Back to top

Édes répa, keserű karotin?

Nem könnyű megfelelő sárgarépát választani. Főként, ha a megrendelőnek egészen mások az elvárásai,mint amit mi elképzelünk. Legyen édes, hiszen akkor jó az íze, de legyen alacsony a nitrát tartalma, miközben a színe is nagyon fontos értékmérő. Ugyanakkor arról nem feledkezhetünk meg, hogy mind az alfa-, mind a bétakarotin keserű ízzel rendelkezik.

Ráadásul ne legyen túl karakteres, hiszen a répából készült sűrítmény más gyümölcslevek alapjául szolgál.

Fotó: viniczai

Mindez az Austria Juice Hungary Kft. által szervezett sárgarépa termeltetési és feldolgozási tanácskozáson fogalmazódott meg. A cég által Hajóson tartott rendezvényre hivatalosak voltak már gyakorló répatermelők, és olyanok, akiket ezek után szeretnének megnyerni répatermesztőnek.

Fotó: viniczai

Mint a tanácskozáson elhangzott, az Austria Juice nem csak egy vegyesvállalat – amely az Agrana és az RWA egyesüléséből jött létre -, hanem fontos márkanév is.

A globális értékesítéssel foglalkozó cég 900 dolgozóval évente 200 ezer tonna sűrítményt forgalmaz,

melynek csak kisebbik része származik saját gyártásból. Ez utóbbinak látszik ellentmondani az az öt telephely, amelyet hazánkban létrehoztak. Legnagyobb kapacitású – és legmodernebb magyarországi – üzemük Vásárosnaményban található, és főként alma feldolgozásával foglalkozik, akárcsak Anarcson és Nagykállón. Hajdúsámsonban már megjelenik a meggy, a bodza, és – vevői igényeknek megfelelően – egyéb bogyósgyümölcsűek is. Érsekhalma az a telepük, ahol – egy jelentős japán partnerük megrendelésére – megkezdték a sárgarépalé sűrítmény gyártását. Az Austria Juice

nem csak felvásárol, hanem a szerződött mintegy 1100 termelőjüket ültetvénytelepítési támogatással is segítik,

így jött létre 3700 hektárnyi gyümölcsösös (ebből 80 hektár bodza és 120 hektár meggy).

Fotó: viniczai

Érsekhalmán a teljeskörű sárgarépalé sűrítmény feldolgozást 2017-től jegyezik. Napjainkban

alig több, mint kétszáz hektáron termeltetik meg a zöldséget, amit rövid időn belül 300 hektárra szeretnének bővíteni,

de a végső cél legalább 600 hektárnyi ipari sárgarépa feldolgozása. Az elvárás nem kicsi, hiszen hektáronként 70-80 tonna gyökeret kell megtermenlni, s fontos a végtermék magas minősége, amiben az alacsony nitrát tartalom alapnak számít. A répák legyenek 5-6 centiméter átmérőjűek, s terveik szerint a feldolgozási periódus augusztus közepétől november közepéig tartson.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lassan éledeznek a kisüzemi sörfőzdék

Tíz korsó sörből legalább hetet békeidőben a vendéglátóiparnak értékesítenek a kisüzemi sörfőzdék, amelyek az éttermek, kocsmák bezárásával kieső bevételek 20-30 százalékát webshopos eladásokkal pótolták az elmúlt két hónapban.

Online térben népszerűsíti a tejfogyasztást a Tej Terméktanács

Idén rendhagyó módon, a koronavírus-járvány miatt a digitális térben rendezi meg a Tej Terméktanács hagyományos, tej világnapi, fogyasztást ösztönző programját - közölte a terméktanács az MTI-vel. (Az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete (FAO) június 1-jét jelölte meg a Tej világnapjának.)

A járványhelyzetben is segíti a különleges ellátást igénylő gyermekeket a COOP

Csaknem 90 tonnányi alapélelmiszereket tartalmazó adományt nyújt a Coop Segély Alapítvány és a CO-OP Hungary Zrt. az állami gondozásban nevelkedő 8268 különleges ellátást igénylő gyermekeknek.

Szalmabálás kertészkedés

A kisméretű szalmabálákból kialakítható emelt ágyásba, de akár lyukat fúrva a bálába, növények ültethetők a szalmába. A bálában zajló mikrobiológiai folyamatok alulról melegítenek, ezzel és az éréskor napfényt visszaverő hatásukkal fokozzák a koraiságot.

Rekordév után újratervezés a SPAR-nál

A kulcsfontosságú beruházásokhoz és a stabil működéshez szükséges létszámhoz ragaszkodik a SPAR, a különadó kigazdálkodása érdekében viszont a teljes működési struktúrában racionalizálja a költségeket – mondta a Világgazdaságnak Heiszler Gabriella ügyvezető igazgató.

Pünkösd előtt többet vásároltunk, mint húsvétkor

Visszatért az élet az áruházakba, egyre jobban megtelnek a kosarak, a pünkösdi hosszú hétvége előtt arányaiban sokkal többet és nagyobb összegekben vásárolt a lakosság, mint a húsvétot megelőző napokban - írta a Magyar Nemzet kedden.

Üzlet koronavírus idején – online tartották meg az ötödik AGÓRA konferenciát

A járvány legnagyobb üzleti sikersztorija azé a szegedi fertőtlenítőszer-gyártó cégé, amely megtízszerezte a terméke gyártását. A hazai gazdaság egésze viszont nehézségekkel küzd. Az élelmiszerágazatban ugyan a pánikvásárlások mind az árakat, mind a mennyiségeket felhúzták, de ma már erős áresés tapasztalható. Sikeres mozgalommá vált a hazai munkahelyek védelmét szolgáló #veddahazait akció.

Meghosszabbítva: június 15-ig még kihasználhatják a 80 ezres idénymunkás-keretet Németországban

Nem használták ki az áprilisra és májusra megállapított összesen 80 ezer fős keretet, így június közepéig még fogadhatnak idénymunkásokat a németországi gazdaságok a tavasszal közzétett feltételek szerint. Kizárólag repülővel érkezhetnek a dolgozók továbbra is.

A Pepsi nyert a pánikvásárláson és a home office-on

A PepsiCo a vártnál jobb negyedéves eredményekkel lepte meg a legnagyobb versenytársát, a Coca Colát. Kiderült, hogy a pánikvásárlás és a home office hozta a többletet.

A helyi élelmiszer fogyasztása a világ legnagyobb részén csak távoli álom

A globalizáció az utóbbi évtizedekben forradalmasította az élelmiszer-előállítást és -fogyasztást, a gazdálkodás pedig hatékonyabbá vált. Az étrend változatosabb, és több élelmiszer áll rendelkezésre a világ különböző részein. A világ népességének nagy része viszont importált élelmiszerektől függő országokban él, amelyek a globális élelmiszer-ellátási láncok megszakadásával fokozottan sebezhetők.