői, a teraszrózsák, és ajánlunk hosszannyíló évelőket is. Megmutatjuk, hogyan varázsoljunk árnyékot a forró napokra, vendégségben voltunk az Év Borászánál, Koch Csabánál és Magyarország francia nagyköveténél. Bálint gazda is elküldte májusi üdvözletét és jó tanácsait. Megjelent a Kertbarát Magazin 2020/május-június száma, fizessen elő!

A száműzött lóbab

Már a bibliai időkben is széles körben jelen volt a táplálkozásban, évszázadokkal ezelőtt kezdték termelni és fogyasztani a Földközi-tenger medencéjében, ahol ma is nagy népszerűségnek örvend, és az ázsiai konyhának is kedvence. Mi miért nem fogyasztjuk?

Vége a rendkívüli állapotnak Szerbiában

A járvány még tart, de a kijárási tilalom megszüntetésével már szabadon közlekedhetnek a mezőgazdasági termelők. A belgrádi parlament május 6-ai döntésével megszüntette a koronavírus-járvány miatt március 15-e óta tartó rendkívüli állapotot Szerbiában. Ezzel vége a szigorú kijárási tilalomnak is, ami 53 napon át akadályozta a mezőgazdasági termelők tevékenységét a nyugat-balkáni országban.

Zöldtetőkkel a klímavédelemért

A kertészeti cégek innovatív megoldásainak köszönhetően, egyre könnyebb zöldtetőket telepíteni a városokban. Ezek a kisebb-nagyobb növényközösségek hatékony klímavédelmi megoldást nyújtanak a forró és a száraz nyarakra, és egyben hozzájárulnak környezetünk szebbé tételéhez.

Kampány indult a burgonyatermelők és felhalmozódott készleteik megmentésére Belgiumban

A turizmus koronavírus-járvány okozta leállása, a sütödék ideiglenes bezárása, valamint az export visszaesése miatt felhalmozódott mintegy 750 ezer tonna burgonya és a termelők megmentése érdekében az ország szimbólumának számító sültkrumpli fogyasztását serkentő kampányt indítottak helyi civil szervezetek Belgiumban - közölte a belga sajtó hétfőn.