Back to top

Nemzetközi élelmiszeripari szakmai találkozó Budapesten

Élelmiszeripari együttműködéseket elősegítő nemzetközi szakmai találkozót rendeznek Budapesten, a csütörtökön kezdődött kétnapos eseményen 14 országból 105 szakember vesz részt - tájékoztatta a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) az MTI-t.

A rendezvény célja, hogy az élelmiszer-feldolgozás, az infokommunikációs technológiák, valamint a fejlett gyártás és automatizálás üzleti, kutatás-fejlesztési és kormányzati szereplői között olyan együttműködések, közös projektek jöjjenek létre, amelyek

segítik a közép-európai régión belüli ipari fejlesztéseket és a résztvevők bekapcsolódását a már kialakult európai hálózatokba.

A közlemény szerint Szabó István, az NKFI Hivatal elnökhelyettese előadásában kiemelte, hogy az élelmiszer-technológia területén az új megoldások kifejlesztése az ipari és kutatóhelyi együttműködésekre építve lehet eredményes.

Az agrár-élelmiszer témájú projektek támogatása kiemelt cél, miután az S3 Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégiában rögzített hat ágazati prioritás közül kettő is kötődik ehhez a területhez. Hazai és uniós forrásokból 2010 óta csaknem 40 milliárd forint gazdaságfejlesztési és innovációs támogatás jutott erre a területre - hangsúlyozta.

Az NKFI Hivatal elnökhelyettese hozzátette:

a hazai vállalkozások és kutatóhelyek nemzetközi kapcsolatainak erősítésére is nagy szükség van.

Az élelmiszer-biztonsághoz, a fenntartható mezőgazdasághoz kapcsolódó területeken a hazai kutatóhelyek és vállalkozások 143 pályázat keretében eddig mintegy 22 millió euró ( több mint 7 milliárd forint) támogatást nyertek el az Európai Unió Horizont 2020 keretprogramjának pályázatain, többnyire nemzetközi konzorciumokhoz csatlakozva. Ezzel a teljesítménnyel az agrár-élelmiszer terület magyar szempontból az egyik legeredményesebb a keretprogram pályázatain.

A 2021-től induló Horizont Európa keretprogram még hangsúlyosabban támogatja majd a különböző szektorok, így például az élelmiszeripar és az infokommunikáció együttműködéseit, ezért fontos az ilyen típusú gondolkodásmód terjesztése és a programra való hazai felkészülés - jelezte.

Sebők András élelmiszeripari innovációs szakértő, a rendezvény szakmai vezetője a közlemény szerint elmondta, hogy

a különböző iparágakban felhalmozott tudás együttes alkalmazásával, az Ipar 4.0 és a digitalizáció területéről származó megoldások beépítésével jelentősen javíthatók az élelmiszer-feldolgozás technológiái,

valamint az élelmiszer-feldolgozási folyamatok hatékonysága, rugalmassága, fenntarthatósága is. Mindez magasabb színvonalú élelmiszerbiztonságot, egyenletesebb élelmiszerminőséget és szélesebb élelmiszerválasztékot eredményez, széles körben elérhető információt biztosítva a fogyasztó számára az élelmiszer eredetéről és előállításáról. Az új megoldások alkalmazása az energia, a víz, a nyersanyagok és csomagolóanyagok hatékonyabb felhasználásához is hozzájárul, így csökkentve a környezeti terhelést - olvasható a közleményben.

Forrás: 
MTI-Eco

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Finom és egészséges: gyümölcsszeletek, zöldségporok

Keresleti piac van az új szárított kényelmi termékekre, különösen a gyümölcsből készült, hozzáadott cukor, tartósítószer- és adalékanyag-mentes, nem liofilizált és nem sült, tehát zsírt nem tartalmazó élelmiszerek népszerűek. A kalábriai Biocal cég új, 4 százalékos víztartalmú gyümölcsszeletei és zöldségporai alacsony hőmérsékleten készülnek, ami garantálja, hogy nem veszítenek a kedvező összetevőikből.

Nassolnivalóként egy falat uborka

A világjárvány nem befolyásolta a snackuborka iránti keresletet. A Westmoreland Topline Farms 2019-ben kezdte forgalmazni a Huge Cruncher snackuborkáját, és meglepően nagy érdeklődést tapasztaltak.

Rekordmennyiségű, 1346 tonna illegális növényvédő szert foglaltak le január és április között

Rekordmennyiségű, 1346 tonna illegális növényvédő szert foglaltak le január és április között egy 32 országot érintő műveletben az Európai Unió rendőri együttműködését koordináló szervezete, az Europol szerdai tájékoztatása szerint.

KSH: áprilisban 10,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom

Áprilisban 10,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt az előző év azonos időszakához képest - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Gyuricza Csaba: rendkívül szétaprózódott a magyar agrár–felsőoktatás

A magyar agrár–felsőoktatás a képzési helyek, a képzések szintjei és a szakok számát illetően is rendkívül szétaprózódott – mondta Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója szerdán az M1 aktuális csatornán.

Más-e a paradicsom íze?

Vajon más-e az éretten leszedett, betakarítását követően a feldolgozá­si láncon végigmenő paradicsom íze, ha a hűtőben tárolják 7 °C-on és ha szobahőmérsékleten, 20 °C-on?

Szavazzon az Európai Natura 2000 díj 2020. évi döntőseire!

Az Európai Bizottság büszkén jelenti be a Natura 2000 díj 27 döntősét, amelyeket a huszonhat uniós tagállam és az Egyesült Királyság a nevezési feltételeknek megfelelő 79 pályázata közül választottak ki.

Lassan éledeznek a kisüzemi sörfőzdék

Tíz korsó sörből legalább hetet békeidőben a vendéglátóiparnak értékesítenek a kisüzemi sörfőzdék, amelyek az éttermek, kocsmák bezárásával kieső bevételek 20-30 százalékát webshopos eladásokkal pótolták az elmúlt két hónapban.

Online térben népszerűsíti a tejfogyasztást a Tej Terméktanács

Idén rendhagyó módon, a koronavírus-járvány miatt a digitális térben rendezi meg a Tej Terméktanács hagyományos, tej világnapi, fogyasztást ösztönző programját - közölte a terméktanács az MTI-vel. (Az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete (FAO) június 1-jét jelölte meg a Tej világnapjának.)

A járványhelyzetben is segíti a különleges ellátást igénylő gyermekeket a COOP

Csaknem 90 tonnányi alapélelmiszereket tartalmazó adományt nyújt a Coop Segély Alapítvány és a CO-OP Hungary Zrt. az állami gondozásban nevelkedő 8268 különleges ellátást igénylő gyermekeknek.