Back to top

842 ezer forintot dobnak a kukába

Évente mintegy 2,8 tonna élelmiszert, azaz 842 ezer forintnak megfelelő táplálékot dob ki egy átlagos amerikai egy friss felmérés szerint. A megdöbbentő adatok nem csak a fejlett világra jellemzőek: más-más okokból, de az egész világon jelentős a pazarlás.
Egy átlagos amerikai 103 fontnyi, azaz csaknem 47 kilogrammnyi ételt dob ki minden egyes évben egy új kutatás szerint. Ez egy átlagos felnőtt életre számítva mintegy 6180 fontot, azaz több mint 2,8 tonna elvesztegetett élelmiszert jelent

– írja a New York Post. Az idézett tanulmány 2 ezer amerikai élelmiszerkidoási szokásait térképezte fel. Ezek szerint hetente négy különböző dolgot dobnak ki az amerikaiak a hűtőjükből.

A tanulmány arra is kitért, hogy az átlagos amerikai mintegy 102 dollárnyi élelmet tart egyszerre a hűtőjében, a heti kidobott étel értéke átlagosan 53 dollár 81 cent, vagyis évente egy amerikaira számítva nem kevesebb mint 2798 dollárnyi élelmiszer megy a szemétbe minden egyes amerikai polgár esetében. Ez 842 ezer forintnak megfelelő összeg.

A leggyakrabban kidobott élelmiszerek között a gyümölcsök vannak. A banán, az eper és az alma vezeti a listát, de a zöldsalátát, a krumplit és a húsokat is gyakran kidobják. A felmérés szerint nem teljesen könnyelműen: az amerikaiak 73 százalékának bűntudata van az elpocsékolt élelmiszer miatt.

A jelenség nem csupán Amerikára jellemző.

Világszerte egészen döbbenetes összeget, mintegy 400 milliárd dollárt tesz ki annak az élelmiszermennyiségnek az értéke, amely felhasználás helyett a kukákban végzi.

Mindez nem csupán az éhezés miatt probléma, hanem azért is, mert a kidobott élelmiszer megtermelése és szállítása jelentős környezetterheléssel járt.

A pocsékolás egyébként némileg meglepő módon nem csak a gazdag és fejlett országokra jellemző. A szegényebb régiókban, Afrikában és Ázsia elmaradottabb részein legalább annyi élelmiszer megy veszendőbe, csak éppen más okokból. Míg a fejlett országokban a túlzott vásárlás miatt a háztartásoknál romlik meg az étel, a fejlődő országokban a feldolgozás és a szállítás alatt, a nem megfelelő tárolás miatt megy tönkre az élelmiszer, amelyet azelőtt kidobnak, mielőtt eljutna a fogyasztóhoz.

Forrás: 
New York Post

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ezért nem szabad kidobni az alma héját!

Ha szeretnénk maximálisan kihasználni az alma jótékony hatását, ne dobjuk ki a héját, tele van értékes tápanyagokkal. És így még felesleges hulladékot sem termelünk.

Katasztrofális munkakörülmények a német vágóhidakon

Az Észak-Rajna-Vesztfáliai vágóhidakon számos súlyos szabálytalanságot tártak fel a munkavédelmi ellenőrzések során – számol be róla a Süddeutsche Zeitung.

Rövid a határidő, ne késlekedjenek a hiánypótlással!

A Magyar Államkincstár (MÁK) megküldte valamennyi érintett baromfitermelőnek az idei állatjóléti támogatások első negyedéves kifizetési kérelmeihez kapcsolód hiánypótlási felhívásokat. A dokumentumok pótlására nincs sok idő – figyelmeztet a szakmai szervezet.

Idén 400 milliárd lehet az agrárberuházás

Jól növekszik a kkv-hitelállomány, ezen belül pedig egyre jelentősebb az agrárvállalkozások hitelfelvételi kedve – hangzott el csütörtökön az Erste Bank rendezvényén Hajmáson. Az eseményen díjazták a bank hűséges somogyi ügyfeleit is.

Halálra rémült mormota az év természetfotóján

Kedden hirdették ki az év természetfotósa verseny a győzteseit, melyet a londoni Természettudományi Múzeum szervezett. Magyar pályázó idén ugyan nem került a dobogóra, de három hazai fényképész munkáját is kiemelte a zsűri.

A műhús az elfogadás felé vezető úton

Pszichológusok vizsgálják a műhúsok fogyasztásának hajlandóságát. Azt állítják, jó úton haladunk az elfogadás felé. Minden fejben dől el…

Új stratégiával teljes körű mezőgazdasági megoldásokat kínál a BASF

Új fejezet nyílt a BASF életében, amikor megvásárolta a Nunhems nemesítőcéget – növényvédőszer-gyártóból a teljes mezőgazdasági palettát lefedő fejlesztő vállalattá vált, új átfogó stratégiával, mondta a hollandiai Nunhemben rendezett nemzetközi sajtókonferencián Vincent Gros, a BASF Mezőgazdasági megoldások üzletágának vezetője.

Ágazatokon átívelő vámháború

Egyebek mellett a skót whisky, a francia, német, spanyol és brit bor, valamint sajt az Amerikai Egyesült Államok által indított vámháború egyik nagy vesztese. A híradások szerint október 18-án életbe lépő intézkedés az érintett termékeket 25 százalékos büntetővámmal sújtja.

Zoltán megérdemelt pihenését tölti Szudánban, miután párjával három fiókát felnevelt

Közel egy hónapos utazással, 5100 kilométer repülés után október elején Szudánba érkezett az egyetlen jeladós gemenci fekete gólya.

A holland gazdák nem adják könnyen magukat - videó

Összecsapások, letartóztatások. Minden jel arra mutat, hogy a holland mezőgazdasági termelők elvesztették türelmüket azokkal a politikusokkal szemben, akik a mezőgazdaságot okolják a környezetszennyezés növekedéséért.