0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Több élelem, fenntarthatóbban – A precíziós gazdálkodás a kulcs

Az idei OMÉK mottója a „fejlődés hagyománya”; az innováció, a precíziós gazdálkodás a jövő része, és már most is jelen van. Mindez fontos szerepet játszik majd abban, hogy hogyan lehet fenntartható módon a jelenleginél több élelmet termelni – mondta el a Magyar Mezőgazdaságnak a Budapesti Holland Nagykövetség mezőgazdasági attaséja az OMÉK-on.

Geert Kits Nieuwenkamp már a két évvel ezelőtti OMÉK-ra is kilátogatott, az idei kiállításon pedig már hivatalos programokon is részt vett. Kiemelte, hogy a megnyitó után Nagy István agrárminiszterrel együtt ő is bejárta a kiállítást, ami nagyon érdekesnek talált.

Hozzátette:

örömmel hallotta, hogy Nagy István is utalt beszédében a digitális mezőgazdaságra, mivel az idei OMÉK mottója a „fejlődés hagyománya”,

és az innováció, a precíziós gazdálkodás a jövő része, és már most is jelen van. A technológia nagy szerepet játszik majd abban, hogy hogyan lehet fenntartható módon a jelenleginél több élelmet termelni.

Geert Kits Nieuwenkamp az OMÉK keretében az Agrárminisztérium és a Holland Nagykövetség szaktanácsadói különdíját is átadta, amelyet Moravszki Gábor kapott. Az attasé hangsúlyozta, reméli, hagyományt teremtenek a díjjal.

A holland szaktanácsadói rendszerrel kapcsolatban azt emelte ki, hogy ők máshogyan közelítik meg a tanácsadókat, mert Hollandiában mindent privatizáltak, és az az alapelvük, hogy minden lehetséges dolgot egyedileg, állami segítség nélkül oldanak meg, az állam pedig a speciális feladatok megoldásával foglalkozik.

A „lánc” végén minden gazdálkodó megkapja az általa igényelt tanácsot az őt érdeklő témában, de ezért – direkt vagy közvetett módon – fizetnie kell.

Ez azzal is együtt jár, hogy a farmerek komolyabban is veszik a tanácsot, mert nem ingyen kapták.

Jelenleg arról folyik a diskurzus Hollandiában, hogyan lehetne a gazdákat  rábírni arra, hogy a körforgásos mezőgazdaság keretében fenntarthatóbb módon termeljenek. Mivel a kormánynak nincsenek tanácsadói, most azt szeretnék kitalálni, hogy hogyan lehet összekötni az elméletet, a kormányzati célokat a gyakorlati megvalósítással.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu