Back to top

Bálázók új generációja

Tömörebb bálák, nagyobb hatékonyság: a francia- svájci KUHN piacra dobta a nagy szögletes bálázók új generációját.

Az SB  sorozat részeként a francia- svájci KUHN elindítja a nagy szögletes bálázók új generációját.

A korábbi modellekhez képest javul a bála tömörítésének hatékonysága és mértéke.

Az SB sorozat összesen négy modellt tartalmaz, kettős kötési eszközzel, három különböző bálamérettel. A téglalap alakú bálák fontos szerepet játszanak, mivel lehetővé teszik a hatékony logisztikát beleértve a szállítást.

Az SB sorozat négy modellből áll: SB 890, SB 1270 X, SB 1290 és SB 1290 iD, amelyek 80x90 cm, 120x70 cm és 120x90 cm bálákat készítenek. Az SB sorozatú bálázókat a sorozat korábbi modelljeihez képest tovább fejlesztett alapanyag-ellátó rendszerrel szerelték.  A gyártó szerint a módosított rotor és a meghajtó villa-adagoló rendszer nyomatéka akár a 15%-kal is nagyobb lehet, ami nagyobb hatékonyságot és megnövekedett tartósságot eredményez.

A Kuhn szabadalmaztatott nyomatékvezérlő rendszerét minden SB modellnél úgy tervezték, hogy egyensúlyt teremtsen a gép teljesítménye és a bála sűrűsége között. Az elektronika pontos méréseket végez a dugattyú teljes ciklusa alatt. Ennek a megoldásnak köszönhetően a traktor a lehető legnagyobb sebességgel tud mozogni egy adott gépi terhelésnél.

Az új gépek gyártása során a hangsúlyt fektettek a könnyebb karbantarthatóságára és szervízelhetőségére is.  Könnyebbé és biztonságosabbá vált a kötözőszerkezet és a dugattyú hajtáslánc megközelítése a bálázó tetején. A nagyobb biztonság érdekében a  platform szilárd lépcsőkkel és korlátokkal van felszerelve.

Az összes SB modell teljesen kompatibilis az ISOBUS szabvánnyal; vezérelhetők a traktor ISOBUS terminálján vagy a Kuhn CCI 50 vagy CCI 1200 terminálján.

Nagy tömörségű bála készítésére az SB 1290 iD bálázó alkalmazása a legcélravezetőbb. Ez a típus 25%-kal nagyobb tömörségű bálákat képes készíteni, mint a hagyományos 120 x 90 méretű bálázók.

A bálázó közepén található, a Kuhn által, szabadalmaztatott TWINPACT kettős dugattyús rendszer, amely  hatékony tömörítésre képes anélkül, hogy a gép túlterhelését idézné elő. A nagyobb bálatömörítés ellenére a gép terhelése nem nagyobb, mint a hagyományos 120 x 90 méretű bálázóké, ami azt jelenti, hogy nincs szükség erősebb hajtásrendszerre, lendkerékre vagy keretrendszerre.

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Történelmi pillanatok Mezőhegyesen

A Mezőhegyesi Kozma Ferenc Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium történetében kétségtelenül rendhagyó évnek számít az idei. Alighogy életbe lépett az intézményben a koronavírus-járvány terjedése ellen bevezetett digitális tanrend, egy régóta várt, az intézmény főépületét teljesen megújító beruházás munkálatai is elkezdődtek.

Együttműködő európai permetezőgyártók

A Mazzotti permetezőgépgyár 2017 óta a John Deere-hez tartozik, de továbbra is gyárt vontatott és önjáró permetezőket saját márkanév alatt, illetve a Kvernelanddal kooperációban.

A helyi élelmiszer fogyasztása a világ legnagyobb részén csak távoli álom

A globalizáció az utóbbi évtizedekben forradalmasította az élelmiszer-előállítást és -fogyasztást, a gazdálkodás pedig hatékonyabbá vált. Az étrend változatosabb, és több élelmiszer áll rendelkezésre a világ különböző részein. A világ népességének nagy része viszont importált élelmiszerektől függő országokban él, amelyek a globális élelmiszer-ellátási láncok megszakadásával fokozottan sebezhetők.

Álljt parancsoltak a mezőgépeken pózoló lájkvadászoknak

Az elmúlt hetekben sorra jelentek meg az egyik népszerű közösségi platformon az olyan videók, melyekben ír fiatalok mutatnak be veszélyes "műsorszámokat" mezőgazdasági gépeken. Az ország gazdaszövetsége közleményben adott hangot felháborodásának.

Csak egy átlagos évet szeretnének

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint, ha a jelenleg használt és fenntarthatóan öntözhető területeken valóban öntöznének, akkor újabb területek művelésbe vonása nélkül is 800 millióval több embert lehetne élelmiszerrel ellátni, mint a világ jelenlegi népessége. Hogy a tanulmánynak mennyire igaza van, arra a Mezőhegyesi Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. is bizonyítékul szolgálhat.

A száműzött lóbab

Már a bibliai időkben is széles körben jelen volt a táplálkozásban, évszázadokkal ezelőtt kezdték termelni és fogyasztani a Földközi-tenger medencéjében, ahol ma is nagy népszerűségnek örvend, és az ázsiai konyhának is kedvence. Mi miért nem fogyasztjuk?

Árutőzsde: enyhe emelkedés

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

Zajlanak a munkák az Országos Iskolakert-fejlesztési Programban

Folyamatosan szállítják az eszközöket az Országos Iskolakert-fejlesztési Program pályázatán nyert intézményeknek, emellett javában zajlik a kertészeti és pedagógiai mentorálás is – mondta el Nagy István agrárminiszter. Idén újabb 50 óvoda- és 50 iskolakert kialakítását, mentorkertek fejlesztését, valamint az intézmények mentor szerepre történő felkészítését támogatja az Agrárminisztérium.

Ne engedjük el az esővizet!

Érdemes összegyűjteni az esővizet, hiszen nagyon jól felhasználható a gazdaságokban, a kertekben és jól jöhet a nyári aszály idején. Egy körülbelül 10 percig tartó eső során a megfelelő rendszer segítségével akár 180 liter esővizet is összegyűjthetünk.

Nemzetközi agrometeorológiai helyzetkép európai termésbecslésekkel

A nagy termőterületeken bekövetkező időjárási szélsőségek vagy azok hiánya a világpiacra, így a magyarországi mezőgazdasági árakra van nagy hatással - írja az OMSZ nemzetközi agrometeorológiai elemzésében.