Back to top

Az agrárminiszter nagyra tartja a fűszerpaprika-termelők munkáját

A Kalocsai Érsekkertben lenyűgöző látvány és fergeteges hangulat fogadta a XXX. Kalocsai Paprikafesztiválra látogatókat, paprikafüzérekkel, népművészeti és néptáncbemutatóval, vásári árusokkal, játszótérrel és koncertekkel. A kiállítói pavilonokban fűszerpaprikafajták és -termékek széles választékát mutatták be.

Nagy István biztosította a termelőket a szaktárca támogatásáról
Fotó: Pék Miklós
A hivatalos megnyitón Nagy István agrárminiszter nagyra értékelte azt a kitartó munkát, amellyel a kalocsai és a környékbeli gazdálkodók őrzik a kalocsai fűszerpaprika örökségét.

Az Agrárminisztérium támogatásáról biztosította a termelőket és az integrátorokat, hogy közös erőfeszítéssel a kalocsai fűszerpaprika hírneve ebben az évszázadban megmaradjon az élelmiszer-kereskedelemben.

Idén például a szaktárca pályázatos úton támogatta a fűszerpaprika-feldolgozó berendezések korszerűsítését és a szárításhoz szükséges energiaköltségek enyhítését.

 

A Kalocsai Érsek képviseletében Mészáros István prépost, kanonok méltatta Kalocsa és a Szállások gazdálkodóit, valamint a térségi hímzés, pingálás, népviselet és néptánc művészeit. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kalocsai fűszerpaprika és a hozzákapcsoló népművészet veszélyben van, ezért kérte a szakminisztériumot, hogy segítse az ágazat fennmaradását. 

Font Sándor országgyűlési képviselő megerősítette, hogy Kalocsát a világon mindenki a paprikával társítja.

A kiváló minőségű kalocsai őrlemény joggal nyerte el a hungarikum minősítést, készítése komoly szakértelmet és kemény munkát kíván.

Tapasztalata szerint egy idő elteltével minden silány termékről kiderül értéktelensége, ezért kérte az ágazatban dolgozók kitartását az értékek őrzéséhez szükséges fáradságos munkában. Sok településen keresik azt az arculatot, amelyre kulturális, gasztronómiai rendezvényeket lehet szervezni, mindez Kalocsán rendelkezésre áll és immár 30. alkalommal ünnepelhetjük, mondta. 

Kiállították a NAIK Zöldségtermesztési Önálló Kutatási Osztály fajtáit
Fotó: Pék Miklós

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A kengurukat lelövik, ugye?

Megosztó témáról, a kenguruk ausztráliai kilövéséről közölt cikket a The Guardian. Ausztrália száraz, elsivatagosodó területein éheznek a kenguruk. A kenguruállományt öt évvel ezelőtt 50 millióra becsülték (az összesítésben a négy legnagyobb faj szerepelt) , azonban a felmelegedés, és a kevesebb élelem miatt 2018-ra 42 millióra csökkent a számuk.

Katasztrofális munkakörülmények a német vágóhidakon

Az Észak-Rajna-Vesztfáliai vágóhidakon számos súlyos szabálytalanságot tártak fel a munkavédelmi ellenőrzések során – számol be róla a Süddeutsche Zeitung.

Rövid a határidő, ne késlekedjenek a hiánypótlással!

A Magyar Államkincstár (MÁK) megküldte valamennyi érintett baromfitermelőnek az idei állatjóléti támogatások első negyedéves kifizetési kérelmeihez kapcsolód hiánypótlási felhívásokat. A dokumentumok pótlására nincs sok idő – figyelmeztet a szakmai szervezet.

Idén 400 milliárd lehet az agrárberuházás

Jól növekszik a kkv-hitelállomány, ezen belül pedig egyre jelentősebb az agrárvállalkozások hitelfelvételi kedve – hangzott el csütörtökön az Erste Bank rendezvényén Hajmáson. Az eseményen díjazták a bank hűséges somogyi ügyfeleit is.

Legyen minden nap mézes nap!

Eredetileg kimondottan a hazai mézfogyasztást ösztönző kampány elindításáról szólt volna az október 17-én Budapesten, a Mezőgazdasági Múzeumban rendezett sajtótájékoztató, de mint kiderült, sokkal több témát érintett a rendezvény.

Az Agrárminisztérium támogatja az erdészeti facsemeték termelését

Az erdészeti és energetikai szaporítóanyag-termelés fejlesztésnek fontosságára hívta fel a figyelmet Zambó Péter földügyekért felelős államtitkár az Erdészeti és Energetikai Szaporítóanyag Terméktanács küldöttgyűlésén a budapesti Erdészeti Információs Központban.

A magyar áruk könnyebben megjelenhetnek a brazil piacon

Fernando Silveira Camargo a brazil Mezőgazdasági, Halászati és Élelmiszer-ellátási Minisztérium innovációért, vidékfejlesztésért és öntözésért felelős államtitkára hivatalos látogatásra utazott hazánkba.

Új stratégiával teljes körű mezőgazdasági megoldásokat kínál a BASF

Új fejezet nyílt a BASF életében, amikor megvásárolta a Nunhems nemesítőcéget – növényvédőszer-gyártóból a teljes mezőgazdasági palettát lefedő fejlesztő vállalattá vált, új átfogó stratégiával, mondta a hollandiai Nunhemben rendezett nemzetközi sajtókonferencián Vincent Gros, a BASF Mezőgazdasági megoldások üzletágának vezetője.

Zoltán megérdemelt pihenését tölti Szudánban, miután párjával három fiókát felnevelt

Közel egy hónapos utazással, 5100 kilométer repülés után október elején Szudánba érkezett az egyetlen jeladós gemenci fekete gólya.

Együttműködési megállapodást írt alá Magyarország és Ciprus

Nagy István agrárminiszter és Kosztasz Kadisz ciprusi földművelésügyi, vidékfejlesztési és környezetvédelmi miniszter együttműködési megállapodást írt alá szerdán délután az Agrárminisztériumban. A megállapodás fontos alapot szolgálhat a két ország közti kölcsönös mezőgazdasági és környezetvédelemi kölcsönös együttműködéséhez.