Back to top

Édes répa, keserű karotin?

Nem könnyű megfelelő sárgarépát választani. Főként, ha a megrendelőnek egészen mások az elvárásai,mint amit mi elképzelünk. Legyen édes, hiszen akkor jó az íze, de legyen alacsony a nitrát tartalma, miközben a színe is nagyon fontos értékmérő. Ugyanakkor arról nem feledkezhetünk meg, hogy mind az alfa-, mind a bétakarotin keserű ízzel rendelkezik.

Ráadásul ne legyen túl karakteres, hiszen a répából készült sűrítmény más gyümölcslevek alapjául szolgál.

Fotó: viniczai

Mindez az Austria Juice Hungary Kft. által szervezett sárgarépa termeltetési és feldolgozási tanácskozáson fogalmazódott meg. A cég által Hajóson tartott rendezvényre hivatalosak voltak már gyakorló répatermelők, és olyanok, akiket ezek után szeretnének megnyerni répatermesztőnek.

Fotó: viniczai

Mint a tanácskozáson elhangzott, az Austria Juice nem csak egy vegyesvállalat – amely az Agrana és az RWA egyesüléséből jött létre -, hanem fontos márkanév is.

A globális értékesítéssel foglalkozó cég 900 dolgozóval évente 200 ezer tonna sűrítményt forgalmaz,

melynek csak kisebbik része származik saját gyártásból. Ez utóbbinak látszik ellentmondani az az öt telephely, amelyet hazánkban létrehoztak. Legnagyobb kapacitású – és legmodernebb magyarországi – üzemük Vásárosnaményban található, és főként alma feldolgozásával foglalkozik, akárcsak Anarcson és Nagykállón. Hajdúsámsonban már megjelenik a meggy, a bodza, és – vevői igényeknek megfelelően – egyéb bogyósgyümölcsűek is. Érsekhalma az a telepük, ahol – egy jelentős japán partnerük megrendelésére – megkezdték a sárgarépalé sűrítmény gyártását. Az Austria Juice

nem csak felvásárol, hanem a szerződött mintegy 1100 termelőjüket ültetvénytelepítési támogatással is segítik,

így jött létre 3700 hektárnyi gyümölcsösös (ebből 80 hektár bodza és 120 hektár meggy).

Fotó: viniczai

Érsekhalmán a teljeskörű sárgarépalé sűrítmény feldolgozást 2017-től jegyezik. Napjainkban

alig több, mint kétszáz hektáron termeltetik meg a zöldséget, amit rövid időn belül 300 hektárra szeretnének bővíteni,

de a végső cél legalább 600 hektárnyi ipari sárgarépa feldolgozása. Az elvárás nem kicsi, hiszen hektáronként 70-80 tonna gyökeret kell megtermenlni, s fontos a végtermék magas minősége, amiben az alacsony nitrát tartalom alapnak számít. A répák legyenek 5-6 centiméter átmérőjűek, s terveik szerint a feldolgozási periódus augusztus közepétől november közepéig tartson.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ételt ne dobj ki – kenyér, kifli, zsömle, sütivég

A világ fele éhezik vagy alultáplált, a másik fele meg kövér és állandóan fogyókúrázik. Szakemberek szerint az éhezők számának csökkentése a pazarlás mérséklésével kezdődik A pazarlás vagy a takarékosság pedig a konyhában kezdődik.

A cikória nem csak kávéhelyettesítő, egészségjavító is

A cikóriát sokan kávéhelyettesítőként ismerek, pedig a növény gyökere valóságos aranybánya az egészséges rostok tekintetében. Nem véletlen, hogy már ötezer évvel ezelőtt az ősi egyiptomiak is egészségjavító tulajdonságai miatt termesztették. A növényt a mai napig hasznosítják a gyógyhatása miatt, és talán további lehetőségeket is rejt magában.

Ezért nem szabad kidobni az alma héját!

Ha szeretnénk maximálisan kihasználni az alma jótékony hatását, ne dobjuk ki a héját, tele van értékes tápanyagokkal. És így még felesleges hulladékot sem termelünk.

Megjósolni sem lehet, hol áll meg a sertéshús ára

A Magyar Húsiparosok Szövetsége közleménye szerint az év első kilenc hónapjában 10-12 százalékkal drágult a sertéshús. A prognózis alapján az afrikai sertéspestis (ASP) járvány hatása miatt hazánkban, de Európa-szerte is további áremelkedéssel kell számolni.

Mitől repedt a kápiapaprika? Szó szerint, nem elég rugalmasak az időjáráshoz

A kápiapaprika egész évben keresett termék. Hazánkban még mindig zömmel szabadföldön termesztik, bár egyre többen költöztetik be a fűtetlen sátrakba. Az idén azonban sokan panaszkodtak, hogy akár 30-40 százalék is lehetett az érett repedt bogyók aránya.

Minden kilencedik ember éhezik a világon

A FAO október 16-án tartja az Élelmezési Világnapot. Ezen a napon világszerte, mintegy 150 országban különböző rendezvényekkel hívják fel a figyelmet az éhezésre, az élelmezésbiztonságra, és arra, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű, egészséges táplálék is fontos. Az éhezésről folytatott nemzetközi diskurzus egyre inkább a táplálkozás és az élelmiszer­ellátó rendszerek átalakításáról szól.

Tények, amiket tudnia kell az élelmiszer-veszteségről és az ételhulladékokról

Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) és a Messe Düsseldorf közös kezdeményezése a SAVE FOOD. A cél, az élelmiszer-veszteség és ételhulladék globális csökkentése: az iparosodott országokban kevesebb élelmiszert értékesítsenek, és a fogyasztók tervezzék vásárlásaikat. Főként az élelmiszeripar figyelmét kívánják felhívni az élelmiszer-veszteségre, amely a jövő egyik fő prioritása.

Az Agrárminisztérium tevékeny részt vállal az élelmiszerpazarlás leküzdésében

Október 16-a az ENSZ Élelmezési Világnapja, melynek idei mottója: „Tetteink alakítják a jövőt – egészséges táplálkozás az éhezésmentes világért.” Ennek alkalmából az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), az Agrárminisztérium és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület közös eseményt tartott Budapesten.

Ha oroszokkal üzletelne, most megteheti

Február 10–14. között rendezik Oroszország legnagyobb élelmiszeripari kiállítását, akit érdekel az orosz piac, annak érdemes ott lennie. Az Agrármarketing Centrum segít a szervezésben, 2020-ban is megépíti a nemzeti standot, amelyen öt-hat kiállítónak tud helyet biztosítani.

Poloska ellen még mindig a hagyományos módszer a legjobb?

Egész Olaszországban gondot okoz az ázsiai márványospoloska megjelenése a kertészeti kultúrákban. A telelőre vonuló rovarok ellen hagyományos védekezési módszert is javasolnak. Szerte a világon próbálkoznak ennek az ellenálló és szapora kártevőnek a leküzdésével, a természetes ellenségek bevetésétől kezdve a különböző rovarölő szerekig mindent bevetnek, hogy megvédjék a termést.